راهنمای جامع: شناخت، مقابله و درمان آلرژی‌های بهاره

راهنمای جامع: شناخت، مقابله و درمان آلرژی‌های بهاره

نمناک نوشت: با شروع فصل بهار آلرژی بهاره نیز شروع می شود که باعلائمی همچون تنگی نفس، خارش گلو، ورم چشم، آبریزش بینی همراه می شود که باعث کلافگی افراد می شود.

نشانه های آلرژی بهاری چیست و چه درمانی دارد

ممکن است که افراد همیشه در ماه های زمستان با آلرژی هایی روبه رو شوند که علائم این آلرژی معمولاً در فصل بهار دوباره برگشت دارد. همزمان با وارد شدن به فصل بهار آلرژن ها و مواد حساسیت زای غذایی موجود در درختان، گیاهان، چمن مصنوعی و طبیعت افزایش پیدا می کند که معمولاً همگی عاملی برای حساسیت آلرژی بهاری هستند.

طبق مطالعات مرکز کنترل پیشگیری از بیماری های جهانی تقریبا 8 درصد مردم بزرگسال یعنی نزدیک به 20 میلیون نفر و هفت درصد کودکان یعنی نزدیک به 6 میلیون از نفر آلرژی های فصلی را تجربه می کنند .برخی از انوعآلرژی ها، زمینه ژنتیکی دارند و افرادی که سابقه خواندگی این عارضه را دارند بیشتر از دیگران مستعد دریافت این بیماری هستند .این بیماری در کودکی بیشتر به صورت آلرژی های پوستی یا غذایی بروز می کند و در بزرگسالی می تواندبه آلرژی تنفسی تبدیل شود.

علائم آلرژی بهاری

علائم آلرژی های بهاری شامل مواردی هستند که در این بخش خواهیم گفت:

گرفتگی بینی

آبریزش بینی

خارش و آبریزش چشم

ورم چشم

خارش گلو و دهان

بیخوابی و خستگی

گز گز کردن بدن

سرفه

تنگی نفس

احساس گرفتگی در قفسه سینه

سازمان جهانی بهداشت گزارش کرده است کودکانی که بین 12 تا 17 سال سن دارند، بیشتر در معرض این حساسیت ها هستند. علاوه بر آن حساسیت های فصلی دیگر نیز ممکن است روی شدت علائم تنفسی در کودکان و نوجوانانی که مبتلا به آسم هستند، افزایش یابد.

آلرژن های رایج در فصل بهار 

زمانی که آلرژن موجود در ماده غذایی وارد سیستم ایمنی فرد می شود ، مبارزه بدن را می طلبد . این آلرژن ها می توانند از درختان و گیاهان در فصل بهار به عنوان یک آلرژن معمول آزاد شوند که به راحتی وارد دستگاه تنفسی ما می گردند. 

درختان زیر معمولاً بیش از بقیه آلرژن دارند : 

 گردو صنوبر بلوط چنار چوب سرو توس خاکستر سرو افرا نارون گردوی آمریکایی چمن ها در انواع مختلفی نیز می توانند در اواخر فصل بهار عاملی برای آلرژی باشند. البته فصل تابستان نسبت به بهار آلرژی زا تر می باشند. کپک قارچ همچنین جزء علت های اصلی آلرژی در شروع فصل بهار و ادامه آن در پاییز می باشد. این کپک ها شامل آلترناریا، کلادسپوریوم و هورمودندرون هستند. 

تشخیص آلرژی بهاری 

آلرژی های بهاری معمولا روش های تشخیصی نادری دارند. علائم آن ها نیز معمولاً قابل درمان می باشد، مخصوصا اگر مشکلات تنفسی آن در فرد به طور شدید بروز کند. افرادی که به طرز گسترده ای از این حساسیت ها رنج می برند، می توانند به متخصص آلرژی مراجعه کنند. 

متخصص آلرژی با انجام آزمایش های متعدد نوع آلرژی بیمار را تشخیص داده و در صورت نیاز، برای بیمار واکسن تجویز می کند. تزریق واکسن های آلرژی حدود 3 سال به طول درمان نیاز دارد. همچنین پزشک نیز قادر است از دارو های تشخیصی آلرژی برای متعادل سازی کار دستگاه ایمنی استفاده نماید. 

