اگر این 7 ویژگی را دارید، خودشیفتهها فریبتان میدهند
راهنماتو-بین تأثیرگذاری روی دیگران و دستکاری ذهنی آنها یک مرز ظریف وجود دارد، و همه چیز به قصد و نیت طرف بستگی دارد. کسانی که دیگران را دستکاری ذهنی میکنند، اغلب سراغ همه نمیروند بلکه سراغ کسانی میروند که ویژگیهای رفتاری خاصی دارند و بیشتر از سایرین مستعد اثرپذیری هستند.
به گزارش راهنماتو، روانشناسی مشخص کرده است که انواع خاصی از تیپهای شخصیتی هستند که بیشتر مستعد دستکاری ذهنی هستند.
در این مقاله 7نوع تیپ شخصیتی را با شما در میان گذاشتهایم که اهداف مناسبی برای دستکاریکنندگان ذهن هستند. اگر میخواهید بدانید که آیا خودتان هم مستعد فریب خوردن هستید یا نه؛ این فهرست را با ما مرور کنید:
۱.افراد مهرطلب
افرادی که همیشه دوست دارند دیگران را از خودشان راضی و خشنود نگه دارند در زمره کسانی هستند که دستکاریکنندگان ذهن معمولاً آنها را هدف قرار میدهند. این افراد به طور طبیعی تمایل دارند که دیگران را خوشحال کنند. آنها اغلب نیازهای دیگران را به نیازهای خود ترجیح میدهند و سعی میکنند به هر قیمتی از بروز اختلافات جلوگیری کنند. این ویژگی آنها را تبدیل به اهداف اصلی دستکاری ذهنی میکند.
دستکاریکنندگان این ویژگی را میبینند و از آن بهره میبرند. آنها میدانند که فردی که همیشه میخواهد دیگران را راضی کند، تلاش زیادی میکند تا هماهنگی را حفظ کرده و هیچکس را ناراحت نکند. بنابراین از این ویژگی به نفع خود استفاده میکنند و اغلب درخواستها یا انتظارات غیرمنطقی یا یکطرفهای را مطرح میکنند.
مهم است که بدانید داشتن این ویژگی به خودی خود بد نیست. مشکل زمانی پیش میآید که منجر به بیتوجهی به خود شود یا دیگران از این ویژگی برای منافع خود سوءاستفاده کنند.
یادتان نرود که شما حق دارید بدون احساس گناه نه بگویید. اگر کسی از طبیعت مهربان شما سوءاستفاده میکند، ممکن است وقت آن باشد که مرزهایی برای خودتان تعیین کنید.
۲.آنهایی که زیاد فکر میکنند
آیا شما فردی هستید که تمایل دارید هر موقعیتی را بیش از حد تحلیل کنید؟ به این ترتیب شما دچار نشخوار فکری یا وسواس فکری هستید. کسانی که زیاد فکر میکنند، از جمله تیپهای شخصیتی مورد علاقه دیگر دستکاریکنندگان ذهن هستند. کسانی که زیاد فکر میکنند، اغلب آنقدر روی ریزترین رفتارها و کلامها دقیق میشوند که از چیزی که اصلاً وجود ندارد، یک کوه بزرگ درست میکنند.
بنابراین دستکاریکنندگان ذهن از همین نقطه ضعف استفاده میکنند. آنها اگر بخواهند شما را اذیت کنند اغلب نظرات مبهمی درباره رفتار و عملکرد شما میدهند و شما را وادار میکنند که ساعتها در خلوت اتاق خودتان به حرفهایشان فکر کنید تا ببینید منظورشان چه بوده است.
آنها از این تکنیک برای اعمال کنترل بر دیگران استفاده میکنند. شما هیچکاری نکردهاید اما این تکنیک شما را نسبت به تواناییها و اخلاق خودتان دچار تردید میکند.
زیاد فکر کردن لزوماً بد نیست، مهم این است که چطور آن را مدیریت کنید. اجازه ندهید که یک دستکاریکننده از تفکر شما علیهتان استفاده کند. به خودتان اعتماد کنید و اجازه ندهید که کسی اعتماد به نفس شما را تضعیف کند.
۳. افرادی که روحیه همدلی دارند
همدلی، توانایی درک و به اشتراک گذاشتن احساسات خود با دیگران و یک ویژگی روانی زیبایی است. این ویژگی به ما اجازه میدهد که ارتباطات عمیقتری برقرار کنیم و روابط قویتری بسازیم. اما در عین حال، میتواند باعث شود که فرد در معرض دستکاری ذهنی قرار گیرد.
دستکاریکنندگان میتوانند افراد همدل را تشخیص دهند. آنها میدانند که این افراد تمایل بیشتری دارند تا برای درک کردن دیگران و کمک به آنها، حتی به بهای قربانی کردن خود، تلاش کنند. آیا میدانستید که مغز یک فرد همدل با دیگران قدری تفاوت دارد؟ دانشمندان مغز و اعصاب متوجه شدهاند که افراد بسیار همدل، ماده خاکستری بیشتری در برخی مناطق مغز، که به شناخت اجتماعی و تنظیم هیجانی مربوط میشود، دارند.
