6 راز پنهان در تابلوی شام آخر لئوناردو داوینچی
به تازگی، یک متخصص تاریخی به ۶ نماد مخفی در تابلوی شام آخر لئوناردو داوینچی از سال ۱۴۹۵ میلادی اشاره کرده است که حکایت از دستگیری و رستاخیز عیسی مسیح دارد و بسیاری از افراد تاکنون به این نمادها توجه نکرده اند.
فردی با نام «منتقد فرهنگی» در توییتر توضیح داده که در این نقاشی، یهودا سکه نقرهای را که برای تسلیم کردن عیسی به مقامات دریافت کرده، در دست دارد؛ گرچه این نظریهها توسط خود داوینچی تأیید نشدهاند.
همچنین سنت پیتر با یک چاقو به تصویر کشیده شده که نشانگر تلاش بعدی اش جهت آزادی رهبرشان است.
در سمت چپ عیسی، فرد مرموزی وجود دارد که برخی معتقدند تنها زن حاضر در میز شام است، اما بعضی از محققان تاریخی دیدگاه متفاوتی دارند و بر این باورند که یکی از جوانترین رسولان مرد است.
کتاب مقدس حکایت شام آخر را در سال ۳۳ میلادی روایت میکند، هنگامی که عیسی با ۱۲ تن از رسولان خود نشست و به آنها گفت که در آینده یکی از آنها به او خیانت خواهد کرد و مرگش نزدیک است.
عیسی نان را برکت داد و بیان کرد که این بدن او را نشان میدهد که شکسته و خونی که برای آمرزش گناهان آنها ریخته خواهد شد.
داوینچی رسولان را به تصویر کشید که از خبر عیسی مبنی بر این که یکی از آنها مرگ او را به ارمغان خواهد آورد، شگفتزده شدهاند.
یهودا که با افشای مکان عیسی پیش از شام، او را به مرگ محکوم کرده بود، در سایه حضور دارد و یکی از ۳۰ سکه نقرهای که به عنوان پاداش خیانت به رهبرش دریافت کرده بود، در دست گرفته است.
منتقد فرهنگی در توییتی گفت:
در کنار دست یهودا یک شیء شبیه به ظرف نمک قرار دارد که آن را واژگون کرده و نماد عهد شکستهشده اش با خداست.
این پیچیدگی و نمادگرایی درون نقاشی است که از زمان خلق آن توسط داوینچی مردم را به تأمل واداشته است.
نظریه نمک پیش از این توسط کارشناسان مطرح شده بود، ولی نمکدان تا اواخر قرن هجدهم میلادی اختراع نشده بود.
داوینچی عیسی را به گونهای به تصویر کشیده که برای شراب و نان دست دراز کرده، یک شکل مثلثی را ایجاد کرده که نماد تثلیث است و یکی دیگر از رازهای پنهان را فاش میکند.
این آموزه مسیحی بیان میکند که خدا به صورت سه شخص وجود دارد: خدا پدر، عیسی پسر و روحالقدس.
داوینچی پا را فراتر گذاشت و سنت پیتر را با یک چاقو به تصویر کشید. این چاقو نماد تلاش پیتر برای نجات عیسی با بریدن گوش مالخوس هنگام دستگیری رهبرشان و همچنین پیشبینی کننده مرگ یهودا است.
مالخوس، خدمتکار کاهن اعظم یهودیان، قیافا، یکی از ۴۵۰ مردی بود که مأموریت دستگیری عیسی را داشتند.
کتاب مقدس در متی ۲۷:۳-۱۰ به مرگ یهودا اشاره میکند و میگوید که او از خیانت خود احساس گناه داشت و سعی کرد پولی که گرفته بود را بازگرداند و سپس آن را به سمت بزرگان و کاهنان انداخت و رفت تا خود را حلقآویز کند.
اما اعمال رسولان ۱:۱۸-۱۹ مرگی ترسناک تری را شرح میدهد:
یهودا با پاداشی که برای خیانت خود گرفت، زمینی خرید؛ در آنجا سرنگون شد، بدنش شکافت و رودههایش بیرون ریخت.
منتقد فرهنگی ادعا کرده که سنت توماس در پشت و سمت چپ عیسی با انگشتی که بهطور کنجکاو در هوا بلند شده، ایستاده که میتواند نشاندهنده تقاضای او برای اثبات قیام عیسی از مردگان باشد.
توماس انگشت خود را برای اثبات در زخم کنار عیسی قرار داد و طبق انجیل یوحنا ۲۰:۲۹، خداوند به او گفت:
آیا چون مرا دیدهای، باور کردهای؟ خوشا به حال کسانی که ندیدهاند و ایمان دارند.
با این حال، برخی دیگر ادعا کردهاند که این تصویر، پرترهای از داوینچی است که خود نیز نسبت به رستاخیز عیسی تردید داشت.
همچنین بخشهایی از نقاشی، از جمله زن فرضی ایستاده در کنار عیسی، هنوز به عنوان یک راز باقی ماندهاند.
اگرچه هویت این زن هرگز تأیید نشده، برخی بر این باورند که او مریم مجدلیه است که با عیسی سفر کرده و یکی از پیروان وفادارش بوده است.
اما برخی از کارشناسان پیشنهاد کردهاند که در واقع این تصویری از جان، جوانترین حواری است که پوست روشن و ویژگیهای ظاهری زنانهاش ممکن است بینندگان را به این باور برساند که این تصویر یک زن است.
این افشاگری در حالی انجام شده که المپیک پاریس به دلیل نمایش شام آخر در مراسم افتتاحیه مورد انتقاد قرار گرفته است.
این صحنه رقصندهها، یک دیجی و اجراکنندگان درگ را در مقابل میزی نشان میدهد که به نظر میرسد آخرین وعده غذایی حواریون با عیسی پیش از به صلیب کشیده شدن او را نشان می دهد.
توماس جولی، کارگردان تئاتر فرانسوی، این بخش را خلق کرده و ادعا کرد که به شام آخر اشاره ای ندارد، بلکه به دیونیسوس، خدای یونانی شراب و جشن و ارتباط بازیها با ریشههای یونانیشان اشاره می کند.