فرارو | بهار درآمدی بورس
درآمد مهرماه ۳۸۲ نماد تولیدکننده بورسی با رشد ۲۷ درصدی نسبت به مهرماه سال قبل، به۳۱۱ همت رسید. این میزان نسبت به شهریورماه افزایش ۱۲ درصدی را تجربه کرده است. صنایع بورسی طی ۷ ماه، بیش از هزار و ۹۰۰ همت درآمد داشتند که در مقایسه با سال قبل، ۲۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
به گزارش دنیای اقتصاد، پس از انتشار صورتهای مالی ششماهه در سامانه کدال، اولین ردپای پاییزی صنایع، در گزارشهای درآمدی مهرماه نمایان شد. ترافیک این گزارشها در سامانه کدال سبکتر شده و عملکرد ۳۸۲ نماد بورسی تولیدکننده در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.
صنایع بورسی در مهرماه بیش از ۳۱۱ هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشتند که این رقم بهطور تاریخی بی سابقه بوده و درآمد بورسیها برای اولین بار از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرده است. فروش ریالی شرکتهای مورد بررسی نسبت به مهرماه سال قبل رشد ۲۷ درصدی داشته است.
افزایش قیمت میانگین دلار نیما نیز از مهرماه سال گذشته تا مهر امسال حوالی همین عدد و حدود ۲۶ درصد بوده است. کاهش محدودیتهای برقی و تحدید اندک مصرف گاز در پاییز صنایع بورسی را احیا کرده است. ضمن آنکه درآمد هفتماهه نمادهای مذکور از هزار و ۹۰۰ همت عبور کرده و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد کرده است. به عبارت بهتر براساس دلار نیما، درآمد دلاری صنایع بورسی طی هفتماه اخیر با رشد ۴ درصدی به ۴۴ میلیارد دلار رسیده است.
طبق گزارشهای مهرماه، ۱۱ صنعت موفق شدند رکورد تاریخی درآمدی را ثبت کنند. فلزات گرانبها، مواد شیمیایی، لاستیک و پلاستیک، شوینده، خردهفروشی، قطعات خودرو، صنعت غذایی، سیمان، حملونقل ریلی، نیروگاه و هتل و رستوران جزو صنایع رکوردشکن مهرماه بودند. با وجود آنکه وضعیت درآمدی صنایع بهبود یافته است، اما همچنان در خصوص هزینهها و سودآوری این شرکتها ابهاماتی وجود دارد. به نظر میرسد با کاهش محدودیتهای انرژی در پاییز فرصت خوبی برای صنایع فراهم شود تا حاشیه سودهای بهتری را برای اهالی بازار به ارمغان آورند.
سیمان احیا شد
شرکتهای سیمانی از صنایع رکوردشکن بورسی در مهرماه بودند. این صنعت، در اولین ماه پاییز، ۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان درآمد عملیاتی ثبت کرده که نسبت به مهر سال قبل رشد ۳۰ درصدی و نسبت به شهریور رشد ۶ درصدی داشته است. صنعت سیمان طی هفتماه، ۳۲ همت درآمد داشت که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد افزایش یافته است. با دو معیار P/E آینده نگر و امتیازی که از محل رشد درآمد مهرماه گزارش شده است، «سفانو»، «سکرما»، «ستران» و «سخوز» بهترین نمادهای این صنعت خواهند بود. اما با بهبود سطح تولید در پاییز و افزایش دلار نیما و قیمت بورسکالا، احتمالا شاهد رشد حاشیه سود این صنعت نسبت به تابستان باشیم.
جبران عقب ماندگی سنگآهنیها؟
صنعت سنگآهن و به طور کلی گروه کانیهای فلزی به دلیل افت حاشیه سود انتظاری، بازدهی بسیار کمی از ابتدای سال داشتند. دخالت در بهای تمام شده این صنعت، نوسان منفی قیمت گندله در نیمه اول سال و کاهش قیمت جهانی سنگ آهن از دلایل اصلی این بازدهی کم است. ضمن آنکه رکود در صنعت فولاد میتواند به این صنعت نیز فشارهای مالی و اقتصادی تحمیل کند.
