فانی لند‌

بی‌تدبیری در تعرفه آیفون‌های لاکچری؛ عوارض ۲ برابری در ۱۴۰۴

با توجه به عدم لحاظ کردن نرخ محاسباتی ارز در گمرک در سال جاری و سال آینده با سود بازرگانی ۳۰ یا ۹۶ درصدی عملاً تغییر خاصی در حقوق ورودی آیفون‌های لاکچری رخ نخواهد داد.

به گزارش تسنیم، به‌تازگی با مصوبه هیئت وزیران و ابلاغ رسمی معاون اول رئیس جمهور، سود بازرگانی واردات گوشی‌های تلفن همراه آیفون ۹۶ درصد تعیین شد. در بخشنامه ابلاغی از سوی محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور قید شده است؛ “واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، با سود بازرگانی ۹۶ درصد مجاز می‌باشد.”

البته بلافاصله بعد از ابلاغ این تعرفه، سخنگوی دولت در توییتی از اشتباه بودن این تعرفه سخن گفت و عنوان کرد که در آینده برای این موضوع تصمیم‌گیری می‌شود.

این در حالی است که همتی، وزیر اقتصاد در اظهارات روز گذشته (شنبه) خود با اشاره به تعرفه گوشی‌های آیفون گفت: تعرفه ۹۶ درصدی واردات آیفون مصوبه ما نبود و حتماً اصلاح می‌شود و تعرفه نهایی برای واردات آیفون احتمالاً حدود ۳۰ درصد خواهد بود و بیشتر از آن معنا ندارد و با همان ارزی که گوشی‌های سامسونگ و سایر برند‌ها وارد می‌شود آیفون هم وارد می‌شود.

اولین نکته‌ای که در مدل آزادسازی واردات آیفون مرتبط با دستگاه‌های موجود در کشور است، با توجه به ورود غیرقانونی این دستگاه‌ها و عرضه آن در داخل کشور تنها مسیر ثبت و رجیستری آنها از طریق رویه مسافری می‌باشد.

طبق ضوابط تعرفه یا سود بازرگانی واردات تلفن‌های همراه با رویه مسافری ۲ برابر رویه تجاری است، که از این نظر با توجه به مبلغ بالای رجیستر این آیفون‌ها، احتمالاً چندان از آن استقبال نشود.

البته لازم به ذکر است بحث‌های جدی و مهمی در خصوص آیفون‌هایی که به‌صورت غیرقانونی وارد کشور شده‌اند وجود دارد که به‌نظر می‌رسد ستاد مبارزه با قاچاق کالا این موضوع را با اولویت پیگیری کند.

اما نکته دیگری که در خصوص واردات آیفون‌های سری جدید از طریق رویه تجاری وجود دارد، نحوه واردات و محاسبه عوارض این تلفن‌های همراه است. گفتنی است تخصیص ارز جهت واردات آیفون یا از محل بانکی و یا از محل صادرات غیر است، که در این دو حالت دسترسی به تخصیص بعد از ثبت سفارش اولیه حداقل ۳ ماه زمان می‌برد.

روش دیگری که امکان تخصیص ارز وجود دارد، واردات از محل صادرات خود است. اگر چه در این روش تخصیص ارز در زمان کوتاه‌تری صورت می‌گیرد، اما از آنجایی که عمده واردکنندگان از ظرفیت ویرایش ثبت سفارش خود استفاده کردند، عملاً باز هم قسمت مهم واردات آیفون‌های جدید به سال بعد موکول می‌شود، در این شرایط نرخ محاسباتی ارز در گمرک از اهمیت ویژه برخوردار است.

عدم‌توجه به نرخ محاسباتی ارز در ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴

یکی از نکاتی که به اشتباه و پس از ابلاغ تعرفۀ ۹۶ درصدی در فضای مجازی به‌صورت گسترده‌ای پخش شد، محاسبۀ بهای تمام‌شدۀ عوارض آیفون‌های جدید وارداتی با تعرفه ۹۶ درصدی و نرخ محاسباتی ۷۰ هزار تومانی بود، درواقع نکته‌ای که در این محاسبات به‌اشتباه لحاظ شده بود، محاسبه تعرفه واردات با ارز ۷۰ هزار تومانی بود، در حالی که در سال ۱۴۰۳، نرخ محاسباتی ارز در گمرک ۲۸۵۰۰ تومان است.

این در حالی است که با توجه به اینکه واردات آیفون از طریق رویه تجاری به سال بعد موکول می‌شود، در لایحه بودجه ۱۴۰۴ دولت نرخ ارز محاسباتی به ۵۵ هزار تومان افزایش یافته است، بر این اساس چه با سود بازرگانی ۹۶ درصد و چه با سود بازرگانی ۳۰ تا ۵۰ درصد در سال آتی عملاً عوارض دوبرابری از واردکنندگان وصول خواهد شد.

در واقع کاهش سود بازرگانی با توجه به دو برابر شدن نرخ ارز محاسباتی، چندان تأثیری در کاهش قیمت این تلفن‌های همراه نخواهد داشت.

به بیانی دیگر حتی اگر دولت از سود بازرگانی ۹۶ درصدی عقب‌نشینی کند و سود بازرگانی را بین ۳۰ تا ۵۵ درصد قرار دهد با توجه به افزایش نرخ محاسباتی ارز در گمرک از ۲۸۵۰۰ به ۵۵ هزار تومان عملاً در سال آینده تعرفه واردات آیفون دو برابر وضعیت موجود خواهد بود.

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!