آیا «Dandadan» پرچمدار جدید دنیای انیمه است؟
سریالهای بسیار محبوبی چون My Hero Academia، Jujutsu Kaisen و Demon Slayer نزدیک به پایان خود هستند و صنعت انیمه عمیقاً نیازمند یک پرچمدار نو برای ژانر شونن میباشد. انگار برای بهره بردن از این فضای گپ ایجاد شده، Gkids تمام تلاشش را بر روی انیمهی موردانتظار Dandadan گذاشته است؛ و حتی سه قسمت اول این سری انتشار سینمایی داشتهاند و بر روی سرویسهای استریمی چون Netflix، Hulu و Crunchyroll منتشر شدهاند. اگر Dandadan: First Encounter بتواند همپای انتظاراتی که از آن میرود عمل کند احتمالش بسیار بالاست که یکی از بهترین انیمههای امسال را شاهد باشیم. در ادامه با ویجیاتو همراه باشید تا نگاهی به این انیمه بیاندازیم.
انیمهی Dandadan داستانی دربارهی یک گیارو به نام مومو آیاسه (با صداگذاری شیون واکایاما) را به نمایش میگذارد که به ارواح باور دارد و به تازگی درحال پست سرگذاشتن یک شکست عشقی است. او یک دوست فریک مشابه خود دارد که انسانی منزوی به نام اوکارون است؛ این یکی شخصیت هم به همان اندازه فریک است و یک کتابخوان نِرد محسوب میشود که به موجودات فضایی باور دارد. این دو نفر در طی اتفاقاتی میخواهند به یکدیگر ثابت کنند که آن دیگری در اشتباه است و برای همین به ترسناکترین مکانهای شهرشان سر میزنند. در طول داستان میفهمیم هر دوی شخصیتها راست میگویند و باید از غرایز خود بهره ببرند تا در چنین وضعیتی از فعالیت نیروهای ماورا طبیعی جان سالم به سر ببرند.
داستان حول محور دو شخصیت فریک و نرد میگردد
این انیمه یک اثر اقتباسی از مانگای مربوطه خواهد بود و میتوان آن را ناهنجار به حساب آورد. از یک سو، Dandadan یک انیمهی اکشن ماجراجویی تیپیکال محسوب میشود که در آن شخصیتهای اصلی به مصاف موجودات بسیار قدرتمند میروند و بدین ترتیب شاهد سکانسهای اکشن فراوانی هستیم. از سویی دیگر، اِلمانهای ترسناک هم تا حدودی در آن وجود دارد که همتراز با ترسناکترین و خونآلودترین صفحات نوشته شده توسط جونجی ایتو هستند. اما بیش از هر چیزی این انیمه در قلب خود یک کمدی دربارهی دو نوجوان است که روی مخ هم راه میروند.
این انیمه را میتوان مشابه با Regular Show دانست، به این دلیل که پلات عجیبشان باعث میشود هر صحنه با صحنهی دیگر متفاوت باشد و بدین ترتیب در نزد مخاطب صعود کند. یک لحظه، دو شخصیت اصلی پشت تلفنی مکالمهای عمیق و عاشقانه دربارهی کودکی سخت خود با هم دارند. در لحظهای بعد عمیقاً درگیر نبردی نابرابر مقابل بیگانههای فضایی و روحبانویی پیر میشوند که در لباس شخصی یقه سفید حاضر هستند! هر دوی آنها هدفشان به دست آوردن ارگانهای موزیست تا مأموریت رازآلود خود را به پایان برسانند.
انیمهی Dandadan به دلیل ترکیبی که از ژانرهای مختلف ارائه میکند منحصر به فرد است و همچنین به شکلی یکپارچه آنها را با هم ترکیب کرده. این انیمه بدون از دست دادن حتی یک فریم جانی تازه به سرعت عالی روایت مانگا داده است. برای به ثمر نشاندن جادو، فوگا یاماشیرو از تکنیکهای قدیمی برای ساختن تنش بهره میبرد و بیننده را به دل ترس دعوت میکند بدون اینکه از جامپاسکرهای تکراری و مضحک بهره ببرد. برای مثال ارواح و موجودات فضایی یا در تاریکی ظاهر میشوند یا خارج از قاب (یا هم به شکل بخشی مبهم از تصویر طبیعی هستند) و این در حالیست که دو شخصیت اصلی در وضعیتی آرام هستند. دوربین برای مدتی ثابت میماند تا اینکه بینندگان حس کنند یکجای کار میلنگد. این نمود ژانر وحشت در این انیمه است.
