فانی لند‌

اعطای تابعیت امارات به شهروندان اسرائیل تا چه اندازه حقیقت دارد؟

علی جنتی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفت‌وگوی ویدئویی با «تجارت‌نیوز» پاسخ داد:

لینک کوتاه کپی شد

وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است: امارات در زمینه ارتباط با اسرائیل دیگر بیش از عادی‌سازی پیش رفته و روابط بسیار نزدیک و حسنه‌ای برقرار کرده است، سفارت‌هایشان در دو پایتخت ایجاد شده و قبل از این حملات پروازهای بسیار فشرده روزانه و چندین پرواز بین تل‌آویو و ابوظبی برقرار شده بود و به قدری پیش رفتند که الان به بعضی از اتباع اسرائیل تابعیت اماراتی می‌دهند.

به گزارش تجارت نیوز،

علی جنتی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که اعطای تابعیت امارات به شهروندان اسرائیل تا چه اندازه حقیقت دارد، گفت:


نیروهای حماس به هر حال آنها دنبال این بودند مقدماتی را که از سال‌های قبل برای حمله به اسرائیل فراهم کرده بودند [به ثمر برسانند] و ضربه محکمی به اسرائیل بزنند. این حملات با هفتم اکتبر شروع شد که متاسفانه به [وضعیت فعلی غزه] انجامید که امروز غزه به صورت یک سرزمین سوخته درآمده است.
در مورد روابط کشورهای حوزه خلیج‌فارس و در رأس آنها عربستان سعودی می‌توان گفت قبل از این حمله این کشورها عملاً به سمت عادی‌سازی روابط می‌رفتند، ضمن اینکه سران این کشورها از 20 سال قبل هم با مقامات اسرائیل در خارج منطقه، در نیویورک و حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل مذاکرات محرمانه‌ای داشتند و این ارتباط جدید نبود. اما اینکه بخواهند به طور رسمی ارتباط برقرار کنند پیش از حملات هفتم اکتبر داشتند به سمت عادی‌سازی می‌رفتند، البته که این حمله باعث شد این کار به تاخیر بیفتد. اگر نه با آن سرعتی که پیش می‌رفتند می‌توان گفت همه کشورهای منطقه [به طرح عادی‌سازی] می‌پیوستند.
در مورد اینکه با وضعیت فعلی عربستان سعودی و برخی کشورها تا چه حد دنبال عادی‌سازی‌اند هم باید گفت امارات دیگر بیش از عادی‌سازی پیش رفته و روابط بسیار نزدیک و حسنه‌ای برقرار کرده است، سفارت‌هایشان در دو پایتخت ایجاد شده و قبل از این حملات پروازهای بسیار فشرده روزانه و چندین پرواز بین تل‌آویو و ابوظبی برقرار شده بود و به قدری پیش رفتند که الان به بعضی از اتباع اسرائیل تابعیت اماراتی می‌دهند. بحرین هم به‌نوعی به همین ترتیب است و سفارت اسرائیل را در منامه راه‌اندازی کرده و سفارت خودش را هم به تل‌آویو برده است. اینها رابطه‌شان برقرار است. مهم رابطه عربستان سعودی است که اگر برقرار بشود طبیعتاً بسیاری از کشورهای اسلامی هم ممکن است به دنبال آن به سمت عادی‌سازی بروند.
بعد از آتش‌بس نخستی که صورت گرفت و تعدادی از اسرا با هم مبادله شدند عربستان دو سه شرط برای عادی‌سازی رابطه با اسرائیل مطرح کرد. یکی این‌ بود که آمریکا بتواند سلاح‌های پیش‌رفته مانند F35 در اختیارشان بگذارد و دوم اینکه مانند یکی از کشورهای عضو ناتو بتواند در برابر هر حمله‌ای از عربستان سعودی دفاع کند. سوم اینکه بحثی که از قدیم در اسلو مطرح بود، که دو کشور تشکیل بشود یک کشور فلسطینی و یک کشوری که اسرائیل هست، تحقق پیدا کند اما هیچ‌کدام از اینها انجام نشد.
اگر آتش‌بس در غزه برقرار شود و این طرحی که آمریکایی‌ها دنبالش هستند و از طریق قطر و مصر با وساطت آنها دنبال می‌کنند به یک آتش‌بس برسد- هرچند نتانیاهو به‌هیچ‌وجه فعلاً زیر بار نمی‌رود و می‌خواهد ادامه بدهد- اگر این آتش‌بس به نتیجه برسد و اسرا آزاد شوند و در ادامه اسرائیل غزه را به طور کامل تخلیه کند، امکان عادی شدن رابطه عربستان و برخی دیگر از کشورهای منطقه با اسرائیل وجود دارد.

 

متن و ویدئو کامل مصاحبه علی جنتی با برنامه صدای دیپلمات را اینجا بخوانید و ببینید.

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!