فانی لند‌

تتر چیست؟ آشنایی با استیبل کوین و ارز دیجیتال USDT

تتر (Tether) با واحد اختصاری USDT ارز دیجیتالی است که ارزش آن همیشه برابر با یک دلار آمریکاست. در حقیقت، قیمت تتر همیشه یک دلار است. در این مقاله، به زبان ساده توضیح می‌دهیم که تتر چیست و چگونه کار می‌کند و سپس خرید تتر، ذخیره آن روی کیف پول و چگونگی انتقال این ارز دیجیتال را آموزش می‌دهیم.

تتر چیست؟

تتر (Tether) یا USDT یک ارز دیجیتال با پشتوانه دلار آمریکا است که قیمت آن همیشه برابر با یک دلار آمریکا است. این ارز دیجیتال با این هدف طراحی شده است که از سرمایه‌گذاران در‌مقابل نوسانات شدید بازار ارزهای دیجیتال محافظت کند و نقل‌وانتقال و معاملات دلاری را آسان‌تر کند.

تفاوت اصلی تتر با دلار این است که تتر به‌صورت دیجیتالی و خیلی سریع و راحت منتقل می‌شود.

تتر درحقیقت نوعی استیبل کوین (Stablecoin) است. قیمت استیبل‌کوین‌ها به ارزش دارایی‌های پشتوانه‌شان وابسته است و با آن‌ها افزایش یا کاهش می‌یابد.

لوگوی تتر

به‌جز تتر، تعداد زیادی استیبل کوین دیگر با پشتوانه دلاری در بازار وجود دارد؛ اما در‌حال‌حاضر USDT بزرگ‌ترین بازار را دارد. در زمان نگارش این مطلب، طبق داده‌های کوین مارکت کپ تتر با بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار ارزش بازار، پس از بیت کوین و اتریوم، با قدرت بر جایگاه سوم بازار ارزهای دیجیتال تکیه زده است.

کاربرد تتر چیست؟

تتر دو کاربرد اصلی دارد:

درامان‌ماندن از نوسان‌های شدید بازار ارزهای دیجیتالانتقال آسان پول به صرافی‌ها و کیف پول‌ها به‌صورت دلاری

فرض کنید یک بیت کوین را با قیمت ۸,۰۰۰ دلار خریده‌اید. کمی بعد قیمت به ۱۰,۰۰۰ دلار می‌رسد. در این صورت، خیلی سریع و آسان بیت کوین‌های خود را به تتر تبدیل و ۱۰,۰۰۰ واحد USDT ذخیره می‌کنید.

سپس، قیمت بیت کوین سقوط می‌کند و به ۶,۰۰۰ دلار می‌رسد؛ اما ارزش سرمایه شما همچنان ۱۰,۰۰۰ دلار است و با آن می‌توانید در قیمت‌های پایین بیت کوین بیشتری بخرید.

علاوه‌بر‌این‌، این ارز دیجیتال را به‌راحتی می‌توانید در کیف پول‌های دیجیتالی روی موبایل یا کامپیوتر خود یا کیف پول‌های موجود در صرافی‌ها ذخیره کنید.برخلاف دلارِ کاغذی،‌ ارسال و دریافت USDT به‌ سادگی و سرعت ارسال ایمیل است. همین ویژگی‌ها باعث شده است تا این ارز دیجیتال برای معامله‌گران بسیار محبوب باشد.

اکنون این ارز دیجیتال روی شبکه‌هایی از‌جمله بیت کوین، اتریوم، ترون، تون، سولانا، پالیگان، اولنچ، الگورند و چندین‌و‌چند بلاک چین دیگر منتقل می‌شود. این نشان می‌دهد که دسترسی به تتر بسیار آسان است و می‌توان آن را روی انواع کیف پول‌ها مثل کیف پول‌های اتریوم، ترون، سولانا و اولنچ ذخیره کرد.

تتر چگونه کار می‌کند و چرا قیمت ثابت دارد؟

طبق قاعده، به‌ازای هر واحد USDT که تولید می‌شود، یک دلار آمریکا در حساب‌های بنیاد تتر ذخیره شده است که به‌عنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل می‌کند.

یعنی به‌عنوان مثال اگر ۴,۰۰۰,۰۰۰ واحد USDT به بازار عرضه شده باشد، باید ۴,۰۰۰,۰۰۰ دلار در خزانه بانک ذخیره شود تا قیمت همواره برابر یک دلار بماند.

