فشار افزایشی در بازار ارز؛ بهانه غیراقتصادی رشد دلار
نرخ شاخصهای ارزی از سقف سالانه عبور کرد. بازیگران بازار ارز تهران درروزهای اخیر شاهد تشدید فشار خرید از جانب افراد جامعه هستند. بهعقیده کارشناسان، ریسکهای سیاسی مرتبط با درگیریهای نظامی در منطقه همچنان اصلیترین نیروی محرکه نرخ ارز است. با تشدید درگیریها و احتمال گسترش آنها انتظارات تورمی عموم جامعه افزایش یافته و افراد در جهت کاهش ریسک اقدام به انتقال داراییهای خود به سمت بازارهایی مانند ارز و طلا میکنند. با افزایش میزان تقاضا نیز ارزش شاخصها افزایش مییابد. در روزهای پایانی هفته گذشته قیمت دلار آزاد با عبور از مرز ۶۷هزار تومانی رکورد قیمتی خود را افزایش داد.
به گزارش دنیای اقتصاد، سقف سالانه و تاریخی اسکناس آمریکایی رقم ۶۷هزار تومان در روز ۲۶ فروردین ماه سالجاری بود. در آن زمان نیز درگیریهای موشکی ایران و رژیم صهیونیستی عامل رشد نرخ ارز بود. بررسی نمودار قیمت این ارز گویای آن است که پس از برخورد دلار به رقم مذکور در فروردین ماه، روند به سرعت تغییر کرد و نرخ شاخص ارزی تا حدود ۱۰ کانال پایینتر یعنی رقم ۵۷هزار تومان بازگشت. اما اکنون به نظر میرسد که قطار افزایشی نرخ ارز فعلا قصد توقف ندارد. سوالی که مطرح میشود این است که سقف قیمت احتمالی دلار کجاست؟ تحلیلگران در پاسخ به این پرسش معتقدند که چشمانداز بازار ارز تا حد زیادی به چشمانداز تنشهای منطقهای بستگی دارد. پس از عملیات موشکی «وعده صادق۲» سران رژیم صهیونیستی اقدام به تهدید ایران کردند.
تهدیداتی که عموما بر محوریت تاسیسات نفتی و هستهای متمرکز بود. در مقابل مقامات کشور نیز با جدیت به این تهدیدها واکنش نشان داده و از پاسخ قدرتمندتر ایران درصورت وقوع هرگونه اقدام از جانب اسرائیل سخن گفتند. درنتیجه موارد ذکر شده برخی از فعالان بازار ازفضای پرریسک استفاده کرده و نرخ شاخصها را افزایش میدهند. بهطور کلی برآیند اخبار و تحلیلها نشان میدهد درصورتی که پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی کنترل شده باشد، احتمال تخلیه ناگهانی ریسکها در بازار وجود داشته و سرما به معاملات ارزی نفوذ خواهد کرد. اما در مقابل درصورتی که این قضایا ادامهدار باشد، نخستین مقاومت نرخ دلار در مسیر افزایشی کانال ۷۰هزار تومانی خواهد بود.
در معاملات روزهای پایانی هفته گذشته دلار آزاد با رشد هزار و ۸۰۰ تومانی نسبت به نرخ روز گذشته در رقم ۶۸هزار و ۵۵۰تومان بهفروش رسید. یورو نیز رشد هزار و ۶۰۰ تومانی را تجربه کرد و در رقم ۷۳هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد. اما این درحالی است که به واسطه انتشار خبر ضرب سکه طلا با تاریخ جدید از سوی بانکمرکزی، بخشی از حباب قیمتی قطعات مختلف سکه کوچک شد. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در بازار عصر روز پنجشنبه با افت ۹۷۰هزار تومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۵۴ میلیون و ۳۰۰هزار تومان معامله شد.