ارز چندنرخی بحران کارت های بازرگانی اجارهای و یکبار مصرف را رقم زد
به گزارش تجارت نیوز،
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با انتقاد از فرآیند صدور کارت های بازرگانی توسط وزارت صمت، گفت: متأسفانه روزبهروز دامنه سواستفاده از کارت بازرگانی بیشتر شده و این موضوع مسئولیت سنگینی برای اتاقها ایجاد کرده که نیازمند برنامهریزی و هماهنگی بیشتر است.
صمد حسنزاده، در نشست شورای روسای اتاقهای سراسر کشور که به میزبانی اتاق کرج برگزار شد، ادامه داد: اتاقهای سراسر کشور با حجم فزاینده تقاضای دریافت کارت بازرگانی مواجهاند و بسیاری از افرادی که اهلیت تجاری ندارند، تقاضای دریافت آن را دارند؛ لذا برای صدور کارت بازرگانی نیازمند تدوین آییننامه مشخصی هستیم.
او با انتقاد از رویکرد وزارت صمت که صدور کارت بازرگانی و مسئولیت آن را متوجه اتاق ایران و اتاقهای سراسر کشور میداند، ادامه داد: کارت بازرگانی توسط وزارت صمت صادر میشود. اسناد و مدارکی باید در سامانه بارگذاری شود که چندان هم معرف تاجر بودن افراد نیست. آنقدر شرایط را سهل گرفتهاند که هر کسی حتی اگر سابقه روشن تجاری نداشته باشد میتواند تقاضای دریافت کارت بازرگانی بدهد.
رئیس اتاق ایران با اشاره به معامله چندمیلیاردی کارت های بازرگانی یکبارمصرف و اجارهای، تأکید کرد: تا زمانی که تفاوت ارز و ارز چند نرخی وجود دارد این مسئله تمامشدنی نیست.
مسئولیت صدور کارت های بازرگانی بر عهده وزارت صمت است
سید جواد زمانی، معاون امور استان ها و تشکل های اتاق ایران با بیان اینکه نقش اتاقها در فرآیند صدور کارت های بازرگانی، فقط برگزاری آزمونی است که مفاد آن هم در مقرره وزارت صمت مشخص شده است، ادامه داد: وزارت صمت درباره شکایاتی که از این کارت ها شده است موضوع را متوجه اتاق ایران دانسته است در حالی که مسئولیت متوجه سازمان و نهادی است که کارت بازرگانی را صادر میکند و صدور این کارت ها بر عهده وزارت صمت است.
او افزود: نمیشود با چند سؤال ساده اهلیت فرد را در رابطه با تجارت تشخیص داد. متأسفانه با تغییراتی که از سوی وزارت صمت برای صدور کارت بازرگانی ایجاد شد، شاخصهای تعیینکنندهای مانند الزام به داشتن کارت عضویت در اتاقها در زمان ثبت تقاضای کارت بازرگانی، حذف شده است.
نتایج عملکرد وزارت صمت در صدور کارت های بازرگانی اعلام شود
محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز تأکید کرد: اتاق ایران باید بررسی کند در پنج سالی که صدور کارت های بازرگانی در دست سازمان توسعه تجارت بوده چه تعداد کارت یکبارمصرف صادر شده و چه میزان فرار مالیاتی انجام شده است. باید نتایج این بررسی به صورت شفاف اعلام شود.
کارت بازرگانی یکبارمصرف همزمان با پیمانسپاری ارزی متولد شد
علی ریگی، رئیس اتاق زاهدان هم با بیان اینکه از سال 97 که موضوع برگشت ارز آغاز شد، کارت بازرگانی یکبارمصرف هم متولد شد، افزود: دولت برای واردات ارز میدهد و برای همین استقبال از این کارتها تا این اندازه زیاد شده است. دانشجو و کسبه عادی به دنبال دریافت کارت بازرگانی هستند. اگر اجازه دهند با ارز صادراتی خودمان، واردات انجام دهیم شاید این مشکل نیز حل شود.
نظارت پسینی در صدور کارت های بازرگانی، بازدارنده نیست
خورشید گزدرازی، رئیس اتاق بوشهر نیز با تأکید بر اینکه از صفر تا 100 صدور کارت بازرگانی با سازمان توسعه تجارت و سامانه مربوط به آن است، گفت: مشکل اینجاست که فرآیند صدور کارت به گونه است که حتی اگر مدارک جعلی و غیرواقعی در سامانه بارگذاری شود، پذیرفته میشود. نظارتهای پسینی در صدور کارتهای بازرگانی بازدارنده نیستند. ما در اتاق بوشهر نزدیک به هزار و 800 کارت در 8 ماه صادر کردهایم. حتی مأمور برق برای صدور کارت مراجعه کرده است.
فرج الله معماری، رئیس اتاق سمنان نیز خواستار طرح موضوع در هیات نمایندگان و دریافت مصوبهای درباره نحوه صدور کارت بازرگانی از سوی این هیات شد.
محمد خاکی، رئیس اتاق خرمآباد نیز با بیان اینکه همه باید بدانند اتاق نقشی در صدور کارتهای بازرگانی ندارد، گفت: شاید تأکید بر احراز محل کسبوکار به عنوان یکی از شروط صدور کارت بازرگانی، یک عامل بازدارنده برای افراد سواستفاده کننده باشد. باید به روشنی تعریف کنیم تاجر چه کسی است.
تخصیص ارز نیمایی برای واردات، انگیزه استقبال از کارت بازرگانی است
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران هم تأکید کرد: سواستفاده از کارت بازرگانی معلول یک سری علتها است و باید با آنها علتها مقابله کرد. ما مخالف تقلب با کارت بازرگانی هستیم اما یک دلیل آن پیمانسپاری ارزی است. وقتی دولت اعلام میکند به کارت امسال صادر شده 100 هزار دلار ارز نیمایی تخصیص میدهد، طبیعی است که برای افراد انگیزه ایجاد میشود تا به دنبال کارت بازرگانی بروند. ما باید برای مسئولین روشن کنیم که علت این فضا برخی سیاستهای ارزی است.
علی عبداللهیان، رئیس اتاق اردبیل با بیان اینکه اتاقها در مورد صدور کارتهای عضویت، مسئولیت دارند، گفت: اگر اعضای اتاقها تخلف کردند، اتاق پاسخگو است؛ اما در مورد کارت بازرگانی که اتاق فقط آزمون آن را با شرایط وزارت صمت برگزار میکند، مسئولیتی ندارد.
عباس کاظمی، رئیس اتاق بجنورد نیز پیشنهاد کرد: آزمون صدور کارت بازرگانی که به عنوان ابزاری در دست اتاق است، سختگیرانهتر برگزار شود.
شهرام زارع، رئیس اتاق شهرکرد نیز پیشنهاد کرد: معادل هر صادراتی که قرار است توسط کارت بازرگانی یکبارمصرف انجام شود، چه از صاحب کارت و چه از فردی که آن را اجاره کرده است، ضمانتنامه بانکی دریافت شود.
منبع :
اتاق ایران