ناگفته نماند در بین جامعه ارزهای دیجیتال بر سر پشتوانه دلاریِ تتر شک‌وتردید وجود دارد و برخی این ارز دیجیتال را به نداشتن پشتوانه کافی متهم می‌کنند؛ اما تاکنون به روند قیمت ثابت این ارز دیجیتال خدشه‌ای وارد نشده است.

چه شرکتی پشت تتر است؟

شرکت آیفینکس (iFinex) مالک تشکیلات تتر و گرداننده صرافی ارز دیجیتال بیتفینکس (Bitfinex) است. در‌حقیقت، واحدهای جدید USDT ابتدا در صرافی بیتفینکس عرضه می‌شوند و به‌گردش درمی‌آیند.

این ارز دیجیتال ابتدا در سال ۲۰۱۴ با نام «Realcoin» عرضه شد و پس از مدت کوتاهی نامش تغییر کرد. در سال ۲۰۱۹، این شرکت ارز دیجیتال باثبات دیگری به نام «تترگُلد» (Tether Gold) عرضه کرد که پشتوانه طلا دارد.

اکوسیستم تتر در یک نگاه (طراح: فرشاد متکلمی © ارزدیجیتال)

نکته مهم دیگر اینکه تراکنش‌های USDT غیرمتمرکز است و روی بلاک‌ چین‌های بزرگی انجام می‌شود؛ ولی توزیع واحدهای آن کاملاً متمرکز است و نمی‌توان آن را ارز دیجیتال غیرمتمرکز نامید.

شرکت آیفینکس واحدهای جدید USDT را بر‌حسب تقاضا و در دوره‌های زمانی مختلف تولید و به صرافی بیتفینکس وارد می‌کند و سپس از آن‌جا معامله‌گرها و بازارسازها آن‌ها را به صرافی‌های دیگر و کیف پول‌ها می‌برند و این گونه تتر به‌گردش می‌افتد.

با مراجعه به وب‌سایت‌های کاوشگر بلاک مانند اتراسکن، می‌توان تعداد واحدهای موجود USDT و وضعیت تراکنش‌ها و آدرس‌های آن را مشاهده کرد.

آموزش خرید تتر در ایران

طراح: فرشاد متکلمی © ارزدیجیتال

برای خرید تتر، بهترین کار مراجعه به وب‌سایت‌های صرافی ارز دیجیتال است.

برخلاف دلار کاغذی که مردم برای خرید آن به‌صورت حضوری به صرافی‌های موردتأیید بانک مرکزی مراجعه می‌کنند، برای خرید تتر به هیچ وجه نیاز به مراجعه حضوری نیست و همه فرایند کاملاً آنلاین انجام می‌شود.

همین الان اگر کلمه «خرید تتر» را در گوگل جست‌وجو کنید، با ده‌ها سایت ایرانی مواجه می‌شوید که می‌توانید از آن‌ها تتر خریداری کنید. معمولاً وب‌سایت‌های صفحه اول گوگل همگی معتبر هستند و فقط از نظر قیمت، نقدینگی یا پشتیبانی ممکن است کمی متفاوت باشند.

برای خرید تتر در ایران، مراحل کار به‌طور کلی به این صورت است:

۱. مراجعه به یک وب‌سایت صرافی ارز دیجیتال ایرانی و ثبت‌نام و احراز هویت در آن (تمام فرایند آنلاین و غیرحضوری است)

۲. واریز ریال در صرافی ارز دیجیتال ایرانی با کارت بانکی

۳. تبدیل ریال به تتر در صرافی ارز دیجیتال ایرانی

برای مطالعه آموزش کامل خرید تتر به این مقاله مراجعه کنید: نحوه خرید تتر

کیف پول‌های USDT

واحدهای USDT غیرفیزیکی و دیجیتالی هستند؛ بنابراین، برای ذخیره آن‌ها به کیف پول‌های دیجیتالی نیاز دارید. همان‌طور‌که گفتیم، این ارز یکی از معدود ارزهای دیجیتالی است که دسترس‌پذیری مناسبی دارد و روی ده‌ها کیف پول (نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری) ذخیره و منتقل می‌شود.

در‌حقیقت، تتر توکنی است که روی بسیاری از بلاک چین‌ها عرضه شده و برای ذخیره آن کافی است از کیف پول‌های بلاک چین میزبان استفاده کنید. به‌عنوان نمونه، برای ذخیره USDT می‌توانید از کیف پول‌های اتریوم، ترون، سولانا، اولنچ و دیگر کیف پول‌هایی استفاده کنید که تتر روی بلاک چین آن میزبانی می‌شود.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه ساخت کیف پول تتر ؛ بهترین ولت USDT کدام است؟

با‌توجه‌به کارمزدهای زیاد اتریوم، در زمان نگارش این مقاله بیشتر صرافی‌های ارز دیجیتال در داخل ایران، تتر ترونی می‌فروشند؛ چون کارمزد انتقال آن کمتر است.