به نظر میرسد عملکرد فصل پاییز این صنعت نیز با کاهش محدودیت انرژی بهتر از فصول دیگر باشد. با این حال، صنعت سنگآهن نیز در مهرماه، با رشد ۳۳ درصدی نسبت به مهرماه سال قبل و رشد ۶ درصدی نسبت به شهریور، گزارشهای نسبتا قابل قبولی را به بازار ارائه کرد. درآمد هفتماهه صنعت نیز نسبت به سال قبل، تنها ۹ درصد بهتر شده است. «کگل» در میان سنگآهنیها گزینه مطمئنی است. «کمنگنز» و «فزر» نیز در این گروه جذاب هستند. اما همچنان در خصوص سودآوری سایر نمادهای این صنعت ابهاماتی وجود دارد.
بهبود حال فولادیها
تولیدکنندگان شمش فولاد در بورسکالا رکورد حجم و ارزش معاملات را در مهرماه شکستند. با این حال، مجموع این صنعت شامل تولیدکنندگان محصولات میانی و ورق، رکورد فروش سهماه قبل را جابه جا کردند. هر چند هنوز موفق به شکست سطح درآمدی خرداد نشدهاند و با درآمد بیش از ۶۰ همتی اردیبهشت امسال فاصله دارند. فولادیها در مهرماه بیش از ۵۳ هزار میلیارد تومان فروش داشتند که نسبت به مهرماه سال قبل تنها ۸ درصد رشد کرده است. رشد درآمد هفتماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۶ درصد بوده است.
به عبارت بهتر، درآمد دلاری این صنعت در این مدت، ۸ درصد کاهش یافته است. افزایش هزینه فولادی ها، افت تولید در تابستان و قیمتهای بسیار پایین جهانی، در نهایت به این فاجعه در یکی از صنایع بزرگ بورسی کشور ختم شده است. هرچند با درآمد مهرماه و بهبود سطح فروش در پاییز انتظار میرود بخشی از عقبماندگیهای این صنعت جبران شود. در میان فولادی ها، «فجر»، «کاوه»، «ارفع» و «فخوز» میتوانند در دیده بان سهامداران بورسی قرار گیرند.
فلزات گرانبها میدرخشند
رشد قیمتهای جهانی فلزات گرانبها نظیر مس، روی، آلومینیوم و طلا سبب شد تا ارزش و نرخ فروش شرکتهای تولیدکننده این فلزات در بورس تهران بهبود یابد؛ بهطوری که این صنعت موفق شده است در مهرماه، رکورد تاریخی درآمد خود را بشکند. صنعت فلزات گرانبها با رشد ۶۴ درصدی درآمد نسبت به مهرماه سال قبل، طی اولین ایستگاه پاییزی، فروش بیش از ۲۳ همتی را ثبت کرد. این صنعت نسبت به شهریور نیز ۴۷ درصد رشد مبلغ فروش را ثبت کرده است.
درآمد هفتماهه فلزات نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۶ درصد بهتر شده است. در میان تولیدکنندگان روی، «فروی» با P/E بالاتر اوضاع بهتری نسبت به «فرآور» و «فاسمین» دارد. همچنین در میان تولیدکنندگان آلومینیوم، «فایرا» بهترین عملکرد را دارد. با توجه به آنکه این صنعت برق بیشتری مصرف میکند و احتمالا از این محل آسیبهایی دیده است، امید است با بالاماندن قیمتهای جهانی و بهبود تولید این کارخانهها نیمه دوم سال بهتر از نیمه اول باشد.
استراحت اوره ایها پس از پرواز
صنعت اوره با وجود آنکه در شهریورماه رکورد درآمدی جدیدی را ثبت کرده است، مهرماه خوبی نداشت. این صنعت در مهرماه ۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان درآمد داشت که نسبت به مهرماه قبل، ۹ درصد بهبود یافته است. مجموع درآمد اوره ایها در هفتماه اخیر نسبت به سال قبل، ۱۹ درصد بهبود یافته است که از کارنامه سبز این صنعت حکایت دارد.
