همگامسازی نزدیک حقوق بازنشستگان: گامی به سوی عدالت
به گزارش سلام نو به نقل از اقتصادنیوز، موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان در سال های اخیر به چالش جدی تبدیل شد؛ چالشی که در سال 1402، دامن لایحه بودجه امسال را گرفت و همین موضوع، اصلی ترین دلیل مجلسی ها برای رأی منفی به کلیات این لایحه و برگرداندن لایحه بودجه 1403 به دولت بود. از این رو، دولت برای جلب نظر نمایندگان در بهارستان، در نسخه اصلاحی لایحه بودجه 1403، محل جدیدی برای تأمین مالی هزینه همسان سازی حقوق بازنشستگان اعلام کرد.
به این ترتیب و بر اساس بند (ر) تبصره 6 بودجه 1403 که به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان نیز رسید، «دولت مکلف است یک واحد درصد به مالیات بر ارزش افزوده بیفزاید» و منابع حاصل از آن را به منظور «افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری و صندوق فولاد» هزینه کند. بر اساس این پیشنهاد، میزان مالیات بر ارزش افزوده از ۹ درصد به ۱۰ درصد افزایش یافته است.
بر اساس این قانون، قرار است این مابهالتفاوت صرف متناسبسازی حقوق بازنشستگان، مستمریبگیران و نیروهای مسلح شود؛ سیاستی که با هدف رشد درآمدی بازنشستگان و کمک به بهبود وضعیت معیشتی آنها اتخاذ شد اما مشخص نیست که در عمل، دولت بتواند به این مهم دست یابد یا خیر.
از سوی دیگر، بر اساس گزارش اقتصادنیوز، علاوه بر بازنشستگان لشکری و کشوری، همسان سازی از جمله مطالبات بازنشستگان کارگری و تامین اجتماعی نیز است؛ موضوعی که در قانون بودجه سال 1403 برای آن تمهیدی اندیشیده نشد.
با این حال، در سال ۱۴۰۲ میانگین حقوق بازنشستگان از ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به حدود ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسید. در این سال، بسیاری از حداقلی بگیران تأمین اجتماعی حدود هفت میلیون تومان حقوق گرفتند. بنابراین با افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان، این انتظار وجود داشت که حقوق آنها در سال جاری به حداقل ۱۰ میلیون تومان برسد.
به گزارش اقتصادنیوز، براساس بخشنامه سازمان تامین اجتماعی، موضوع افزایش مستمری، کمکهای جنبی و تعیین حداقل مستمری در سال 1403، مستمری موضوع ماده 96 قانون تامین اجتماعی قابل پرداخت از ابتدای سال برای تمامی مستمریهای بازنشستگی، ازکارافتادگی و بازماندگان مشمول قانون تامین اجتماعی که تا پایان سال 1402 برقرار شده است. تسنیم در این باره نوشت که به ترتیب برای دریافتکنندگان حداقل مستمری و کمتر از آن، به میزان %35 و برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری به میزان 22% بهعلاوه مبلغ ثابت 6,900,780 ریال مستمری آنان در پایان اسفندماه سال 1402 افزایش مییابد.
همچنین مبلغ حداقل مستمری در سال 1403؛ بر اساس مصوبه شورایعالی کار، حداقل میزان مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگیکلی و مجموع مستمری بازماندگان مشمول اجرای ماده (111) قانون تامین اجتماعی از تاریخ اول فروردین ماه امسال ماهیانه مبلغ 71,661,840 ریال تعیین میشود.
