۸ تفاوت لپتاپ گیمینگ و رندرینگ که نمیدانستید!
شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که به دنبال خرید یک لپتاپ جدید برای بازی کردن و یا کارهای گرافیکی هستید. با اینکه لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند، اما تفاوتهایی نیز دارند که بسیار کمتر به آنها توجه میشود. در این مقاله از ویجیاتو، به تفاوتهای این دو نوع لپتاپ میپردازیم.
مقایسه لپ تاپ گیمینگ و لپ تاپ رندرینگ
لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ هر کدام برای اهداف خاصی طراحی شدهاند. لپتاپهای گیمینگ به طور ویژه برای اجرای بازیهای ویدیویی با کیفیت بالا و نرخ فریم مناسب ساخته شدهاند و معمولاً دارای کارت گرافیکهای قوی و پردازندههای سریع هستند. در مقابل، لپتاپهای رندرینگ برای کارهای سنگین گرافیکی مانند رندرینگ ویدیو و مدلسازی سهبعدی بهینه شدهاند و به پردازندههای چند هستهای و حافظه بیشتری نیاز دارند.
از نظر سختافزار، لپتاپهای رندرینگ معمولاً از کارتهای گرافیک حرفهایتر و فضای ذخیرهسازی بیشتری بهره میبرند و به همین دلیل قیمت بالاتری دارند. در حالی که لپتاپهای گیمینگ معمولاً طراحیهای جذابتری دارند و ممکن است سیستمهای خنککنندگی بهتری داشته باشند. انتخاب بین این دو نوع لپتاپ بستگی به نیازهای کاربر دارد؛ اگر هدف بازی کردن است، لپتاپ گیمینگ مناسبتر است و اگر کارهای گرافیکی و رندرینگ مد نظر است، لپتاپ رندرینگ گزینه بهتری خواهد بود.
ظاهر، بدنه و خروجیها لپتاپها
همان طور که از نام لپتاپهای گیمینگ مشخص است، ظاهری بسیار گیمر پسند دارند. برخی از این لپتاپها همراه با نورهای RGB در قسمتهای مختلف بدنه عرضه میشوند. این RGBها ممکن است که در اطراف بدنه، لوگوی لپتاپ و یا کیبورد آن وجود داشته باشد. البته مدلهای وجود دارد که ممکن است اصلا RGB نداشته باشند.
برخلاف لپتاپهای گیمینگ، لپتاپهای رندرینگ RGB ندارند و ظاهری به مراتب سادهتر و شیکتری دارند. ممکن شما علاقهای به هزینه برای این نوع از زیباییهای ظاهری نداشته باشید و به هر دلیلی نمیخواهید از نورهای RGB استفاده کنید.
اگر شما مشغول هر فعالیتی در زمینه تولید محتوا باشید، احتمالا باید از انواع حافظههای ذخیره سازی مانند فلش، هارد اکسترنال و SD Card استفاده کنید. یکی از مزیتهای لپتاپهای رندرینگ نسبت به گیمینگ، پورتهایی است که در آن استفاده میشود.
شما با تهیه لپتاپ رندرینگ، انواع پورتهای USB، پورت SD Card و یا Micro SD نیز تهیه میکنید. در مقابل اما ممکن است در لپتاپهای گیمینگ، فقط به پورتهای USB برای انتقال محتوا محدود شوند.
کیبورد و تاچ پد لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر ندارند و بیشتر بستگی به سلیقه و کیفیت سازنده لپتاپ دارند. اما مدلهای از لپتاپهای رندرینگ شرکت ایسوس، مانند Pro Art و Vivobook وجود دارند که همراه با Dial یا Dial-Pad عرضه میشود. ویژگی که میتواند در زمان استفاده از نرمافزارهای طراحی بسیار کار شما را سادهتر کند. میتوانید از آن برای تغییر اندازه، تغییر مقدار و جا به جا شدن بین ابزارها استفاده کنید.
سرعت و دقت صحفه نمایش
یکی از مهمترین تفاوتها، سرعت پاسخدهی صحفه نمایش است. در لپتاپهای گیمینگ به دلیل استفاده از صحفه نمایش در بازیها مختلف از جمله بازیهای رقابتی، میزان تأخیر صحفه نمایش در پخش هر فریم بسیار تأثیر گذار است و میتواند اثری زیادی در نحوه بازی کردن شما داشته باشد. به همین دلیل این تأخیر در لپتاپهای گیمینگ به حداقل ممکن میرسد تا بازیکنان بتواند با کمترین میزان تأخیر، بهترین عکسالعمل را داشته باشند.