فراموش نکنید:

هنگام برداشت USDT از صرافی، به آدرس کیف پول توجه کنید و مطمئن شوید که تتر را روی آدرس درست دریافت می‌کنید. برای مثال، در صرافی‌ای که تتر ترونی می‌فروشد، شما باید آدرس تتر ترونی (TRC-20) را هنگام برداشت بدهید و نه مثلاً آدرس اتریومی.

محبوب‌ترین کیف پول موجود برای ذخیره USDT، تراست والت (Trust Wallet) است که از بیشتر بلاک چین‌های این ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کند و رابط کاربری آسانی هم دارد. در جدول زیر، فهرست بهترین کیف پول‌های تتر را ببینید:

نامنوعلینک دانلودکیف پول تراست والت (چندزنجیره‌ای، اتریوم، ترون و…)نرم‌افزاری/موبایلدانلودکیف پول مای‌اتروالت (اتریوم)نرم‌افزاری/تحت‌وبدسترسیکیف پول متامسک (اتریوم، اولنچ و…)نرم‌افزاری/افزونه مرورگردانلودکیف پول اکسودوس (چندزنجیره‌ای)نرم‌افزاری/موبایل و دسکتاپدانلودکیف پول لجر (چندزنجیره‌ای)سخت‌افزاریفیزیکیکیف پول ترزور (چندزنجیره‌ای)سخت‌افزاریفیزیکیکیف پول فانتوم (سولانا)نرم‌افزاری/افزونه مرورگردانلود

فراموش نکنید قبل از استفاده از کیف پول ارز دیجیتال، حتماً از آن نسخه پشتیبان (بک‌آپ) تهیه کنید. معمولاً کیف پول‌ها برای بک‌آپ به کاربر مجموعه‌ای ۱۲تایی از کلمات انگلیسی را نمایش می‌دهند که باید آن‌ها را در جایی امن یادداشت کرد.

در‌صورت حذف‌شدن کیف پول یا هر مشکل دیگری، کاربر می‌تواند دارایی‌های خود را دوباره بازیابی کند. اگر از کیف پول خود بک‌آپ نگیرید، با حذف‌شدن کیف پول یا سرقت یا خرابی دستگاه، سرمایه شما برای همیشه از دست می‌رود.

شبکه‌های انتقال تتر

واحدهای تتر روی شبکه‌های مختلف بلاک چینی عرضه می‌شوند. این تنوع شبکه‌ای، انعطاف‌پذیری و دسترسی بیشتری برای کاربران تتر فراهم می‌کند تا از مزایای این استیبل‌کوین در شبکه‌ای که با نیازهای آن‌ها سازگارتر است، بهره‌مند شوند.

هر شبکه بلاکچینی می‌تواند کارمزدهای متفاوتی داشته باشد یا سرعت تراکنش‌ها در آن متغیر باشد. فهرست شبکه‌های بلاکچینی که تتر بر روی آن‌ها موجود است:

اتریومترونتونسولاناپالیگانبایننس اسمارت چِینآربیتروم (Arbitrum)آپتیمیزم (Optimism)اولنچ (Avalanche)سلو (Celo)کازماس (Cosmos)ایاس (EOS)لیکوئید نتورک (Liquid Network)نیر (Near)پولکادات (Polkadot)تزوس (Tezos)الگورند (Algorand)

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، انتخاب درست شبکه هنگام انتقال تتر از کیف پول یا صرافی است. برای مثال، اگر تتر شما روی شبکه ترون قرار دارد، باید هنگام انتقال، آدرس شبکه ترون (TRC-20) را دریافت کنید. در صورتی که از آدرس شبکه‌ای غیرمرتبط مانند آدرس شبکه تون استفاده کنید، ممکن است دارایی شما در تراکنش از بین برود یا بازیابی آن دشوار باشد.