راهنمای آلرژی بهاری توسط پزشکان

معمولاً می توانید به خوبی از پزشک خود راهنمایی های مفیدی را برای مبارزه با آلرژی های بهاری دریافت کنید. 

درمان آلرژی بهاری 

معمولاً داروهای مختلفی برای تسکین علائم آلرژی فصلی و کاهش حساسیت بدن نسبت به آلرژی های هوا به فرد تجویز می گردد. 

داروهای آنتی هیستامین برای سرکوب هیستامین که یک ماده شیمیایی است و علائم آلرژی را تشدید می کند، تجویز می گردد. 

داروهایی برای باز کردن گرفتگی بینی نیز به صورت مایع ، اسپری و یا قطره چکان می باشند که البته اثرات آن ها کوتاه مدت است اما می تواند رگ های خونی بینی را بهبود ببخشد. 

اسپری های استروئیدی بینی می توانند از طریق کاهش التهابات و تولید مخاط راه بینی فعالیت داشته باشند. 

قطره های چشمی نیز برای درمان علائم آلرژی چشم در کوتاه مدت مورد استفاده قرار می گیرند که معمولاً همراه با آنتی هیستامین ها برای فرد تجویز می گردند. 

اگر بیماری با داروهای ذکر شده کنترل نشود افراد بیمار نیازمند ایمونوتراپی (تزریق واکسنهای آلرژی) هستند. 

علاوه بر داروها اغلب می توانند از دم کرده های سنتی نیز برای باز کردن راه بینی استفاده کنند.

راه های پیشگیری آلرژی بهاری 

البته که برای پیشگیری کامل از آلرژن ها در فصل هایی مثل بهار، راهکارهای کمی وجود دارد اما می توانید با رعایت نکاتی ابتلا به آلرژی بهاری را تا حد زیادی کاهش دهید:

  آلرژن های موجود را بشناسید:

سعی کنید که آب و هوای منطقه خود را بررسی کنید یا اگر قصد سفر دارید، از قبل آب و هوای آنجا را بسنجید و در صورت نیاز، سفرتان را به زمانی دیگر موکول کنید.

 از ماسک استفاده کنید:

می توانید برای کاهش اثر آلرژن ها به صورتتان ماسک بزنید.

 سعی کنید که پنجره ها را کامل ببندید و از تهویه کننده هوا استفاده کنید.  هنگام رانندگی کردن شیشه ها را بالا بکشید.  خانه خود را مرتب جارو برقی بکشید و اجازه ندهید که گرد و غبار داخل خانه باقی بمانند.  قبل از خواب دوش بگیرید تا گرد و غبار موجود و اضافی روی پوست شما از بین برود.  لباس هایتان را به طور منظم شستشو دهید.  از خشک کردن لباس ها در بیرون از منزل خودداری کنید زیرا آلرژی ها روی آن ها جا خوش می کنند.  زمانی که از بیرون به خانه بر می گردید، حتما دوش بگیرید و موهای خود را بشویید و لباستان را عوض کنید.  از محصولات شیمیایی مثل سفید کننده ها، ضدعفونی کننده ها ، عطر ها و محصولاتی که دارای آمونیاک هستند، تا حد ممکن دوری کنید. در طول فصل هایی مثل بهار که آلرژی شما افزایش پیدا می کند ، زمان بیشتری را داخل خانه بمانید.  اگر مجبور هستید که بیرون بروید، این کار را به زمان دیگری موکول کنید یا از شخص دیگری کمک بگیرید. 

 طب سوزنی انجام دهید:

اگر به دنبال راهکار خانگی مناسب برای از بین بردن آلرژی های بهاری هستید، حتماً طب سوزنی را در پیش بگیرید که به شدت در از بین بردن تب های شدید بر اثر آلرژی ها موثر است . بعد از انجام طب سوزنی ممکن است که به طور وسیعی با کاهش علائم آلرژی بهاری روبرو شوید.

بخور بگیرید:

برای از بین بردن آلرژی های بهاری باید سینوس های خود را لطیف و نرم کنید. سعی کنید که با بخور گرفتن، راه تنفسی تان را بهبود ببخشید و گرفتگی بینی را باز کنید و همچنین گرد و غبار روی صورت شما بر اثر بخور گرفتن از بین می رود.

