فصل اول «سرزمین مادری»: شاهکاری دراماتیک با درونمایهای از تاریخ معاصر ایران – تازههای سینمای ایران و جهان
سینماپرس: یک کارشناس گفت: میتوان فصل اول سریال سرزمین مادری را یکی از بهترین آثار دراماتیک ایرانی با موضوع تاریخ معاصر دانست.
به گزارش سینماپرس، آرش فهیم کارشناس و منتقد سینما و تلویزیون درباره سریال سرزمین مادری گفت: سرزمین مادری یک سریال تماشایی در ژانر تاریخی است که هم به سواد و اطلاعات تاریخی مخاطب کمک میکند و هم لذتبخش و جذاب است.
وی ادامه داد: ما در این سریال با روایتی پر از نقاط عطف دراماتیک و شخصیتهای مختلف و متنوع و موقعیتهایی نفس گیر و تکان دهنده مواجه میشویم که مشخص است روی هر صحنه با وسواس کار شده و رنگ و لعاب و ریتم و فضای دلچسبی فرآوری شده است.
فهیم عنوان کرد: از فیلمنامه ورزیده و قدرتمند گرفته تا بازی خوب بازیگران و موسیقی بجا و به اندازه و تصویربرداری و تدوین سنجیده و درست، دست به دست هم دادهاند تا شاهد یک سریال فاخر و محترم باشیم. به نظرم سرزمین مادری، بهترین آثر در کارنامه کمال تبریزی است و گویی این فیلمساز، تمام تواناییها و تجربیات خودش را در این سریال خرج کرده است، چون حاصل کارش سرشار از نبوغ و پختگی است. میتوان فصل اول سریال سرزمین مادری را یکی از بهترین آثار دراماتیک ایرانی با موضوع تاریخ معاصر دانست.
این منتقد اظهار کرد: جدای از ارزشهای هنری و ساختاری، سریال سرزمین مادری از نظر راهبردی هم حائز اهمیت است. طی سالهای اخیر، مباحث و نظرات مختلفی پیرامون عصر پهلوی دوم در فضای رسانهای شکل گرفته است، اما متاسفانه عرصههای فیلم و سریال ما از این موضوع مهم غافل بودهاند و اغلب آثار با محور تاریخ معاصر، بر دوره قاجار متمرکز بودهاند.
وی افزود؛ سرزمین مادری، با اینکه یک دهه قبل ساخته شده است، اما به روز است و به نیاز فرهنگی جامعه امروز ما پاسخ میدهد. این سریال بدون اینکه از مسیر هنر خارج شود و با پرهیز از شعارزدگی و سیاستزدگی، بخشی از واقعیات زمان شاه را نشان میدهد. این واقعیات را ما از نگاه فردی به نام رهی میبینیم که در طول زمان و در چالش با پیچهای مختلف تاریخی و اجتماعی، بزرگ میشود. رهی در این راه، محافل و مکاتب و جریانهای مختلف را تجربه میکند تا به شاهراه حقیقت میرسد و مبارز راه روشنایی میشود.
فهیم توضیح داد: درباره جنبههای تاریخی سریال سرزمین مادری، کارشناسان تاریخ باید نظر بدهند، اما آنچه اهمیت دارد این است که روایت تاریخ در این سریال، باورپذیر است، به ویژه مقطع کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ و ابعاد و جزئیات آن در سرزمین مادری، به زیبایی به تصویر کشیده شده است. هر چند که نقش آمریکا به عنوان برگزار کننده اصلی کودتای ۲۸ مرداد، نادیده گرفته شده است. نکته مهم این است که در فصل اول سرزمین کهن، روایت تاریخ و طرح موضوعات و کشمکشهای سیاسی و اجتماعی، لطمهای به قصهگویی و درام وارد نکرده است.
این کارشناس خاطر نشان کرد:درمجموع، سرزمین مادری یک سریال موفق ارزیابی میشود و شخصا از تماشای آن لذت میبرم، امیدوارم فصل سوم این سریال هم به زودی به آنتن برسد و دارای جاذبه و قدرت و تعهد به حقیقت باشد.