در جدول زیر، کارمزد انتقال تتر روی محبوب‌ترین بلاک چین‌های این ارز دیجیتال را مشاهده می‌کنید (اعداد تقریبی هستند و ممکن است در زمان شلوغی یا خلوتی شبکه بالا و پایین شوند):

شبکه (بلاک چین)کارمزد انتقال تتراتریوم۱ تا ۳۰ دلار (نسبت به شلوغی شبکه)ترون۲ دلارتون۰.۰۲ دلارسولانا۰.۰۱ تا ۰.۱ دلارپالیگان۰.۰۰۵ دلاربایننس اسمارت چِین۰.۳ دلارآربیتروم۰.۳ دلارآپتیمیزم۰.۳ دلار

تفاوت قیمت تتر و قیمت دلار در ایران

به چند دلیل، گاهی در ایران قیمت تتر با قیمت دلار کمی اختلاف پیدا می‌کند:

نوسان‌های بازار ارزهای دیجیتال و گپ قیمتی

ازآن‌جاکه دلار کاغذی و تتر در بسترها و بازارهای جداگانه معامله می‌شوند، زمانی‌که نوسان‌ها در بازار ارزهای دیجیتال زیاد می‌شود، افزایش تقاضا می‌تواند موجب تغییرات قیمت درمقایسه‌با دلار آزاد شود.

به‌عنوان مثال، وقتی در صرافی‌ها قیمت بیت کوین ناگهان ریزش می‌کند، ممکن است با فروش بیشتر بیت کوین و تبدیل آن به USDT، برای آن تقاضا بیشتر شود و قیمتش درمقایسه‌با دلار آزاد افزایش پیدا کند. چنین حالتی باعث ایجاد فاصله یا گپ بین این ارز دیجیتال و دلار کاغذی می‌شود که البته پس از مدتی از بین می‌رود.

نوسان‌های شدید ریال و گپ قیمتی

در بازه‌هایی هم که ارزش ریال نوسان‌های شدیدی را تجربه می‌کند، مشابه اتفاقی که پیش‌تر گفتیم، رخ می‌دهد؛ یعنی قیمت یکی از ارزها ابتدا افزایش پیدا می‌کند و گپ قیمت ایجاد می‌شود تا زمانی‌که دوباره هر دو بازار به تعادل برسند.

کارمزدها و سیاست‌های صرافی‌ها

صرافی‌های کوچک که حجم معاملات کمتری دارند، ممکن است با‌توجه‌به سیاست‌های خود و برای جبران نقدینگی، آن را با قیمت بیشتری عرضه کنند.

همچنین، در صرافی‌هایی که خودِ صرافی طرف حساب است و واسطه نیست، صرافی ممکن است برای جبران زیان‌ها یا سود بیشتر، این ارز دیجیتال را گران‌تر بفروشد.

در ایران معمولاً (و نه همیشه) قیمت USDT بیشتر از قیمت دلار کاغذی است. برای مثال، اگر قیمت دلار در بازار آزاد ۴۴,۸۰۰ تومان باشد، در صرافی‌های آنلاین هر واحد USDT با ۴۵,۰۰۰ تومان معامله می‌شود.

پاسخ به چند پرسش متداول

تتر چیست؟

تتر (Tether) با واحد اختصاری USDT ارز دیجیتالی است که ارزشش برابر با یک دلار آمریکاست و در میان ایرانیان برای خرید و فروش آسان‌تر دلار، اغلب از این رمزارز استفاده می‌شود.

چرا قیمت تتر همیشه ثابت است؟

به‌ازای هر واحدی که از این ارز دیجیتال تولید می‌شود، یک دلار آمریکا در ذخایر بانکی نگه‌داری شده است که به‌عنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل می‌کند.

بهترین کیف پول‌ها برای ذخیره USDT کدام‌اند؟

ده‌ها کیف پول نرم‌افزاری و سخت‌افزاری از این ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کنند. از بهترین کیف پول‌های رایگان نرم‌افزاری می‌توان به تراست والت و متامسک اشاره کرد. کیف پول‌های لجر و ترزور نیز در میان دو کیف پول سخت‌افزاری برتر قرار دارند که می‌توان USDT را در آن‌ها ذخیره کرد.

کاربرد تتر چیست؟

دو کاربرد اصلی دارد: درامان‌ماندن از نوسان‌های شدید بازار ارزهای دیجیتال و انتقال آسان پول به صرافی‌ها و کیف پول‌ها به‌صورت دلاری.

چرا قیمت تتر با دلار کاغذی متفاوت است؟

ازآن‌جاکه دلار کاغذی و تتر در بازارهای مختلفی معامله می‌شوند، هنگامی‌که نوسان‌های ریال یا ارزهای دیجیتال افزایش می‌یابد، قیمت یکی از دیگری افزایش می‌یابد و گپ قیمتی ایجاد می‌شود. همچنین، صرافی‌های کوچک ممکن است برای جبران نقدینگی، تتر را با قیمت بیشتر بفروشند.

برچسب ها

,

مطالب مشابه را ببینید!