بدترین اقتباسهای سینما از بازی های ویدئویی
اقتباس از بازی های ویدیویی از دیرباز موضوعی جنجال برانگیز و پرحاشیه در سینما بوده و هست. بهطور کلی فیلمهای کمی را میتوان مثال زد که همزمان هم یک فیلم اقتباس شده از یک بازی ویدئویی باشند؛ هم تحسین شده. اما در میان این آشفته بازار آثار محبوب و خوشساختی نیز هم مشاهده میشود.
اما در این مقاله قصد پرداختن به بهترین اقتباسهای سینمایی از بازیهای ویدئویی را نداریم. بلکه در این مقاله از ویجیاتو به معرفی ۲۰ فیلم فاجعه از نظر منتقدان و تماشاگران، که نمرات پایینی دریافت کردهاند و از روی بازیهای ویدئو اقتباس شدهاند میپردازیم.
لازم به ذکر است که آثاری که در این لیست حضور دارند تنها شامل فیلمهای سینمایی یا لایو اکشنها میشوند و انیمیشنها یا انیمههایی که از بازیهای ویدئویی اقتباس شدهاند، جایی در این لیست ندارند. همچنین این آثار براساس نمره متا از کمترین نمره به بیشترین نمره مرتب شدهاند.
Alone in the Dark
یکی از بدترین اقتباسهای سینمایی از یک بازی ویدئویی فیلم Alone in the Dark است که از بازیای با همین نام اقتباس شده است. در این فیلم شما شاهد ماجراجوییهای کارآگاهی خصوصی بهنام ادوارد کارسن هستید که به بررسی حوادث مرموز و اتفاقات ماورالطبیعه میپردازد. این فیلم را به دلیل دریافت نمرات بسیار بسیار پایین، میتوان بدترین فیلم از بین چندین فیلم بد آقای اووه بول (Uwe Boll) نام نهاد.
از ابتدا هم این فیلم دچار سردرگمی بود، بهصورتی که فیلمبرداری این اثر با هفت فیلمنامه متفاوت آغاز شد و حتی تا مدتها کسی نمیدانست که کدام فیلمنامه قرار است فیلمنامه اصلی باشد. بیبرنامه بودن، داستان ضعیف و جلوههای ویژه ناشیانه و مبتدیانه، باعث شد تا این فیلم نمره بهشدت پایین ۹ را دریافت کند و بدترین فیلم اقتباس شده از یک ویدئو گیم لقب بگیرد.
کارگرداناووه بولستارگانکریستین اسلیتر، تارا رید، استیون دورفسال انتشار2005امتیاز متاکریتیک۹
Mortal Kombat: Annihilation
فیلم اولی که از روی بازی Mortal Kombat اقتباس شد، با وجود اینکه نسبتا فیلم ضعیفی بود، اما برخلاف Mortal Kombat: Annihilation حداقل قابل مشاهده و سرگرم کننده بود. این فیلم که از روی بازی Mortal Kombat 3 اقتباس شده، با فروشی حدود نصف فیلم قبلی از این مجموعه، میتواند یک شکست بهتمام معنا لقب بگیرد.
در این فیلم که اولین تجربه کارگردانی جان لئونتی نیز هست، عوامل تمام تلاش خود را برای حفظ جذابیت نسخه اول کرده بودند. اما متاسفانه این تلاشها بیثمر ماند و این فیلم بهدلیل داستان ضعیف و خسته کننده و ضعفهای فنی در اجرای جلوههای ویژه، نمره متا ۱۱ را از منتقدان دریافت کرده و شکست این اثر باعث شد تا نسخه سوم فیلم مورتال کامبت بهطور کلی لغو شود.
کارگردانجان لئونتیستارگانرابین شو، جیمز رمار، تالیسا سوتوسال انتشار1997امتیاز متاکریتیک۱۱
House of the Dead
در این مقاله قرار است نام اووه بول را زیاد بشنوید، بهدلیل اینکه این کارگردان تخصص عجیب و غریبی در ساختن فیلمهای شکست خورده از بازیهای ویدئویی دارد. House of the Dead اولین فیلمی است که این کارگردان ساخته است و میتوان گفت برخلاف Alone in the Dark حداقل سرگرم کننده است و میتوان آن را تحمل کرد.
