فانی لند‌

0 تا 100 جوشکاری انفجاری و نکات مهم برای اجرای آن

سلب مسئولیت: فانی لندصرفا نمایش‌دهنده این متن تبلیغاتی است و
تحریریه مسئولیتی
درباره محتوای آن ندارد.

جوشکاری انفجاری که این روزها به عنوان جوشکاری موج ضربه ای هم شناخته شده، یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین متدهای جوشکاری است. روش اجرای این مدل جوشکاری نسبت به سایر مدل‌های انجام شده، بسیار تهاجمی‌تر بوده و همین امر باعث شده تا برخی از شرکت‌های محدود از آن استفاده کنند.

برای اینکه از این متد جوشکاری استفاده کرده و به اتصال قطعات مختلف بپردازید، نیاز به کسب آگاهی درباره کاربرد، نحوه اجرا و همچنین مزایا و معایب آن دارید. در ادامه با ما همراه شوید تا توضیحات بیشتر و کامل‌تری درباره این روش ارائه دهیم.

جوشکاری انفجاری چیست؟

جوشکاری انفجاری را باید به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های جوش جامد در نظر بگیریم که به سبک خاصی انجام می‌شود. در اجرای این روش با استفاده از یک انفجار کنترل شده با کمک مواد منفجره، دو یا چند فلز را به یکدیگر متصل می‌کنند. 

در این مدل جوشکاری هیچ خبری از فرایند ذوب و انجماد نخواهد بود؛ بلکه همه چیز با سرعت ضربه ای و انفجار انجام می‌شود. از این رو انفجار و ضربه را می‌توانیم دو اصل بنیادی این مدل جوشکاری در نظر بگیریم.

0 تا 100 جوشکاری انفجاری و نکات مهم برای اجرای آن

کاربرد جوشکاری انفجاری

بعد از اینکه دانستیم جوشکاری انفجاری چیست، لازم است تا اطلاعاتی درباره کاربردهای مختلف و موارد استفاده این روش هم به دست آورد. به صورت کلی این روش جوشکاری برای فلزاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اتصال آن‌ها از طریق روش‌های دیگر امکان‌پذیر نیست؛ به همین دلیل، دستمزد جوشکار روزمزد که از روش انفجاری استفاده کند، در مقایسه با دیگر موارد بالاتر است.

امروزه از این روش جوشکاری در صنایع مختلف و همچنین برای اتصال انواع سطوح بزرگ و کوچک استفاده شده و نتایج فوق‌العاده‌ای هم به دست می‌آید. جوشکاری به صورت انفجاری مزایای فوق‌العاده‌ای داشته که باعث افزایش سطح کاربردهای آن در انواع صنایع شده است. 

از جمله اصلی‌ترین کاربردهای جوشکاری انفجاری می‌توانیم به گزینه‌های زیر اشاره کنیم:

ساخت مخازن تحت فشار

تولید انواع لوله و تیوب‌های پوشش دار

مبدل‌های حرارتی

انواع سازه‌های دریایی

سازه‌های مختلف هوافضا

انواع مخازن فرایندی و مقاوم به خوردگی شیمیایی

اجرای این روش در حالت جامد انجام می‌شود؛ به همین دلیل می‌توانیم انواع فلزات مختلف با نقطه ذوب‌های متفاوت را با کمک این روش به یکدیگر متصل کنیم. امروزه انواع ترکیبات فلزی مختلفی از آلومینیوم، برنز، تیتانیوم، نیکل، مس و … با کمک این روش اتصالات مستحکم و مقاومی را تشکیل داده‌اند.

نحوه اجرای جوش انفجاری

جوش انفجاری روشی است که به شما کمک می‌کند تا به شکل مطلوب و مناسبی به اتصالات انواع فلزات در اشکال مختلف بپردازید. برای اجرای این روش در ابتدا باید صفحات مورد نظر را به گونه‌ای نزدیک به هم قرار دهید که یکی از آن‌ها بالا و دیگری در قسمت پایین قرار بگیرد. 

در این حالت صفحه پایینی را ثابت و صفحه بالایی را پرنده می‌گوییم. فاصله بین این دو صفحه به عنوان گپ در نظر گرفته شده و مولکول‌های هوا در آن وجود دارند. در قدم بعدی باید مواد شیمیایی که وظیفه انفجار را بر عهده دارند، بر روی صفحه روکش قرار بگیرند.

در گام بعدی نوبت به اجرای عملیات انفجار خواهد رسید. بعد از اینکه انفجار رخ داد، ذرات مواد منفجره با سرعت و فشار نسبتا بالایی به سمت صفحه پرنده پرتاب خواهند شد. 

