راهکارهای موثر برای زمانهایی که انگیزهای برای انجام کار ندارید
نمناک نوشت: همه ما در زندگی گاهی اوقات احساس پوچی خستگی و کلافگی داریم، اما باید این را بدانیم که این احساس ماندگار نیست و از بین می رود.
بهترین کار برای زمانیکه میل انجام کاری را ندارید
همه ما گاهی اوقات کاملاً بی انگیزه می شویم. احساس خستگی، بی قراری، کلافگی و نداشتن هیجان و علاقه در انجام کار ها به ما غلبه می کند. در بعضی از دوره های زندگی، این احساسات کاملاً طبیعی هستند و نشان دهنده این است که فشار و استرس زیادی را تحمل می کنید.
این احساسات موقت هستند و معمولاً چیزی نیستند که بخواهید آن را جدی بگیرید اما گاهی اوقات علامت این است که باید یک قدم به عقب برگردید، کمی وقفه ایجاد کنید و اجازه دهید که ذهن و بدنتان استراحت کند.
اما اگر مدام این احساس را دارید که نمی خواهید هیچ کاری انجام دهید، ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی مثل افسردگی و بعضی از انواع اختلالات ذهنی و روحی باشد.
اگر کلا هیجان تان را برای انجام کار های مختلف از دست داده و حوصله هیچ کاری را ندارید و این اتفاق بیش از دو هفته طول کشید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
یک وقفه ایجاد کنید
این که احساس می کنید دوست ندارید هیچ کاری انجام دهید، علامت این است که شما استرس دارید یا کلافه شده اید. گاهی اوقات استراحت کردن و مراقبت از خود بهترین کاری است که می توانید انجام دهید. برای سلامت ذهن، یک روز به خودتان استراحت دهید. روی کار هایی تمرکز کنید که باعث می شود دوباره ریکاوری شوید و احساس راحتی داشته باشید.
می توانید از یک موسیقی در طول روز لذت ببرید، کتاب مورد علاقه تان را بخوانید، زیر پتو دراز کشیده و فیلم مورد علاقه تان را ببینید و کاملا ریلکس کنید. این خود مراقبتی ها به شما کمک می کند تا ذهن آرام تری داشته باشید، حتما دوش بگیرید و حرکات کششی انجام دهید و یک لیوان آب بنوشید.
با خودتان مهربان رفتار کنید
مهربان بودن با خود، یعنی درک تجربه های مختلف به عنوان یک انسان. یعنی باید احساسات خود، چه خوب و چه بد را به خوبی درک کنید. به خودتان توجه، مهربانی و درک نشان دهید و به سلامت ذهن خود اهمیت دهید.
تحقیقات نشان می دهد هنگامی که افراد با خودشان مهربان باشند، می توانند اثرات منفی استرس را کاهش دهند و احساس افسردگی و اضطراب را در خود از بین ببرند. بنابراین اگر احساس کردید که نمی خواهید هیچ کاری انجام دهید، سعی کنید که کمی با خودتان مهربان تر باشید، قدرت پذیرش را در خود بالاتر ببرید و به خودتان فضا و زمان بدهید.
پیاده روی کنید
پیاده روی کردن نه تنها یک ورزش است، بلکه برای روحیه شما هم اثرات مثبت دارد. ورزش پیاده روی، هم درمان و هم جلوگیری علائم افسردگی محسوب می شود. تحقیقات نشان می دهد که سپری کردن زمان در بیرون از منزل فواید زیادی برای سلامت ذهن دارد.
مطالعه در سال 2019 به این نتیجه رسیده است که تعامل داشتن با طبیعت باعث سلامت جسم، روحیه بهتر و تعاملات اجتماعی مثبت و افزایش شادی و خوشحالی می شود. بنابراین اگر روحیه ضعیف و یا انگیزه پایینی دارید، سعی کنید پیاده روی داشته باشید تا احساسات بهتر در شما به وجود بیاید.
با شخص دیگری صحبت کنید
هنگامی که بی حوصله هستید، صحبت کردن با شخص دیگر می تواند به شما انگیزه بدهد و با افرادی صحبت کنید که می دانید از لحاظ عاطفی از شما حمایت می کنند و قابل اعتماد هستند و حرف های شما را به خوبی می شنوند. اگر دوست تان در دسترس نیست یا اصلاً حوصله صحبت کردن با او را ندارید، می توانید فقط از منزل بیرون بروید و در کنار افراد دیگر باشید تا کمی حال تان بهتر شود.
خوردن یک فنجان قهوه در یک کافی شاپِ نسبتا شلوغ و لبخند زدن به افراد دیگر در مغازه ای معمولی مثل سوپر مارکت یا احوالپرسی کردن با همسایه تان، همگی تجربه های اجتماعی ساده هستند که روحیه شما را بهبود می بخشند.
برای کاری برنامه ریزی کنید
اگر انگیزه کافی برای کار کردن روی خودتان در لحظه ندارید، به معنای این نیست که شما نمی توانید برای آینده برنامه ریزی کنید. تحقیقات نشان می دهد که تصویر سازی ذهنی برای کار هایی که می خواهید انجام دهید، انگیزه و رضایت شما را افزایش می دهد و شما را به سمت انجام کار ها سوق می دهد.
انجام کار هایی مثل برنامه ریزی برای سفر یا دیگر فعالیت ها که به آن ها علاقه و هیجان نشان می دهید، به شدت مفید است. فکر کردن در مورد پروژه های آینده یا اهدافتان با برنامه ریزی حاصل می شود که شما را به یکباره سر ذوق و انگیزه می آورد.
از کار های کوچک شروع کنید
هنگامی که به دنبال یافتن انرژی برای انجام کاری هستید، باید از کار های کوچک شروع کنید و قدم های کوچک بردارید. به کوهی از کارهایی که باید انجام دهید به فکر نکنید، زیرا انرژی جسمی و ذهنی تان را از بین می برد. کم کم شروع به انجام کار کنید. کارهای کوچکی که می توانید برای شروع آن ها را انجام دهید، شامل موارد زیر است:
شستن ظرف هامرتب کردن تخت خوابتا کردن لباس های شسته شدهپاسخ دادن به یک ایمیلبرنامه ریزی برای یک ملاقات و تعیین وقتتمیز کردن کمد لباسپرداخت قبوض
این کار ها بسیار کلافه کننده هستند اما اگر آسان ترین را هم انجام دهید، احساس خوبی پیدا می کنید که کار مفید کرده اید و باعث می شود که موتورتان راه بیفتد. اگر هم بعد از انجام یک کار باز هم حوصله نداشتید، می توانید همین جا متوقف شوید و به خودتان سخت نگیرید.
نویسندگی کنید
هنگامی که با احساسات تان درگیر هستید، می توانید در مورد آن ها چیزی بنویسید. بعضی از تحقیقات نشان می دهد که ژورنال نویسی یک ابزار برای سلامت ذهن است و بسیار کاربردی محسوب می شود.
همچنین نوشتن وقایع و احساساتتان، باعث کاهش فشار خون بالا، از بین بردن علائم استرس و اضطراب و کاهش علائم افسردگی می شود. در نتیجه می توانید احساساتتان را به راحتی بیان کنید و احساس مثبتی را در خودتان ایجاد کنید.
چیزی را پیدا کنید که برای تان کارآمد است
اگر این ایده ها برایتان کارآمد نبود، به دنبال چیزی بگردید که برای شرایط و موقعیت و احساسات شما مناسب است. استراتژی هایی که به شما انگیزه می دهند، می تواند شامل موارد زیر باشد:
لیست کردن مراحلی که برای رسیدن به هدف باید آنها را طی کنیدلیست کردن موسیقی هایی که به شما انگیزه می دهدتمرکز روی تفکرات مثبتخواندن یک کتاب یا گوش دادن به کتاب صوتیآشپزی یا سفارش غذای مورد علاقهتمرین تنفس عمیقمدیتیشن
راضیه میرزاحیدری