این فیلم در مورد گروهی از جوانان است که برای شرکت در یک مهمانی به جزیرهای میروند اما از بخت بدشان گرفتار زامبیها و موجودات وحشتناک دیگر میشوند. عواملی که باعث شکست این فیلم شدند عبارتاند از: کیفیت پایین، استفاده از بازیگران نهچندان شناخته شده وکارگردانی و داستان ضعیف. همین موارد سبب شد تا این فیلم نظرات خوبی دریافت نکند و با نمره ۱۵ از متاکریتیک راهی زبالهدان شود.
کارگرداناووه بولستارگانجاناتان چری، تایرون لیتسو، کلینت هواردسال انتشار2003امتیاز متاکریتیک۱۵
In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale
فیلم In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale اقتباسی ناموفق از بازی Dungeon Siege بهشمار میرود. متاسفانه این فیلم هم اثری از آقای اووه بول است و برخلاف فیلم قبلی هم بودجه زیادی داشته هم بازیگران بسیار مطرحی مانند جیسون استاتهام در آن بازی کردهاند. با این وجود اووه بول توانست کاری غیرممکن را انجام دهد و این فیلم را هم تبدیل به یک آشغال غیرقابل دیدن بکند.
احتمالا در همان دقایق ابتدایی فیلم متوجه این موضوع شوید که این فیلم یک کپی بیکیفیت از ارباب حلقهها است و بهنوعی میتوان این فیلم را ارباب حلقههای مناطق محروم نامید. این فیلم در نهایت با درآمد ۱۳ میلیون دلاری حتی نتوانست هزینههای تولید ۶۰ میلیون دلاری خود را پوشش دهد و تبدیل شد به یک درس عبرت برای گروههای فیلمسازی دیگر.
کارگرداناووه بولستارگانجیسون استاتهام، ری لیوتا، ران پرلمنسال انتشار2007امتیاز متاکریتیک۱۵
Silent Hill: Revelation
کمتر کسی وجود دارد که نام بازی ترسناک سایلنت هیل را نشنیده باشد، اما برخلاف بازی که نقدهای مثبت بسیاری دریافت کرده بود و بازیای موفق بهحساب میآمدظ. فیلم دومی که از بازی سایلنت هیل ساخته شد، چندان مورد توجه قرار نگرفت و نتوانست موفقیت سری بازی سایلنت هیل و فیلم اول را تکرار کند. عمده مشکل این فیلم به دلیل تغییر نویسنده، کارگردان و بازیگران جدید است که نتوانسته اند بهخوبی با دنیای سایلنت هیل ارتباط برقرار کنند.
در این فیلم شما شاهد روایت داستان پسری نوجوان هستنید که متوجه میشود کسی که فکر میکرده است نیست و به همین دلیل پایش به سایلنت هیلز کشیده میشود. مهمترین نقدهای وارد شده به این فیلم عدم انتقال ترس بهدرستی و پیچیده بودن داستان است که واقعا نقدهای بهجایی است و این فیلم میتوانست با بهبود دادن این بخشها بسیار بهتر باشد.
کارگردانمایکل جی. باسِتستارگانآدلاید کلمنس، کیت هرینگتون، شان بینسال انتشار2012امتیاز متاکریتیک۱۶
Street Fighter: The Legend of Chun-Li
بازی اصلی استریت فایتر که در سال ۱۹۹۴ منتشر شده، بهطور شگفتانگیزی سرگرمکننده و جذاب بود، اما فیلمی که از روی این بازی ساختهشد به هیچعنوان نتوانست مثل بازی باشد و تبدیل به سیبل نقدهای منفی و سرزنشهای متفاوت شد. فیلم Street Fighter: The Legend of Chun-Li درباره یکی از معروفترین و محبوبترین شخصیتهای بازی استریت فایتر یعنی Chun-Li است.