رشد قیمتهای جهانی و عبور نرخ اوره ایران از ۳۲۰ دلار، از جمله عوامل رشد درآمد این صنعت است. به نظر میرسد پس از رشد قیمتی خوب «شپدیس» از اول سال، با کارنامه خوب «شیراز» و «کرماشا» بهره خوبی شامل حال این دو نماد شود. پس از رشد قیمت اوره، این بار نوبت قیمت متانول جهانی است تا شرکتهای این صنعت نیز خودی نشان دهند.
پتروشیمیها میتازند
پتروشیمیهای بورسی، در مهرماه سقف شکنی کردند و رکورد جدیدی را برای سهامداران خود به ارمغان آوردند. درآمد این صنعت در حالی طی مهر از ۵۸ همت عبور کرد که نسبت به مهر سال قبل افزایش ۲۱ درصدی و نسبت به شهریور رشد ۱۰ درصدی داشته است.
همچنین در هفتماه اخیر سطح درآمد این صنعت، با بهبود ۳۳ درصدی به ۳۷۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. گزارشهای ششماهه خوب این صنعت نیز قابل توجه بود و به نظر میرسد در صورتی که از ریسکهای سیاسی بازار کاسته شود، شاهد رشد خوب در این صنعت خواهیم بود. «شکام» بهترین امتیاز صنعت شیمیایی را دارد و پس از آن «شاملا»، «شبصیر»، «جم پیلن»، «شگویا» و «شغدیر» بهترینهای پتروشیمیها هستند.
در میان دوده ایها «شکربن» قیمت خوبی دارد. اما «شصدف» نیز میتواند به دیده بان سهامداران این صنعت افزوده شود. «شفن» و «زاگرس» به دلیل گزارشهای خوب تابستان و مهرماه جذاب هستند.
نیروگاهها در خاموشی
با پایان فصل تابستان و شروع کاهش تولید در پاییز، به نظر میرسد نیروگاهیها نیز کاهش درآمد را تجربه خواهند کرد. صنعت نیروگاهی، با رشد ۱۳ درصدی نسبت به مهرماه سال قبل، ۶۹۴ میلیارد تومان درآمد داشته است. درآمد هفتماهه نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۹ درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت برق طی ماههای آتی احتمالا به این صنعت کمک خواهد کرد. «بمپنا» و «بجهرم» براساس قیمت و گزارش ها، نمادهای جذابی هستند.
شکریها شیرین شدند؟
با شروع فصل پاییز و تولید فصلی صنعت قند و شکر به نظر میرسد این صنعت شروع خوبی داشته است. قیمت شکر در نیمه دوم سال میتواند متفاوت از نیمه اول باشد. همچنین به نظر میرسد نمادهای بنیادی خوبی در این صنعت همگام با فصل پاییز وجود داشته باشد. این صنعت در مهرماه ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به مهرماه سال قبل رشد ۲۷ درصدی را ثبت کرده است. با وجود این، هنوز درآمد مهرماه از رکورد آبان سال گذشته عبور نکرده است. احتمالا این صنعت نیز در پاییز عملکرد بهتری خواهد داشت. در میان قندیها «قزوین» و «قهگمت» جذابیتهای خاص خود را دارند.
حال خوب زراعیها
چند ماهی است که موتور صنعت زراعت روشن شده و درآمد این صنعت با رشد ۵۳ درصدی به ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسیده که این میزان نسبت به شهریور رشد ۲۲ درصدی داشته است. همچنین درآمد هفتماهه ۲۳ درصد بهبود یافته است. با افزایش نرخ شیر خام به ۱۸ هزار تومان، درآمد صنعت زراعت نیز بهتر شده است. به نظر میرسد در نیمه دوم سال این صنعت وضعیت بهتری نسبت به نیمه اول داشته باشد. «سپید»، «سیمرغ» و «زقیام»، بهترین نمادهای این صنعت هستند.
داروییها در انتظار تعدیل ارز ترجیحی
داروسازان بورسی در حالی به استقبال تغییر نرخ ارز ترجیحی میروند که سال خوبی را پشت سر نگذاشتند. این صنعت، از ابتدای سال ۶۷ هزار میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به سال قبل، ۱۵ درصد رشد کرده است. صنعت دارو با شروع پاییز نیز عملکرد خوبی نداشته است.