طبق این بخشنامه ابلاغی مشمولین بندهای (ل) و (و) تبصره (14) قانون بودجه سال 1386، بند (47) قانون بودجه سال 1388، بند (17) قانون بودجه سال 1389، بند (91) قانون بودجه سال 1390 و بند (66) قانون بودجه سال 1391 کل کشور، مشمولین قانون تعیین تکلیف تامین اجتماعی اشخاصی که 10 سال و کمتر حقبیمه پرداخت کردهاند، مشمولین بند (ج) ماده (39) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، مشمولین جزء (1) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (3) بند (3) ماده (80) قانون تامین اجتماعی، مشمولین قانون بیمه بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی بافندگان قالی، قالیچه، گلیم و زیلو (مصوب 1376)، مستمریبگیران ازکارافتاده جزئی، با توجه به مقررات و ضوابط قانونی از شمول بند (1) خارج و افزایش مستمری آنان صرفا به میزان 35 درصد است.
در این بخشنامه میزان کمکهای جنبی، به منظور جبران بخشی از افزایش هزینههای زندگی و ارتقای وضعیت معیشت مستمریبگیران و به موجب ضوابط قانونی و مفاد بودجه سنواتی سازمان، میزان حق سنوات مازاد بر 20 سال سابقه پرداخت حقبیمه (اصلی و ارفاقی) آندسته از مستمریبگیران که وفق ضوابط مندرج در بند (5) با موضوع مزایای جنبی مستمریبگیران بخشنامه تنقیح و تلخیص شماره 11580/99/1000 مورخ 06/12/1399 در حال پرداخت است، در سال 1403 به میزان 5,000 (پنج هزار) ریال به ازای هر سال سابقه مازاد بر 20 سال افزایش مییابد.
در زمینه کمکهزینه عائلهمندی، کمکهزینه اولاد و کمکهزینه همسر متکفل فرزند در سال 1403 برای کمکهزینه عائلهمندی مستمریبگیران دارای حداکثر 2 فرزند 14 میلیون و 4 هزار و 100 ریال، کمکهزینه عائلهمندی مستمریبگیران دارای 3 فرزند و بیشتر 18 میلیون و 205 هزار و 330 ریال، کمکهزینه اولاد تا 2 فرزند 8 میلیون و 595 هزار و 620 ریال، کمکهزینه اولاد برای فرزند سوم و بیشتر یازده میلیون و 174 هزار و 306 ریال، کمکهزینه همسر متکفلفرزند پروندههای بازماندگان دارای حداکثر 2 فرزند 14 میلیون و 4 هزار و 100 ریال، کمکهزینه همسر متکفلفرزند پروندههای بازماندگان دارای 3 فرزند و بیشتر 18 میلیون و 205 هزار و 330 ریال پرداخت می شود.
همچنین میزان کمکهزینه مسکن به ازای هر پرونده مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و بازماندگان به مبلغ 2،700،000 ریال در ماه تعیین شده است و میزان کمک به تامین معیشت مستمریبگیران به ازای هر پرونده مستمری بازنشستگی، از کار افتادگیکلی و بازماندگان به مبلغ 4 میلیون ریال در ماه تعیین شده است.
وعده وزیر کار برای افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
هفته گذشته نیز، سید صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده بود: «۳۵ درصد به حقوق حداقلبگیران بازنشستگان تأمین اجتماعی اضافه شد که این افزایش از اول فروردین امسال اعمال میشود. بخش دیگری از بازنشستگان نیز سایر سطوح درآمدی هستند که افزایش حقوق این افراد ۲۲ درصد + ۶۵۰ هزار تومان است؛ این رقم نیز اعمال و با حقوق اردیبهشت و خردادماه تحت عنوان مطالبات معوق پرداخت خواهد شد.»
افزایش حقوق بازنشستگان از چه زمانی اعمال میشود؟
بر اساس گزارشی که امروز ایسنا منتشر کردها ست، پرداخت مستمری اردیبهشت ماه بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمیناجتماعی از چند روز پیش آغاز شده و حقوق این ماه آنان بر مبنای افزایشهای موضوع این بخشنامه در حال پرداخت است. سازمان تأمیناجتماعی همچنین اعلام کرد مابهالتفاوت حقوق فروردین ماه بازنشستگان و مستمریبگیران این سازمان نیز در خرداد ماه پرداخت خواهد شد.