Chun-Li در این فیلم بهدنبال عدالت و انتقام برای خانوادهاش است و شما هم در این مسیر همراه او خواهید بود. البته که این همراهی چندان جالب نیست و شما هنگام تماشای این فیلم با شخصیتسازیها گیج کننده و کمعمق، عدم پایبندی به بازی و عدم وجود کمپین جذاب روبهرو هستید و همین باعث شده تا این فیلم عملکرد بدی داشته باشد و موفقیت خاصی را تجربه نکند.
کارگردانآندری بارتکوویاکستارگانکریستن کروک، نیل مکدونا، کریس کلینسال انتشار2009امتیاز متاکریتیک۱۷
BloodRayne
همانطور که پیشتر اشاره کردم نام اووه بول را در لیست بدترین فیلمهای اقتباس شده از بازیهای ویدئویی قرار است بسیار ببینید. بهطور کلی این فیلم که اقتباس شده از بازی ترسناک 2002 است، ترکیب هنرهای رزمی و خونآشامها است با چاشنی برهنگی. این فیلم که بازیگر معروفی مانند بنافلک در آن بازی کرده است به واسطه داستان ضعیف و عدم وجود بازیگران مطرح مورد انتقاد اکثر منتقدان قرار گرفت و نمره پایین ۱۸ را دریافت کرد.
البته که این فیلم بهخاطر همین بد بودنش مورد توجه گرفت و چند دنباله برای آن نیز ساخته شد که به بدی قسمت اول این فیلم هستند. در این فیلم داستان یک نیمهانسان نیمهخونآشام به نام رایان که به دنبال انتقام از دشمنانش است روایت میشود که به دلیل کیفیت پایین این فیلم کمتر کسی میتواند این داستان را تا انتها دنبال کند و پایان آن را متوجه شود.
کارگرداناووه بولستارگانکریستانا لوکن، بن کینگزلی، میشل رودریگزسال انتشار2005امتیاز متاکریتیک۱۸
Wing Commander
یکی از خاصترین فیلمهای بد اقتباس شده از بازی ویدئویی Wing Commander است، نه بهخاطر خود فیلم بلکه بهخاطر اینکه تنها فیلم اقتباس شده از بازیای است که توسط کارگردان همان بازی کارگردانی میشود. البته که در این فیلم این مورد چندان جواب نداده است و فیلم Wing Commander اثری شکست خورده است.
داستان این فیلم همانند بازی در آیندهای دور رخ میدهد و درباره جنگ میان انسانها و بیگانگان است. همانند چند فیلم قبلی این فیلم هم بهواسطه داستان بهشدت ضعیف و جلوههای ویژه ضعیفتر با موج انتقادات روبهرو شد و امتیاز ۲۱ را از متاکریتیک دریافت کرد.
کارگردانکریس رابرتسستارگانفردی پرینز جونیور، متیو لیلارد، سورا بیرنسال انتشار1999امتیاز متاکریتیک۲۱
Postal
بازیهای پستال ۱ و ۲ که بهترتیب در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۰۳ منتشر شدهاند در مورد مردی ساکن آریزونا هستند که که مشغول ستیز با جامعهای رو به زوال است. این دو بازی را میتوان بازیهای موفقی توصیف کرد، اما اووه بول در این فیلم هم هنر خود را در درست کردن بدترین فیلمها از بهترین بازیها به تمامی جهانیان ثابت کرد.
این فیلم اما مشکل چندانی در داستان یا جلوههای ویژه نداشت بلکه شوخیهای زننده و ناهنجار در این فیلم باعث شد تا مورد نقد اکثر تماشگران قرار بگیرد. خوشبختانه این فیلم اووه بول هم نتوانست بودجه مورد نیاز برای ساخت دنباله را دریافت کند و فیلم Postal تنها در یک قسمت ساخته شد.
کارگرداناووه بولستارگانزاکاِری تای برایان، جیمز پرتس، جاکی تروپورسال انتشار2007امتیاز متاکریتیک۲۲
Borderlands
فیلم بوردرلندز برخلاف اکثر فیلمهایی که در این لیست آمده، تمام مولفهها برای موفق شدن را داشت. اما این فیلم درهم و برهم از لحاظ روایت داستان چنگی به دل نمیزند و مملو از روایتهای بلا تکلیف است. فیلم کمدی و اکشن Borderlands که از روی بازیای با همین نام ساخته شده است. تمام تلاش خود را برای ارائه یک طنز نوجوانانه کرده است اما این تلاشها به هیچ وجه به ثمر ننشسته است.