داروییها از اول امسال بازدهی منفی ۱۰ درصدی داشتهاند؛ صنعتی که همچنان با مشکل قیمت گذاری دستوری و مشکلات نقدینگی مواجه است و امید است بهزودی با تغییر قیمت ارز ترجیحی، شرایط آن بهبود یابد. «دفارا»، «دلر» و «دقاضی» جزو نمادهایی هستند که میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند.
خودروییها به استقبال بورس کالا میروند؟
شرکتهای صنعت خودرو، از ابتدای سال بیش از ۳۱ درصد از ارزش خود را از دست دادهاند. این صنعت طی اولین ماه پاییز ۴۶ همت درآمد داشته است که این میزان نسبت به مهرماه سال قبل رشد ۴۶ درصدی داشته است. درآمد مهرماه صنعت خودرو نسبت به شهریور نیز افزایش ۲۲ درصدی را تجربه کرده است.
درآمد سال جاری صنعت خودرو که منتظر است تا خبر عرضه محصولاتش در بورسکالا قطعی شود، از ۲۵۹ همت عبور کرده و با رشد ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته به این رقم رسیده است. زیان خودروسازان آن قدر بزرگ است که احتمالا بورسکالا مسکنی برای این صنعت باشد. «خودرو» و «خساپا» نمادهای سفته بازی هستند که میتوانند با نوسانات بازار، بازدهیهای کوتاه مدت خوبی را نصیب همراهان خود کنند. علاوه بر این، «خزامیا» نیز با نسبت P/E پایین سهم بنیادی این گروه خواهد بود.
همگرایی قطعه سازان خودرویی با خودروسازان
صنعت قطعه سازان خودرویی، مانند خودروسازان بورسی، موفق شده است علاوه بر رشد درآمدی خوب، رکورد تاریخی جدیدی را ثبت کند؛ به طوری که این صنعت، درآمد بیش از ۶ هزار میلیارد تومانی را در مهرماه ثبت کرده که این سطح از درآمد نسبت به مهرماه سال قبل، ۵۰ درصد رشد کرده است.
همچنین، این رقم نسبت به شهریورماه رشد ۲۳ درصدی داشته است. این درحالی است که قطعه سازان گزارشهای ششماهه خوبی را نیز به بازار تحویل دادهاند. این صنعت از اول سال، ۳۴ هزار میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۸ درصد افزایش نشان میدهد.
با عرضه خودرو در بورسکالا و واردات خودرو، فضا برای رقابت در این صنعت نیز فراهم شده و قطعه سازان بورسی نیز همانند اواخر سال ۱۴۰۱ میتوانند شرایط خوبی داشته باشند. اگر وعده عرضه خودرو در بورس کالا محقق شود، نیمه دوم این صنعت نیز جذاب خواهد بود. «ختراک»، «خشرق»، «ختور»، «خزر» و «خموتور»، شرایط بهتری برای سرمایه گذاری دارند.
کاهش نرخ فروش در لوازمخانگیها
صنعت لوازمخانگی، با توجه به عدم افزایش نرخ آن متناسب با رشد بهای تمامشده و کاهش قدرت خرید مردم حال خوبی ندارد. ضمن آنکه رکود حاکم بر کشور بر میزان تولیدات این صنعت اثرگذار است؛ بهطوری که افت تقاضای فصلی نیز بر نرخ لوازمخانگی اثرگذار بوده است.
پنجشرکت فعال در صنعت لوازمخانگی که به طور مستقیم، محصولات را تولید میکنند، با افت شدید نرخ فروش یا افزایش جزئی نرخها همراه شده اند. این صنعت در مجموع ۳ هزار و ۶۰۰ همت سود ساخته که نسبت به شهریورماه با افت ۵ درصدی و نسبت به مهر سال قبل با رشد تنها ۲۱ درصدی همراه شده است.
