ویتامین D را چگونه و چه زمانی مصرف کنیم؟
ویتامین D با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده ها و کاهش دفع آنها توسط کلیه ها از بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان جلوگیری می کند.
به گزارش سرگرمی روز، نقش مهم ویتامین D در تامین سلامت عمومی و تقویت سیستم ایمنی بدن برای همگان آشکارتر شده است. این مشکل اهمیت غنی سازی مواد غذایی با ویتامین D را در ایران بیش از پیش آشکار می کند.
ویتامین D یکی از ویتامین های محلول در چربی است که بدن ما برای رشد و استحکام استخوان ها به آن نیاز دارد. این ویتامین با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده ها و کاهش دفع آنها توسط کلیه ها از بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان جلوگیری می کند.
دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه درباره دلایل اهمیت مصرف ویتامین D، نقش این ویتامین در بهبود سیستم ایمنی بدن و فرآیند غنی سازی غذا با این ویتامین در ایران و اروپا برای مبتلایان به یک کمبود ویتامین D بیشتر در معرض خطر مرگ و بیماری و بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه هستند. به همین دلیل ویتامین D از شکل کلاسیکی که قبلاً به آن نگاه میکردیم حذف شد که در تراکم استخوان و جذب کلسیم نقش دارد و محققان به اهمیت آن در تقویت سیستم ایمنی پی بردند.
وی ادامه می دهد: در همان زمان مطالعات زیادی انجام شد که این سوال را بررسی کردند که مرگ و میر ما می تواند ناشی از کمبود ویتامین D باشد. کمبود ویتامین D عملکرد ضعیف تری دارند.
این متخصص تغذیه درباره نقش مهم ویتامین D و غنی سازی مواد غذایی با آن می گوید: آنچه بعد از آن اهمیت پیدا کرد بحث ارتباط سیستم ایمنی و ویتامین D بود یعنی محققان متوجه شدند که نقش این ویتامین فراتر از حد طبیعی است. ویتامین .
با رفع کمبود این ویتامین، سیستم ایمنی بدن تقویت می شود و در نتیجه توانایی بدن در مبارزه با بیماری ها از جمله بیماری های عفونی از جمله کرونا افزایش می یابد. بنابراین در بسیاری از کشورها به دنبال راه حلی برای حل این مشکل بودند. در گذشته کشورهای اروپایی مشکل کمبود ویتامین D را به صورت غنی سازی لبنیات حل می کردند، یعنی تمام لبنیاتی که در بازار به فروش می رسید را با این ویتامین غنی می کردند.
جعفریان درباره وضعیت مصرف ویتامین D در ایران و غنی سازی مواد غذایی می گوید: به همین دلیل در کشورهای اروپایی کمبود ویتامین D مشاهده نمی شود، اما در خاورمیانه این مشکل پابرجاست و این کمبود به ویژه در ایران به چشم می خورد. تا همین اواخر حدود 60 درصد افراد دچار کمبود ویتامین D بودند، اما با توجه به تبلیغات انجام شده و مداخلاتی که عمدتاً از طریق مکمل ها و نه غنی سازی مواد غذایی و تشویق مردم به مصرف منظم ویتامین D انجام می شود، این کمبود برطرف شده است. حدی.
البته به گفته این متخصص تغذیه، این راه حل عمده ای برای رفع کمبود این ویتامین در کشور نیست و افراد نباید به مکمل ها وابسته باشند.
وی در ادامه توضیح می دهد: ممکن است بسیاری فراموش کنند، برخی ممکن است مصرف این ویتامین را باور نداشته باشند یا اهمیتی به آن نداشته باشند، اما اگر در کشور برنامه ای برای تولید حداقل یک یا دو ماده غذایی غنی از ویتامین D وجود داشته باشد، می توان تا حدودی این مشکل را حل کرد. تصمیم گرفتیم برای مثال، شاید روزی بتوانیم نان را به عنوان یک نیروی مسلط غنی کنیم. یا کره یا لبنیات داخل کشور را با ویتامین D غنی کنید تا مشکل حل شود. وزارت بهداشت برنامه ای برای غنی سازی محصولات غذایی دارد.
وی در خصوص غنی سازی برخی شیرها با ویتامین D در کشور می گوید: در مورد شیر باید بگویم که این شیرها با انتخاب غنی سازی می شوند نه انتخابی و اجباری. در این زمینه هیچ اجباری وجود ندارد و دوزی که شیر با آن غنی می شود نیز استاندارد نیست. باید استانداردی در این زمینه وجود داشته باشد تا نیازهای مردم برآورده شود. اینطور نیست که اپسیلون ویتامین D را به شیر تزریق کنید و بگویید غنی شده است. غنی سازی شیر باید در سطحی انجام شود که مشکل کمبود ویتامین را حل کند.
این متخصص تغذیه درباره نحوه صحیح مصرف ویتامین D نیز می گوید: دوز بین المللی ویتامین D 1000 تا 4000 واحد در روز است. این دوز قابل استفاده برای کودکان و بزرگسالان است، اگرچه کودکان دوزهای کمتر و بزرگسالان دوزهای بالاتر مصرف می کنند. با افزایش سن، دوزهای بالاتر ویتامین D باید برای افراد مسن مصرف شود. اما نکته اینجاست که سخت است از مردم بخواهیم هر روز ویتامین D مصرف کنند. از آنجایی که این ویتامین محلول در چربی است و در بافت چربی ما ذخیره می شود، مصرف روزانه آن ضروری نیست.
به گفته جعفریان، مصرف دوز 50 هزار در ماه می تواند نیازهای ما را در این زمینه برطرف کند، مگر اینکه فردی دچار کمبود شدید این ویتامین باشد که می توان آن را به صورت تزریقی اصلاح کرد و یا به دلیل کمبود زیاد این ویتامین، زمان مصرف ویتامین D کوتاه شده و هر دو هفته یک بار مصرف می شود. نکته دیگر در مورد ویتامین D خوراکی این است که حتما همراه غذا مصرف شود. زیرا این ویتامین محلول در چربی است و با غذا بهتر جذب می شود.