این فیلم به معنای واقعی خجالت آور است و به هیچ عنوان از همچین تیمی انتظار همچین خروجیای نمیرفت. داستان این فیلم در مورد یک زن و شوهر است که به دنبال گنجینهای بزرگ و پرارزش میگردند. و در این حین با چالشهای مختلفی روبهرو میشوند.
کارگردانمارتین ووسستارگانجینی مککارتی، بیل پولو، لورن بنکتسال انتشار2007امتیاز متاکریتیک۲۷
Hitman: Agent 47
هیتمن یا همان مامور ۴۷ یکی از خاطرهانگیز ترین شخصیتهای دنیای بازیهای ویدئویی است. که کاش در این لیست نام این کاراکتر دوست داشتنی را نمیدیدیم. اما چارهای نیست، فیلم Hitman: Agent 47 ساخته الکساندر باخ، با الهام گرفتن از سری stealth assassin بهجای فیلم هیتمن ۲۰۰۷، بهصورت کلی به بازی پشت کرد. و بههیچ عنوان شاهد اتمسفر و حس و حال بازیهای هیتمن در این فیلم نیستیم.
این فیلم با فیلمنامه ضعیف، فیلم سازی کسل کننده و شخصیت های خسته کنندهای که دارد، عملا تحت هیچ شرایطی شما را نمیتواند وادار کند که تا انتها به تماشای آن بشینید. در نهایت این فیلم نیز مانند باقی فیلمهایی که به آنها اشاره کردیم شکست خورد و نتوانست انتظارات را برآورده کند.
کارگردانالکساندر باخستارگانروبرت فیریس، زاکاِری تای برایان، هانا ورنورهسال انتشار2015امتیاز متاکریتیک۲۸
Silent Hill
نسخه اول فیلم سایلنت هیل همانند نسخه دوم آن چندان مورد تشویق و تعریف قرار نگرفت. در این فیلم بازیگر نقش رز که رادا میچل است که دختر خواندهاش در شهری مملو از رازهای تاریک گم میکند. بسیاری از منتقدان طراحی صحنه و اتمسفر ترسناک این بازی را تحسین کردهاند اما چندان از فیلمنامه و بازی بازیگران این فیلم خوششان نیامده است.
اگرچه دیالوگهای نامناسب و داستان نامنسجم سایلنت هیل دائماً شما را در هنگام مشاهده فیلم آزار میهدد است. اما چندین سکانس و صحنه در این فیلم وجود دارد که واقعا تحسین برانگیز اند. داستان این فیلم هم درباره زنی به نام “شانن” است که به دنبال دخترش به شهری مرموز و ترسناک به نام Silent Hill میرود.
کارگردانکریستوف گانسستارگان2006سال انتشارراشل ویلست، شاون بین، لورا هارینگامتیاز متاکریتیک۳۱
Max Payne
بین تمام فیلمهایی که معرفی شد، فیلم Max Payne با کارگردانی جان مور بیشترین تلاش را در جهت وفاداری به بازی کرده است. اما به دلیل داستان بهشدت ضعیف این فیلم چندان به جایگاهی که لایق آن بوده نرسیده است. داستان فیلم حول شخصیت مکس پین، یک پلیس نیویورکی که به دنبال انتقام از قاتلان خانوادهاش است، میچرخد.
مکس که به خاطر مرگ همسر و دخترش به دنبال عدالت است. در یک سفر تاریک و پیچیده وارد دنیای جرم و جنایت و فساد میشود. او با چالشهای فراوانی از جمله قاتلان ناشناخته و توطئههای گسترده روبرو میشود. این فیلم بیشتر به خاطر استفاده از جلوههای ویژه بصری و همچنین فضا و سبک نوآور خود شناخته میشود. و از نظر من ارزش یکبار دیدن را دارد.