این انیمه روش خاص خودش را برای تلقین احساس ترس دارد
برای رسیدن به چنین هدفی، انیمهی Dandadan به شکلی استادانه زمانبندی بین ارائهی المانهای ترسناک و کمدی را تعادلسازی میکند. زمانی که یک خطر در پی مومو و اُکارون میآید، تنش بالا میگیرد و هنگامی که آنها به این خطر واکنشی خندهدار نشان میدهند، تنش کاهش میگیرد. این واکنشها بعضی وقتها غیر قابل فهم هستند اما زمانی که فریاد «ناه اوه» را میشنویم میدانیم که شخصیتها قرار است دقیقاً به سمت مخالف فرار کنند. گاهی اوقات هم شخصیتهای اصلی نسبت به وضعیت بدی که در آن قرار دارند به شکلی گستاخانه بر سر هم فریاد میزنند، در حالی که به خاطر رهایی از آن وضعیت و زنده در رفتن، با هم احساس همدردی دارند. باید در نظر داشت که شخصیتهای اصلی دو پسر دبیرستانی هستند و ابراز نگرانیهای آنها و جوکهایی که برای مقابله با این نگرانی میگویند، طبیعیست.
زمانی که این انیمه اکشن میشود، مانگای اقتباس شده به بهترین شکل ممکن به قالب انیمیشن در میآید. وقتی که به طراحی شخصیتها مینگریم، میبینیم که شمایل غریب آنها اینبار به شکلی متحرک درآمده است و زمانی که Dan Da Dan مبارزه به نمایش میگذارد، میتوان مطمئن بود که با بالاترین سطح ممکن روبرو هستیم. هر صحنهی مبارزه در این انیمه از ست طراحیهای ترکیبی دو بُعدی و سه بُعدی بهره میبرد تا بتواند اندازهی عظیم دشمنان را به نمایش بگذارد و از تصاویر پویایش بهره میبرد تا اکشن در فضاهای باز و بسته را ارائه کند. کارگردانی هنری نامرسوم است و مثلاً میتوان نمود آن را در طراحی رنگها توصیف کرد که گاهی از نورهای نئونی لرزان استفاده میشود تا خیلی از فریمها از نظر احساسی اوج بگیرند.
طراحی ظاهری شخصیتها غریب و در عین حال جذاب است
احساسی بودن این اثر را بیشتر میتوان در فلشبکهای آن یافت؛ با وجود اینکه سرعت روایت بالاست و اتفاقات متعددی به شکل پی در پی رخ میدهد اما آنها در فضایی غمگین و مالیخولیایی همانند انیمههای Studio Ghibli گنجانده شدهاند، نماهای مینیمالی زیاد هستند و تکگوییهایی وجود دارد که قلب بیننده و روح او را به لرزه در میآورند. انیمهی Dandadan ترکیبی از وحشت، کمدی، رمنس و درام است که شبیه به یک رود جریاندار بهنظر میرسد.
شاید تنها نکتهای که دربارهی Dandadan: First Encounter آزاردهنده بهنظر میرسد، گفتگوی نابهنگام عوامل فیلم باشد؛ در ابتدا یک سکانس وجود دارد که آنها دور هم مینشینند و عملاً همهی صحنههای مهم قسمت اول را اسپویل میکنند. همچنین، تحلیلهای اضافهی آنها باعث میشود که فیلمبینها قبل از دیدن این اثر تفسیرهای مخصوصاش را دانسته باشند و این اتفاق باعث خراب شدن دیدگاههای فردی آنها میشود. با وجود اینکه دیدگاههای آنها بدون شک روشنیبخش هستند اما بهتر میبود که پس از نمایش فیلم شاهدش میبودیم تا آن دسته از افرادی که با مانگا آشنایی ندارند داستان برایشان اسپویل نشود. البته این مورد هم آنچنان مهم نیست، چرا که تنها در عرضهی تئاتری محدود این انیمه شاهدش بودهایم و مطمئناً در عرضهی نهایی شاهد این سکانس نیستیم.
در دنیای انیمه، Dandadan را به عنوان اثر بزرگ بعدی در نظر گرفتهاند و بهنظر میرسد که دارد به همین سطح از انتظارات هم میرسد. Dandadan: First Encounter در تاریخ ۳ اکتبر ماه در سرویسهای استریم مختلف مثل Netflix، Crunchyroll و Hulu منتشر شد و پخش آن هنوز هم ادامه دارد.