از چای نعناع استفاده کنید:

چای نعناع یکی دیگر از مواردی است که شما را از آلرژی های فصلی مثل آلرژی بهاری دور نگه می دارد و همچنین طعم و بوی بسیار خوشایندی دارد و خواص آن می تواند باعث باز کردن گرفتگی های تنفسی از جمله بینی شود. چای نعناع دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی می باشد . کافی است چند برگ نعناع را در آب بجوشانید و جوشانده آن را مصرف کنید.

 زمانی که بیرون می روید، علاوه بر ماسک از عینک آفتابی استفاده کنید:

هنگام مواجهه با آلرژی های بهاری نه تنها دهان شما در معرض خطر و جذب آلرژن ها می باشد، بلکه باید چشمان خود را نیز پوشش دهید. 

در ساعات مشخصی بیرون نروید:

اوج ساعات گرده افشانی گیاهان درابتدای صبح و غروب است، بنابراین بهتر است افراد مبتلا به آلرژی در این ساعات کمتر از منزل خارج شوند. 

شروع مصرف دارو قبل از اغاز فصول آلرژی زا:

افراد مبتلا به آلرژی بهتر است2 هفته قبل از شروع فصل ، مصرف داروهای ضد آلرژی را شروع کنندتا شدت علائم بیماری را کاهش دهند. 

 از نمک استفاده کنید:

نمک می تواند به خوبی آلوده کننده ها و آلرژی های داخل بینی را شستشو دهد و مشکلات تنفسی حاصل از آلرژی های فصلی مثل آلرژی بهاری را بهبود ببخشد. همچنین آلرژن هایی را که به مخاط بینی چسبیده است، جدا می کند. 

معمولاً محلول نمک مخصوص باز کردن گرفتگی بینی در داروخانه ها به فروش می رسد و همچنین می توانید با استفاده از کمی نمک و آب گرم و به مقدار نیاز جوش شیرین، ترکیبی درست کنید و یک یا دو قطره آن را در بینی خود ریخته و بعد شستشو دهید. 2 بار در هفته این روش را تکرار کنید. 

افراد مبتلا به آلرژی نباید به طور خودسرانه از کورتون استفاده کنند. همچنین برای کاهش علائم بیماری و جلوگیری از عود کردن آن از مصرف مواد غذایی محرک و غذاهای حاوی مواد نگهدارنده و افزودنی خودداری کنند.

مواد غذایی مضر در آلرژی 

اگر به بیماری آلرژی در فصل بهار مبتلا هستید این مواد غذایی را مصرف نکنید : 

مواد غذایی تند و ادویه دار

در فصل هایی از سال که گیاهان گرده افشانی می کنند نباید از مواد غذایی تند و ادویه دار استفاده شود. این مواد غذایی موجب باعث افزایش هیستامین می شود و علائم آلرژیک را تشدید می کند. 

ماست 

سردی معده و بلغم مازاد موجب بروز مشکلات آلرژی زا می شود. محصولات لبنی مانند ماست می توانند این واکنشها را ایجاد کنند. 

موز  

این میوه بسیار مفید و مغذی نمی تواند برای افراد دچار آلرژی مناسب باشد . میوه هایی مانند موز در افرادی که به گرده گیاهان حساسیت دارند، تاثیر منفی می گذارد.

گوجه فرنگی

مصرف گوجه فرنگی می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک مانند خارش گلو، خشک شدن دهان یا ریزش اشک و خارش چشم ها شود.این محصول صیفی در میان میوه ها و سبزیجات دیگر بیشترین واکنش های آلرژی زا را در افراد حساس نسبت به گرده ی گیاهان ایجاد می کند.

قارچ و کپک 

برخی از مواد غذایی ترکیباتی به نام هیستامین دارند که در بدن نیز وجود دارد. این ترکیبات منجر به بروز برخی از واکنش های آلرژیک بخصوص در افراد حساس به قارچ ها و کپک ها می شوند. بنابراین نباید از غذاهای کپک زده استفاده کنند.

مواد غذایی خام

اگر به بیماری آلرژی دچار هستید و می خواهید رژیم غذایی پارینه سنگی (پالئو) در فصل بهار بگیرید بهتر است آن را به زمانی دیگر موکول کنید . این نوع رژیم شامل پرهیز از هر نوع غذایی است که در دوران پارینه سنگی و قبل از تحولات ایجاد شده در کشاورزی وجود نداشته است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها