فانی لند‌

رازهای پشت پرده بمب افکن اتمی B-1: تکنولوژی نظامی در اوج قدرت!

به گزارش تجارت‌نیوز، در سال 1970  ارتش پیشنهاد شرکت راکول را برای ساخت طرحی  با نام ب1 قبول کرد  و جنرال  الکتریک را برای  ساخت موتور این بمب افکن تکلیف کرد.نیروی هوایی در نهایت با ساخت یک نمونه زمین پاییه و سه فروند برای تست های پروازی موافقت کرد  و اولین  ب1ای که ارتش به ان کد لنسر داد در 23 دسامبر سال 1974 اولین پرواز خود را انجام داد.نیروی هوایی خواهان  به خدمت گیری  240 فروند  بی 1 ای لنسر بود.

لنسر در زمان خود از پیچیده  ترین فناوری های دهه 1960 و 1970 بهره برده می برد  . هواپیما دارای  یک کپسول  نجات مشابه  اف 111 بود و همچنین از بال متغییر برای  توان نشست  و برخواست  کوتاه  و همچنین توان پرواز در ارتفاع پایین با سرعت صوت بهره می برد . می توانست  به سرعت دو ماخ در ارتفاع بالا برسد و قرار بود در ارتفاع پایین  سرعتی بین 1.2 ماخ تا 1.5 ماخ داشته باشد  و قرار بود در مناطق حساس   چون ورودی هوا از تیتانیوم  استفاده شود ولی به دلیل صرفه جوی و تغییرات در  ورودی هوا سرعت پرواز در ارتفاع پایین به زیر صوت کاهش یافت.

ب1  لنسر نسخه ای که در نهایت  به خدمت ارتش امریکا در امد  یک بمب افکن  بال متغیر با توان نشست  و برخواست  کوتاه تر از بمب افکنهای چون ب52 و یا بی2 بود و همچنین دارای  توان بمب باران  بهتر در تمامی  ارتفاعات به دلیل بال متغیرش بود. بال دارای  زاویه رفت و برگشت 15 تا 67.5 درجه بود  و محل اتصال بال به بدنه  به کناره های موتورهای بر می گشت.دارای  دمی  تی شکل ولی با زاویه پس گرا بود که به ان برای  کنترل زاویه حمله در هنگام فرود کمک می کرد.بر خلاف ب1 ای که توان رسیدن  به سرعت 2 ماخ را نیز داشت  ب1 ب  تنها تا سرعت 1.25 ماخ در ارتفاع بالا سرعت می گیرد و در ارتفاع پایین نیز مادون  صوت است که دلیل ان کاهش سطح مقطعی رادار با برداشتن سطوح متحرک ورودی هوا و ایجاد سطوح مارپیچی در درون ورودی  هوا بود که باعث  کاهش هوای وروی هوا موتور و کاهش سرعت هواپیما شد.

ب1 از الومینوم و تیتانیوم ساخته شده بود و بسیار کم در ان کامپوزیت به کار رفته است  و در برخی از قسمت های بدنه مانند بخش های جلو  و ورودی هوای موتور از مواد جاذب رم استفاده شده است

بمب افکن دارای  چهار خدمه است، خلبان، کمک خلبان، افسر رادار و تسلیحات ، ناوبر و کنترل کننده تجهیزات دفاعی. تمامی انها بر روی صندلی پرتاب شونده صفر صفر  رو به بالا قرار دارند . همچنین بمب افکن دارای   یک  توالت و یک سامانه برای گرم کردن غذا یا گرم  نگهداشتن  غذا است. همچنین برای رسیدن به کابین باید از یک نردبان پشت چرخ جلو بالا رفت.

هواپیما دارای  یک دستگاه رادار  ارایه فازی غیر فعال  ای پی کیو 164  است که بر اساس رادار ای پی جی 66 جنگنده اف16 ساخته شده.این رادار با دیش ثابت دارای  1526 گیرنده و فرستند بر روی  دیش خود  است و توان اسکن الکترونیک را بدون تغییر جهت دیش را دارد.رادار توان پوشش 105 درجه در سمت را دارد. این رادار توان نقشه برداری از سطح زمین ، توان کشف و رهگیر اهداف زمینی  حتی خودروهای در یک  جاده و یا کشف و ثبت اهداف ثابت حتی دیوار  یک متری روی زمین  را دارد. راداری  با توان روزنه ساختگی  هر هدف رو زمین  را به صورت دو بعدی ثبت کرده و میتواند هرگونه تغییر در سطح زمین  را  کشف کند. توان هوا به هوا رادار   ان محدود  و تنها  به کشف هواپیما سوخت رسان محدود میشود.

ب1 دارای   یک سامانه ناوبری  بر مبنای  تعقیب  عوارض زمین، یک ارتفاع یاب راداری ای اس ان 121   ساخت هانویل، سامانه هشدار دهنده راداری  ای ال کیو 161 ،  سامانه دفاعی ای اس کیو 184 که وظیفه ان کنترل خودکار جنگ الکترونیک  و هشدار  دهنده ها بود و همچنین  هشت دکل  پرتاب کننده شراره و پوشاله ای ال ایی 49 را نیز در بر می گیرد.

خلبان و کمک خلبان هر یک ، دارای یک نمایشگر چند کاره تک رنگ هستند  و سه نمایشگر دیگر  نیز در اختیار دو  خدمه دیگر است .

ب1ب توان حمل 34 تن بمب را به صورت اسمی  روی کاغذ دارد  که می توان از جمله تا 24 بمب اتمی  ب 61 و یا ب 83  و یا تا 84 بمب 225 کیلوگرمی مارک 82 و یا  84  عدد نسخه مین دریایی مارک 82 و یا 24 بمب 900 کیلوگرمی مارک 84  ویا 24 مین دریایی و یا 30 بمب خوشه ای و یا 24 بمب هدایت ماهوره ای  و یا تا 24 سلاح دوربرد   هدایت شونده 124   ویا 24 موشک کروز158   ویا تا 96 و یا 114 تیره بمب هدایت ماهواره ای  کوچک جی بی یو 39 را حمل کند. 

ب1 ب توان تسلیحاتی فوق العاده ای  دارد. برای  بمب باران فرشی و استراتژیک می تواند 84 بمب مارک 82 را حمل کند .

ب1 اولین بار در سال 1998 در برابر عراق در عملیات روباه صحرا استفاده شد که در انجا دست به بمب باران  اهدافی با بمب خوشه ای زد و در سال 1999 نیز بر ضد یوگسلاوی استفاده شد . در جریان جنگ سال 2003 به صورت گسترده ای استفاده شده و تنها طی شش ماه اول جنگ  3700 بمب هدایت ماهواره ای را افکند که 40 % بمب های افکنده شده هدایت شونده بود. همچنین  بر ضد طالبان در افغانستان  به کار رفت. دقت پرتاب بمب ان انقدر بالا بود که با بمب های خوشه ای   دست به پشتیبانی  هوایی از نیروی هوایی زمین  زد.

هم اکنون 66 فروند ب1 ب در خدمت است و انتظار می رود  تا زمان ورود به  خدمت جایگزین برای ان دست کم تا سال 2030 در خدمت باقی بماند.

 

منبع :

جنگاوران

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!