این ویژگی آنها را با احساسات دیگران هماهنگتر میکند، اما میتواند آنها را در معرض بهرهبرداری هیجانی قرار دهد. برای افراد همدل مهم است که یاد بگیرند مرزهای خود را مشخص کنند و از رفاه هیجانی خود محافظت کنند. همدلی یک هدیه است، اما نباید از آن به عنوان ابزاری برای دستکاری استفاده شود.
۴.آنهایی که از درگیری اجتناب میکنند
درگیری بخشی از زندگی است. اما برای برخی افراد، هر نوع برخورد یا اختلافی غیرقابل تحمل است. این افراد کسانی هستند که از درگیری اجتناب میکنند و اغلب در رادار دستکاریکنندگان قرار دارند. افراد اجتنابکننده از درگیری به شدت تلاش میکنند تا صلح را حفظ کنند و اغلب نیازها یا نظرات خود را سرکوب میکنند. دستکاریکنندگان این ویژگی را فرصتی برای کنترل و تحمیل خواستههای خود میبینند، چون میدانند که فرد اجتنابکننده از درگیری، احتمالاً برای جلوگیری از تنشها تسلیم میشود.
اما به یاد داشته باشید که اجتناب از درگیری همیشه به معنای صلح نیست. گاهی اوقات به این معناست که اجازه میدهید رفتارهای دستکاریکننده بدون چالش ادامه یابند. اگر شما تمایل به اجتناب از درگیری دارید، مهم است که یاد بگیرید چگونه و کی باید از خود دفاع کنید. شما حق دارید که احساسات و نیازهای خود را بیان کنید.
۵.کسانی که به خودشان شک دارند
شک به خود چیزی است که بسیاری از ما با آن دست و پنجه نرم میکنیم. این همان احساس آزاردهندهای است که باعث میشود فکر کنیم به اندازه کافی خوب نیستیم یا باعث میشود از اشتباه کردن هراس داشته باشیم. متأسفانه، این ویژگی ما را هدف مناسبی برای دستکاری میکند.
دستکاریکنندگان میتوانند شک به خود را از فرسخها فاصله تشخیص دهند. آنها میدانند که با بازی کردن روی این ناامنیها، میتوانند رفتار ما را کنترل و تحت تأثیر قرار دهند. دستکاریکنندگان ذهن با سوالات تردیدبرانگیز میتوانند احساس شک به خودتان را بیشتر کنند.
اما مهم است که به یاد داشته باشید که همه ما لحظات شک به خود داریم. این شکها ارزش یا تواناییهای شما را تعیین نمیکنند. اجازه ندهید که کسی از ناامنیهای شما سوءاستفاده کند. به خودتان و تواناییهایتان، حتی زمانی که دیگران سعی میکنند شما را نسبت به آنها دچار تردید کنند، ایمان داشته باشید.
۶. آنها که بیشازحد تلاش میکنند
افراد بیش از حد تلاشگر به عنوان افراد کمالطلب شناخته میشوند. آنها میخواهند در هر چیزی بهترین باشند و استانداردهای بسیار بالایی برای خود تعیین میکنند. جالب است که این ویژگی، آنها را هدف مناسبی برای دستکاری میسازد.
دستکاریکنندگان میدانند که افراد بیش از حد تلاشگر از ترس شکست هر تلاشی میکنند تا موفق شوند. آنها از این ویژگی به نفع خود استفاده میکنند. آنها، چون میدانند فرد کمالطلب همه سعیاش را میکند تا کاری را به بهترین نحو انجام دهد، برایش انتظارات و درخواستهای غیرواقعی و تعیین میکنند.
اما مهم است که به یاد داشته باشید که در حالی که تلاش برای موفقیت قابل تحسین است، نباید به قیمت سلامت روانی شما باشد یا شما را در معرض دستکاری قرار دهد. مجاز هستید که مرزهایی تعیین کنید و وقتی درخواستها غیرمنطقی هستند، نه بگویید. ارزش شما تنها با دستاوردهایتان تعریف نمیشود.
۷. افرادی که از برخورد پرهیز میکنند
در نهایت، افرادی هستند که اصلاً دوست ندارند با کسی مواجهه داشته باشند. اینها کسانی هستند که ترجیح میدهند صلح را حفظ کرده و از برخوردها اجتناب کنند، حتی اگر این پرهیز از برخورد، خودشان را قربانی کند. دستکاریکنندگان این افراد را دوست دارند زیرا میدانند میتوانند بدون مقاومت زیادی مرزهای آنها را تحت فشار قرار دهند.
مهمترین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که دفاع کردن از خودتان معادل برخورد کردن با دیگران نیست. این به معنای احترام گذاشتن و محافظت از مرزهای خودتان است. اجازه ندهید ترس از برخورد شما را هدفی برای دستکاری کند. محکم بایستید، احساسات خود را بیان کنید و از گفتن نه نترسید. این نه تنها اشکالی ندارد، بلکه برای سلامت روانی شما ضروری است.