از این رو بین این دو صفحه تماس برقرار می‌شود. به دلیل شدت تماس بالایی که در یک لحظه وجود دارد، مولکول‌های این دو قطعه هم به یکدیگر متصل خواهند شد. از این رو در نهایت دو صفحه به یکدیگر جوش داده شده و اتصال تکمیل می‌شود. اگر بخواهیم نحوه اجرای این روش را به صورت خلاصه بیان کنیم، به شکل زیر خواهد بود:

قرار دادن صفحات به درستی بر روی هم

قرار دادن ماده منفجره بر روی صفحه بالایی

رخ دادن انفجار

پرتاب شدن ذرات به سمت صفحه بالایی

تماس شدید دو صفحه در اثر ضربه

ایجاد اتصال مولکولی بین صفحات

مزایا و معایب جوشکاری انفجاری

برای اینکه بتوانید استفاده بهینه‌ای از جوشکاری انفجاری ببرید و اطلاعات خود را درباره این روش افزایش دهید، لازم است تا در این بخش به بررسی کامل مزایا و معایب آن بپردازیم. 

امروزه این روش جوشکاری به عنوان یکی از پرطرفدارترین متدها شناخته شده و از این طریق می‌توانیم مطمئن شویم که اجرای آن با مزایای گوناگونی به همراه است.

همچنین برای استفاده از آن معایب و محدودیت‌هایی هم در مسیر وجود دارند که باید درباره آن‌ها اطلاعات کافی داشته باشیم. از جمله مزایا و معایب استفاده از جوشکاری انفجاری، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

مقاومت بسیار بالا

سهولت و سادگی در فرایند اجرا

امکان جوشکاری در ابعاد وسیع و بزرگ

کیفیت عالی و ظرافت در اتصال

عدم ایجاد تغییر در ریز ساختار فلز

امکان اتصال انواع سطوح بزرگ و کوچک

عدم نیاز به آمادگی سطوح برای اتصال

عدم پیچش و تخلخل در اجرا

امکان اتصال فلزات غیر هم جنس با نقطه ذوب‌های متفاوت

بدون تشکیل سرباره در محل اتصال

معایب جوشکاری انفجاری

نیاز به مقاومت بالا در فلزات

محدودیت در ابعاد صفحه پرنده که نباید خیلی بزرگ باشد

ایجاد سر و صدا و آلودگی صوتی زیاد در اجرا

افزایش خطر به دلیل استفاده از مواد منفجره

دسترسی به مواد منفجره مناسب برای هر فلز

نیاز به محیط امن و رعایت نکات ایمنی در روند اجرا

نکات مهم در رابطه با جوشکاری انفجاری

برای اینکه بتوانید جوشکاری انفجاری را با سطح کیفیت بالا اجرا کرده و بهترین نتیجه را از آن دریافت کنید، لازم است تا اطلاعات و آگاهی خود را درباره مهم‌ترین نکات موثر بر روی آن بالا ببرید. 

در این بخش قصد داریم تا به بررسی این نکات مهم بپردازیم:

انتخاب نوع و میزان مواد منفجره استفاده شده در این روش باید حتما بر اساس نوع فلز باشد تا شدت ضربه خوبی را ایجاد کند.

تعیین ضخامت صفحات فلزی که در این روش به یکدیگر متصل می‌شوند از اهمیت بالایی برخوردار بوده و باید به صورت اصولی انجام شود.

در صورتی که از مواد منفجره بیش‌ازحد استفاده شود، فلز پرنده آسیب دیده و خواص مکانیکی و فیزیکی آن تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

ابعاد صفحه پرنده باید حتما کوچک‌تر از صفحه پایه باشد تا فرایند اتصال به صورت کامل انجام شود.

سرعت پیشروی نقطه برخورد، سرعت ضربه و همچنین زاویه دینامیکی برخورد هم از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می‌توانند بر روی نتیجه نهایی اثرگذار باشند.

رعایت فاصله، استفاده از مواد منفجره استاندارد و ایمن کردن محیط جوشکاری هم از نکات ایمنی هستند که در زمان انجام این روش جوشکاری باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

جمع‌بندی

جوشکاری انفجاری را باید به عنوان یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین متدهای جوشکاری و اتصال فلزات در نظر بگیریم. با کمک این روش شما یک اتصال تمیز و ظریف خواهید داشت که به صفحات و سطوح مختلف برقرار می‌شود. 

در قسمت‌های قبلی هم به صورت کلی به ارائه توضیحات کامل درباره این روش جوش، نحوه اجرای آن، اصلی‌ترین کاربرد و همچنین مزایا و معایب جوشکاری انفجاری پرداختیم. شما حتما باید انجام این کار را به یک تکنسین متخصص بسپارید تا در نهایت نتیجه خوبی دریافت کنید و در عین حال، سطوح شما دچار آسیب نشوند.

منبع خبر

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!