طعمی دلنشین از کله پاچه ترکیهای، غذای گوشتنی ناب و لذیذ
فرارو نوشت: خورش بامیه ترکیهای نوعی روش پخت خورش بامیه است که از ترکیب بامیه با نخود آبگوشتی، گوجه فرنگی و پیاز تهیه میشود و بسیار لذیذ و مقوی است.
خورشها از غذاهای اصیل و پایه ثابت سفرههای غذای ایرانی هستند که تنوع بسیار بالایی دارند. در شهرهای مختلف ایران خورشها را به سبکها و روشهای گوناگون طبخ میکنند. خورشها معمولا با مرغ و یا گوشت تهیه میشوند و از همین جهت دارای میزان بالایی از پروتئین هستند. خورشت بامیه یکی از انواع خورشتهای خوشمزه و معروف ایرانی است. اصالت این خورشت متعلق به جنوب کشور است؛ ولی به خاطر طعم فوقالعاده و خواص زیاد بامیه تقریباً در تمام کشور طبخ میشود. مواد مورد نیاز برای تهیه این خورشت خوشمزه و مقوی شامل بامیه، پیاز، گوشت، رب گوجه فرنگی، زعفران و گاهی غوره است. معمولا خورش بامیه را با گوشت میپزند، اما خورش بامیه ترکیهای نوعی از روش پخت این خورش بدون گوشت است. خورش بامیه ترکیهای به دلیل داشتن نخود آبگوشتی در ترکیباتش دارای میزان پروتئین کافی است و به همین دلیل از گوشت برای طبخ آن استفاده نمیکنند. این خورش لذیذ و مقوی که در مدت زمان کوتاهی هم آماده میشود، یک گزینه مناسب برای گیاهخواران و افرادی است که منع مصرف گوشت دارند. اگر دوست دارید خورش بامیه ترکیهای خوشمزه و مقوی را با ما در منزل درست کنید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
مواد لازم
بامیه: ۱ پیمانه
نخود پخته: ۱ پیمانه
پوره گوجه فرنگی بدون پوست: ۱ پیمانه
پیاز: ۱ عدد
سیر: ۲ حبه
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
آب جوش: ۱ لیوان
طرز تهیه
برای درست کردن این غذای خوشمزه، ابتدا کمی روغن داخل یک ماهی تابه بریزید و بامیهها را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه داخل روغن با حرارت کم تفت بدهید و بعد بامیهها را از روغن خارج کنید و کنار بگذارید. پیاز را پوست و خرد کنید و داخل همان ماهی تابه بریزید و همراه با روغن سرخ کنید تا پیاز سبک و طلایی شود. حالا سیر رنده شده را همراه با نمک، فلفل و زردچوبه به پیاز داغ اضافه کنید و سی ثانیه تفت بدهید، سپس رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و ۱ دقیقه همراه با پیاز داغ تفت بدهید. در مرحله بعد پوره گوجه فرنگی را اضافه کنید و ۲ دقیقه با مواد تفت بدهید و در آخر بامیههای تفت داده شده و نخود پخته را اضافه کنید. آب جوش را داخل ماهی تابه بریزید و درب آن را بگذارید. حرارت اجاق گاز را کم کنید و اجازه بدهید خورش حدود ۳۰ دقیقه بپزد و جا بیفتد. وقتی خورش به روغن آمد، آماده سرو است که میتوانید آن را همراه با کته زعفرانی سرو کنید، نوش جان.
نکات مربوط به بامیه
خورشت بامیه به دلیل وجود بامیه که سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است، برای پاکسازی و سمزدایی بدن، جلوگیری از پوکی استخوان، تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت پوست بسیار مفید است. بامیه حاوی مقادیر غنی از فیبر است که پس از مصرف باعث میشود به فرد احساس سیری دست بدهد. ضمن اینکه بامیه میتواند باعث کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری شود و درنتیجه به کاهش وزن کمک میکند. در هنگام خرید بامیه برای اینکه بامیهها در خورشت بافت بهتری داشته باشند، لازم است که بامیههای ریزتر و جوانتر را انتخاب کنید. رنگ بامیه باید کاملاً سبز باشد و لکههای قهوهای یا سیاه نداشته باشد.
چکار کنیم که خورشت بامیه لزج نشود؟
۱- از خرید بامیههایی که زدگی دارند، خودداری کنید. اگر فقط یک بامیه به این صورت در خورشت باشد، خورشت شما لزج میشود.
۲- موقع پاک کردن بامیه سر آن را از انتها نزنید. باید حدود نیم سانت از سر آن باقی بماند وگرنه خورشت لزج میشود.
۳- یکی از راههایی که باعث میشود لیزی بامیه گرفته شود، این است که حتماً حدود ۲۰ دقیقه در آب کاملاً خنک خیس بخورد. حواستان باشد آب باید کاملاً سرد باشد؛ در غیر این صورت لزج میشود.
۴- اگر بامیه بیش از حد در غذا بپزد، لزج میشود؛ بنابراین بامیه را باید ۲۰ دقیقه آخر پخت به خورشت اضافه کنید. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چطور بامیه در ۲۰ دقیقه بپزد؟
برای اینکه بامیه خوب پخته و نرم شود و در عین حال به مدت طولانی در خورشت نپزد، باید قبل از اضافه کردن به خورشت در روغن فراوان تفت داده شود. برای این منظور ۱/۳ قابلمهای را که متناسب با حجم بامیههاست، روغن بریزید. بعد بامیهها را کمکم در روغن سرخ کنید. وقتی نرم شدند، آنها را داخل صافی بریزید تا روغن اضافی آن گرفته شود. در فرآیند تفت دادن بامیهها حواستان باشد که زخمی نشوند. اگر خواستید بامیهها را فریز کنید، حتماً آنها را با روغن جامد تفت بدهید.
راضیه میرزاحیدری