کارگردانجان مورستارگان2008سال انتشارمارک والبرگ، مونا مترس، ناتالی منهیامتیاز متاکریتیک۳۱
Warcraft
دانکَن جونز پس از دریافت نقدهای مثبت برای دو فیلم اول خود تصمیم گرفتی فیلمی از مجموعه وارکرفت ساخته شرکت بلیزارد اقتباس کند. اما این فیلم مانند فیلمهای قبلی برای دانکَن جونز خوب پیش نرفت و اولین شکست کاری خود را چشید. این فیلم در نهایت تبدیل به فیلمی بسیار کسل کننده شد که تحمل آن واقعا سخت است.
درست است که این فیلم در زمان اکران خود تبدیل به پرفروشترین فیلم ساخته شده از روی یک بازی ویدیویی شد. اما این فیلم انگاری که از هنر بویی نبرده و واقعا زمان، پول و فناوری برای ساخت این اثر هدر رفته است. و اما داستان این فیلم درباره جنگ میان انسانها و اورکها در دنیای “آزروث” است.
کارگرداندانکَن جونزستارگانتراویس فیمِل، پائولا پاتن، بن فاسترسال انتشار2016امتیاز متاکریتیک۳۲
Five Nights at Freddy’s
از همان باید گفت که انتظار چندانی از این فیلم نباید داشته باشید زیرا این فیلم ربط چندانی به بازی Five Nights at Freddy’s ندارد. اما کارگردان این اثر تمام سعی خود را در پایبندی به اصول گیمپلی داشته است. از سوی دیگر این فیلم از اصل خود دور شده و بهجای تمرکز بر ترسناک بودن سعی میکند تا عام پسند باشد.
این فیلم از بازیگران خوبی بهره میبرد و داستان کارآموزی در یک پیتزا فروشی را روایت میکند. که با موجودات شیطانی و عجیب و غریبی روبهرو میشود. همچنین در طول مسیر، یک داستان فرعی از خاله شخصیت مایک وجود دارد که تلاش میکند سرپرستی ابی را از او بگیرد. و یک افسر پلیس به نام ونسا (الیزابت لیل) نیز در طول راه به مایک کمک میکند.
کارگرداناما تیفستارگانجاش هاتچرستون، الیزابت لایل، موریس لسورسال انتشار2023امتیاز متاکریتیک۳۳
Lara Croft: Tomb Raider
یک بار مصرف توصیف خوبی برای فیلم Lara Croft: Tomb Raider میتواند باشد. درست است که در اکثر جاها فیلم حس بازی را برای بیننده تداعی میکرد اما بهدلیل بودجه کم چندان نتوانست موفق شود. حتی با وجود حضور ستارگانی مانند آنجلینا جولی. یکی از بزرگترین اشتباهات کارگردان انتخاب Alicia Vikander برای بازی در نقش لارا کرافت بود که چندان به مذاق طرفداران این بازی خوش نیامد.
داستان این فیلم چنگی به دل نمیزند اما به طور کلی درباره لارا کرفت است. یک جستجوگر گنجهای باستانی که در تلاش برای یافتن یک قدرت باستانی است. این فیلم با تلاش برای تکرار روند بازی و نزدیک بودن به آن ضربه مهلکی به خود زد و پتانسیلهای بسیاری را نابود کرد.
کارگردانسایمون وستمستارگانآنجلینا جولی، دانیل کراگ، نیکولت شریدانسال انتشار2001امتیاز متاکریتیک۳۳
Doom
فیلم رستاخیز یا همان Doom با بازی دواین جانسون در سال ۲۰۰۵ یکی از مورد انتظار ترین فیلمها به شمار میرفت اما بهدلیل ضعف این فیلم حتی نتوانست هزینههای تولید خود را پوشش دهد و تبدیل به یک ضرر هنگفت شد. در این فیلم شما شاهد داستان گروهی از سربازان هستید که به ایستگاه فضاییای به نام “پرتگاه” میروند و با موجودات عجیبی روبهرو میشوند.
مهمترین نقدهایی که به این فیلم وارد میشود داستان ضعیف و بی سر و ته و همیچنین عدم موفقیت در بازسازی بازی است. در نهایت این فیلم در گیشه شکست خورد و با وجود شصت میلیون دلار هزینه و استفاده از بازیگران بهنام، تنها بیش از پنجاه و پنج میلیون دلار فروخت.