اما تأخیر پاسخدهی صحفه نمایش در لپتاپهای رندرینگ، مورد توجه سازندگان قرار نمیگیرد. دلیل آن نیز این است که تأخیر در نمایش تصویر برای یک طراح و یا کسی که کارهای گرافیکی انجام میدهد، مطرح نیست. کیفیت و دقت بالای صحفه نمایش نسبت به پاسخدهی آن برای او ارجحیت دارد و بیشتر نیازهای او را برطرف میکند.
اما از طرفی دیگر، لپتاپهای رندرینگ به دلیل استفادهای که از آنها در ادیت، طراحی و تدوین میشود، صحفه نمایشهایی با دقت رنگ بالاتری دارند و میتوانند رنگها را به طبیعیترین شکل ممکن به شما نشان دهند. این صحفه نمایشها دقت رنگ sRGB دارند که، بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد و حتی بیشتر است و همچنین میتواند رنگهای DCI-P3 را تا ۱۰۰ درصد نیز پوشش دهند.
کیفیت صحفه نمایش
دیگر تفاوتی که ممکن است در صحفه نمایشهای این نوع لپتاپها وجود داشته باشد، نرخ بهروز رسانی است. در لپتاپهای گیمینگ، این عدد تا ۳۶۰ فریم بر ثانیه نیز میرود. در حالی که برای لپتاپهای رندرینگ، این مقدار اصلا مورد نیاز نیست. البته برخی از این لپتاپها، برای لذت بخش بودن وبگردی، نرمافزارهای مختلف، از صحفه نمایشهایی با نرخ بیشتر از ۶۰ نیز دارند.
شاید بتوان گفت مهمترین ویژگی در صحفه نمایش، رزولوشن آن است. برای کسی که میخواهد از انواع برنامههای طراحی و ادیت عکس و ویدئو استفاده کند، این موضوع بسیار حیاتی است. دقت پخش تصویر میتواند نقش بسیار مهمی در خروجی نهایی شما داشته باشد. صحفه نمایشهای لپتاپهای گیمینگ اکثرا 1080P هستند و در مدلهای بالاتر، به 2K و 2.5K ارتقاء پیدا میکنند. اگر قصد خرید مانیتور گیمینگ دارید میتوانید مقاله مرتبط با آن را بخوانید.
در بین لپتاپهای رندرینگ، شما میتوانید لپتاپی با صحفه نمایش 4K نیز پیدا کنید که میتوانند تمام جزئیات تصویر را به خوبی به شما نمایش دهد. همچنین برخی از این صحفه نمایشها لمسی نیز هستند و به راحتی میتوانید از قلمهای مختلف بر روی آنها استفاده کنید تا طراحیهای خاص خود را با استفاده از صحفه نمایش لپتاپ خود بکشید.
خروجی صدا
یکی دیگر از ویژگیهای مهم لپتاپهای رندرینگ، کارت صدا است. کارت صدایی که بر روی این لپتاپها وجود دارد از کیفیت بالایی برخوردار است و برخی از آنها با فناوری High-resolution audio، عرضه شوند.
این فناوری باعث میشود کیفیت صدایی که از جک هدفون دریافت میکنید بسیار بالا باشد و به شما در زمینه تنظیم صدا کمک فراونی کند. البته ممکن است این ویژگی در برخی از لپتاپهای گیمینگ بالارده نیز وجود داشته باشد.
همچنین کیفیت اسپیکرهای این لپتاپها نیز بسیار بیشتر از لپتاپهای گیمینگ است. لپتاپهای گیمینگ با اینکه همراه با اسپیکر عرضه میشوند، اما نمیتوانند به خوبی وضوح صدا را پخش کنند و تفکیک کاملی از صدا را در مقایسه با لپتاپهای رندرینگ ارائه دهند.
تفاوت سختافزار در لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ
کارت گرافیک، بیشترین مصرف برق را در در لپتاپها دارد. این مصرف برق حتی از پردازنده اصلی نیز بیشتر است و باعث به وجود آمدن گرمای زیادی میشود. هر دو نوع لپتاپ، از کارت گرافیکهای مجزا استفاده میکنند اما تفاوت اصلی در میزان مصرف و خروجی آنها در استفاده از برنامهها و بازیهای مختلف، ظاهر میشود. اگر قصد خرید لپتاپ گیمینگ ارزان دارید، میتوانید راهنمای خرید ویجیاتو را در مورد آن مطالعه کنید.
در لپتاپهای گیمینگ، به دلیل مصرف بالای برق قطعات از سیستم خنک کننده قویتر و بزرگتری استفاده میکنند تا بتوانند دمای قطعات داخل دستگاه را کنترل کنند و آن را تا حد ممکن پایین نگه دارند. همچنین پردازندههای این نوع از لپتاپها با اینکه میتوانند تمام کارهای مورد نیاز شما را انجام دهند، اما نسبت به پردازندههای لپتاپهای رندرینگ، بهینهسازی کمتری با نرمافزارهای طراحی دارند و تمرکز آنها بیشتر بر روی اجرای بازیها است.
در مقابل لپتاپهای رندرینگ، برای استفاده در نرمافزارهای مختلف طراحی ساخته میشوند و توان مصرفی گرافیک آنها نسبت به لپتاپهای گیمینگ کمتر است و در بعضی موارد شاید نصف آنها باشد. انویدیا این گرافیکها را با پسوند استودیو (Studio) در کنار نام کامل کارت گرافیک عرضه میکند.
زمانی که کارت گرافیکها توسط سازندگان آنها برای استفاده در برخی نرمافزارها بهینه میشود، دیگر نیازی به عرضه آنها با توان مصرفی بسیار بالا نیست و میتوان با کنترلر مصرف برق، بهترین خروجی را از آنها گرفت. به همین دلیل شرکتهای سازنده لپتاپ از سیستم خنک کننده کوچکتری استفاده میکنند، چون گرمای کمتری تولید میشود و این باعث میشود تا لپتاپ وزن کمتری داشته باشد، نازکتر شود و شارژدهی بهتری نیز داشته باشد.
استفاده از لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ در نرمافزار و بازی
هر دو نوع این لپتاپها میتوانند بازیها و برنامههای سنگین را اجرا کنند و شما نیز میتوانید از آنها استفاده کنید. اما هر کدام از آنها برای کار خاصی بهینه سازی شدهاند که باعث میشود محدودیتهایی برای شما ایجاد کنند. لپتاپهای گیمینگ، برای اجرای بازیها طراحی شدهاند. سیستم خنککننده، قدرت گرافیکی و توان مصرفی قطعات به گونهای طراحی شدهاند که شما به راحتی ساعتها بازی کنید.
از سمتی دیگر لپتاپهای رندرینگ برای استفاده از نرمافزارهای استودیویی و خروجیهای گرافیکی طراحی شدهاند. آنها میتوانند خروجی سریعتر و با کیفیتتری را نسبت به یک لپتاپ گیمینگ به شما ارائه دهند. گرافیکهای آنها به گونهای با نرمافزارهای مختلف سازگار شدهاند که شما کمترین لگ و یا کرش کردن را در استفاده از آنها داشته باشید. اگر قصد خرید لپتاپ MSI دارید، میتوانید مقاله مرتبط با لپتاپهای این برند را مطالعه کنید.
البته شما میتوانید با استفاده از این نوع کارت گرافیکها، اقدام به اجرای بازی کنید؛ اما توقع فریم ریتهای بسیار بالا و یا خروجی پایدار در آن شرایط را نداشته باشید. شما میتوانید با استفاده از تکنولوژیهای مختلف مانند DLSS، فریم قابل قبولی از این نوع کارت گرافیکها دریافت کنید اما باید از این موضوع آگاه باشید که لپتاپهای رندرینگ، برای بازی کردن در مدتهای طولانی طراحی نشدهاند و ممکن عمر بلند مدت دستگاه شما را کاهش دهد.
فضای ذخیره سازی
سرعت و قابلیت ارتقاع حافظه، دو مورد از مهمترین ویژگیهای فضای ذخیره سازی در لپتاپ به شما میآید. در اکثر لپتاپهای گیمینگ شما میتوانید بعد از تهیه لپتاپ، اقدام به افزایش میزان حافظه خود کنید. میتوانید حافظه رم خود را تا جایی که آن لپتاپ پشتیببانی میکند افزایش دهید. یا اگر اسلات دیگری برای اضافه کردن SSD وجود داشته باشد، با نصب یک SSD دیگر در کنار حافظه قبلی، میزان فضای ذخیره سازی لپتاپ خود را افزایش دهید.
در لپتاپهای رندرینگ، این ویژگی مانند لپتاپهای گیمینگ زیاد رواج ندارد. در بیشتر مدلها، زمانی که شما لپتاپ را تهیه میکنید، دیگر نمیتوانید مقدار حافظه رم دستگاه خود را افزایش دهید. به دلیل اینکه حافظه رم شما، بر روی برد دستگاه نصب شده است. اما به همین دلیل، سرعت رم دستگاه شما نسبت به یک لپتاپ گیمینگ، بیشتر است. ۱۰ تفاوت لپتاپ گیمینگ و معمولی را در اینجا مطالعه کنید.
البته شما امکان افزایش حافظه ذخیره سازی خود را، بسته به مدل آن لپتاپ دارید و میتوانید با اضافه کردن یک SSD دیگر، حافظه دستگاه را افزایش دهید. همچنین توجه داشته باشید، به دلیل اینکه در لپتاپهای رندرینگ، فایلهای بسیار بزرگ، مدام در حال انتقال هستند، سرعت SSD این دستگاها نیز نسبت به بقیه لپتاپها بسیار بالاتر است تا شما به سریعترین شکل ممکن بتواند محتوای مورد نظر خود را منتقل کنید و زمان خود را از دست ندهید.
باتری در لپتاپهای گیمینگ و رندرینگ
از آنجایی که لپتاپهای رندرینگ، محصولاتی هستند که بیشتر برای رقابت با لپتاپهای مک بوک (Macbook) شرکت اپل طراحی و توسعه پیدا کردند، قدرت باتری در آنها بسیار اهمیت دارد. شما با استفاده از باتری این دستگاهها میتوانید ساعتهای زیادی را به کار کردن با آنها بپردازید. سختافزار این دستگاهها به گونهای است که کمترین مصرف را در کنار بیشترین قدرت خود، هنگام استفاده از باتری نمایش دهند.
در آن سمت، لپتاپهای گیمینگ بهترین عملکرد خود را زمانی به شما ارائه میدهند که متصل به برق باشند. اگر شما از باتری لپتاپهای گیمینگ برای بازی کردن استفاده کنید، نه تنها خروجی که مد نظرتان است را دریافت نمیکنید، بلکه ممکن است به باتری دستگاه خود آسیب نیز وارد کنید. در مصرف روزانه خود، باتری لپتاپهای گیمینگ میتواند تا مدتی نیاز شما را برطرف سازند، البته اگر بر روی تنظیمات کم مصرف خود قرار بگیرند.
توجه کنید که همه لپتاپها، در زمانی که متصل به برق باشند، میتوانند بهترین عملکرد را از خود نشان دهند و تمام قدرتی که دارند را مورد استفاده قرار دهند و این موضوع فقط محدود به لپتاپ های گیمینگ نیست. اگر قصد خرید لپتاپ به صورت اقساطی دارید، میتوانید مقاله ما در مورد معرفی بهترین سایتهای خرید اقساطی را مطالعه کنید.
کدام لپتاپ را باید بخریم؟
در این مقاله متوجه شدیم که لپتاپهای رندرینگ تفاوتهایی نسبت به یک لپتاپ گیمینگ دارند. اگر قصد دارید از لپتاپ خود برای طراحی، تولید، ادیت و تدوین عکس ویدئو، کارهای سه بعدی و یا حتی نقاشی دیجیتال استفاده کنید، لپتاپهای رندرینگ بهترین کیفیت را به شما ارائه میدهند. کیفیت صدای بالا، پورتهای مناسب، صحفه نمایش با کیفیت، بهینهتر بودن با نرمافزارهای مختلف، باتری بهتر در کنار فضای ذخیره سازی پر سرعت، از ویژگی آنها است.
اگر میخواهید لپتاپی تهیه کنید که مدام با آن بازی کنید، بیشترین فریم ریت را دریافت کنید، صحفه نمایشی داشته باشید که کمترین تأخیر را داشته باشد، بتوانید به راحتی حافظه آن را ارتقاء دهید و سنگین بودن دستگاه، پر مصرف بودن آن در کنار باتری نه چندان قدرتمند، شما را آزار نمیدهد، بهترین انتخاب برای شما لپتاپهای گیمینگ است.
اگر شما از نرمافزارهای مختلفی برای تولید، تدوین و ادیت عکس، فیلم، صدا و دیگر محتواها استفاده میکنید، لپتاپ رندرینگ میتواند تمام نیازهای شما را برطرف کند و بهترین خروجی را به شما ارائه دهد.
اگر فردی هستید که به طور مکرر بازی میکنید، مقدار فریم ریت و سرعت خروجی تصویر برای شما از کیفیت آن اهمیت بیشتری دارد و میخواهید بازیها را با بهترین کیفیت اجرا کنید، شما باید یک لپتاپ گیمینگ بخرید.
لپتاپهای رندرینگ از صحفه نمایش بسیار با کیفیتی برخوردار هستند. وزن و بدنه آنها کم و نازکتر از لپتاپهای گیمینگ است. کارت گرافیک آنها استودیو است و خروجی بهتری در نرمافزارهای گرافیکی دارند.