این در حالی است که تورم بالای تولید در این صنعت، میتواند به کاهش حاشیه سود منجر شود. این صنعت در هفتماه اخیر نیز ۲۴ همت سود ساخته که نسبت به سال قبل، رشد ۲۵ درصدی داشته است. «انتخاب» و «لبوتان» در فصول جاری و آینده میتوانند گزینههای خوبی باشند.
چرخ تایرسازان میچرخد
تایرسازان بورسی که از ابتدای سال، کارنامه سبزی را از خود به جا گذاشتند، در گزارشهای اخیر نیز همچنان از بهبود عملکرد خود خبر میدهند. در گزارش مهرماه، تایرسازان نزدیک به ۴ همت سود ساختند که این میزان نسبت به مهرماه قبل، رشد ۴۹ درصدی را نشان میدهد.
لاستیک سازان در مهرماه افزایش نرخ نگرفتند، اما موفق شدند رشد تولید و فروش خوبی را در اولین ماه از پاییز ثبت کنند. همچنین احیای این صنعت پس از کاهش محدودیت برق، سبب شده است تا رشد درآمد مهرماه نسبت به شهریورماه، ۳۰ درصد باشد. تایرسازان در مهرماه رکورد تاریخی خود را ثبت کردند که این میزان درآمد برای این صنعت بی سابقه بوده است. لاستیک سازان بورسی از اول سال نیز رشد درآمدی بیش از ۴۴ درصدی را تجربه کردند. «پکرمان»، «پیزد»، «پتایر» و «پکویر» نمادهای بنیادی این صنعت هستند. «پارتا» و «پلاسک» نیز میتوانند نوسانهای خوبی را به سبد سهامداران تحمیل کنند.
برگشت شوینده سازان به اوج
شوینده سازان بورسی که از اول سال روندی کاهشی را دنبال کردند، بدون توجه به نماگرهای بورسی، همه ریزشها را جبران کردند. علاوه بر رکوردشکنی این صنعت در مهرماه و ثبت گزارشهای درآمدی خوب، برخی از نمادهای این صنعت به سوددهی پایدار و خوبی برگشتند.
صنعت محصولات پاک کننده یا شوینده سازان، با رشد درآمدی ۴۸ درصدی نسبت به مهرماه سال قبل موفق شدند ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد ثبت کنند که این میزان نسبت به شهریورماه نیز ۱۸ درصد بهبود یافته است. این صنعت با ۱۷ همت درآمد از ابتدای سال با رشد درآمدی ۲۶ درصدی همراه بوده است. سطح مقدار فروش مهرماه نسبت به میانگین تابستان، بسیار بهبود یافته است. «شپاکسا»، «کیمیاتک» و «قرن» بهترین نمادهای این گروه هستند.
کاشی بورس شکست؟
صنعت کاشی و سرامیک، در مهرماه، ۶۷۶ میلیارد تومان درآمد ساخت که نسبت به مهرماه گذشته، رشد ۲۸ درصدی داشته است. همچنین، نسبت به شهریورماه اوضاع درآمدی این صنعت ۸ درصد بهتر شده است. با این حال، این صنعت در هفتماه اخیر عملکرد خوبی نداشته و احتمالا سال خوبی در انتظار این صنعت نیست. درآمد ۴ همتی کاشیسازان در هفتماه گذشته در حالی ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، تنها ۱۳ درصد رشد داشته است.
«کحافظ» و «کساوه» نمادهای بنیادی این گروه هستند که برخلاف کلیت گروه، حال بهتری دارند. کانیهای غیرفلزی نیز همانند کاشی سازان حال خوبی ندارند. این صنعت با درآمد یکهزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی تنها رشد ۱۷ درصدی نسبت به مهرماه سال قبل داشته و نسبت به شهریورماه ۹ درصد بهبود یافته است.
این درحالی است که از اول سال، صنعت عملکرد خوبی نداشته و باید در ادامه سال کاستیها را جبران کند. همچنین در هفتماهه سال، درامد صنعت ۱۹ درصد بهتر شده است که در مقایسه با تورم این صنعت ناچیز است. این درحالی است که محصولات برخی از نمادهای صنعت با افزایش نرخ همراه بودهاند.