کارگردانآندریاس مارکوسنستارگانکارل ارب، دواین جانسون (راک)، روز مکگاونسال انتشار2005امتیاز متاکریتیک۳۴
Street Fighter
از همان ابتدا که بازی بسیار موفق Street Fighter II به بازار عرضه شد. بهدلیل شخصیت پردازی خوب انتظار میرفت که فیلمی هم از این بازی ساخته بشود و شد. این فیلم با وجود اینکه از لحاظ مالی چندان شکست خورده نیست اما نقدهای منفی بسیار زیادی دریافت کرده است.
خلاصه داستان این فیلم در مورد ژنرال “باو” و نیروهایش و جنگ برای نجات مردم از دست یک دیکتاتور شرور است. که در تئوری ایده خوبی است اما در اجرا چندان خوب از آب در نیامد. و به واسطه عدم وفاداری به منبع اصلی و داستان ضعیف مورد حمله طرفداران سری بازی استریت فایتر قرار گرفت.
کارگرداناستیون ای. دنوایتستارگانژان-کلود ون دام، میلیا جووویچ، رائول ژولیاسال انتشار1994امتیاز متاکریتیک۳۴
Super Mario Bros
فیلم Super Mario Bros اولین فیلم اقتباس شده از یک بازی ویدئویی است، که حتی آن را عجیبترین نیز میتوان نامید. این فیلم که از قدیمیترین سری نینتندو یعنی سوپر ماریو که در ایران بهنام قارچ خور شناخته میشود، اقتباس شده. تمام تلاش خود را برای سرگرم کردن مخاطب و ساختن لحظاتی خوب برای او میکند. اما این تلاش بیثمر و بینتیجه است.
هر چند که این فیلم نسبت به باقی فیلمهای معرفی شده در این لیست ارزش بیشتری برای دیدن دارد. اما همچنان ایرادات بسیار زیادی به این فیلم وارد است. بهصورت کلی اما این فیلم با وجود دریافت نقدهای بسیار منفی و شبیه نبودن المانهای بهکار رفته به بازی اصلی، میتواند حس نوستالژی را در هر کسی زنده کند. و او را برای لحظاتی به دنیای شیرین کودکی ببرد.
کارگردانآنابلا فانستِرستارگانباب هاسکینز، جان لگویزامو، دنیس هاپرسال انتشار1993امتیاز متاکریتیک۳۵
Resident Evil
رزیدنت اویل معروفترین و محبوبترین بازی ترسناک در سبک بقا است. همین معروفیت و محبوبیت این بازی باعث شد تا کپکام به فکر ساخت یک سری فیلم از روی این بازی بیافتد. این سری فیلم تا اکنون نزدیک به ۱.۳ میلیارد دلار درآمد داشته اند و این سری فیلم را میتوان یک سری فیلم موفق ارزیابی کرد. اما موضوع در مورد Resident Evil 2002 به این صورت نیست.
این فیلم را بهسختی میتوان یک فیلم اقتباس شده از بازی رزیدنت اویل برشمرد زیرا پایبندی خاصی نسبت به بازی در این فیلم مشاهده نمیشود. تا حدی که در این فیلم شخصیتی جدید به نام آلیس به بینندگان معرفی شد و موجب ناراحتی آنان شد. داستان کلی این فیلم اما در مورد فردی به نام آلیس است. که در حال بررسی یک مرکز تحقیقاتی مخفی زیرزمینی به نام کندو است و در این میان اتفاقات عجیب و غریبی را از سر میگذراند.
کارگردانپل اندرسونستارگاناریک مابیس، جیمز پیورفویسال انتشار2002امتیاز متاکریتیک۳۵
کلام آخر
فیلمهای بد زیادی در این دنیا وجود دارد، اما فیلمهای بدی که از روی بازیها ساخته میشوند گاها میتوانند برای کسانی که با آن بازی خاطره دارند دردناک باشند. در این مقاله از ویجیاتو به معرفی ۲۰ مورد از بدترین فیلمهای اقتباس شده از بازیهای ویدئویی میپردازیم. از نظر شما، جای چه فیلمی در این لیست خالی بود؟ در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید!