برترین فیلم‌های جاسوسی با محوریت سی‌آی‌ای

برترین فیلم‌های جاسوسی با محوریت سی‌آی‌ای

بهترین فیلم‌ های جاسوسی با تمرکز بر سازمان سی‌آی‌ای

از زمان پیدایش هالیوود همواره فیلم‌هایی ساخته شده‌اند که محوریت آن‌ها موضوعاتی چون جاسوسی، سازمان اطلاعات و سرویس‌های مخفی بوده است. یکی از شناخته‌شده‌ترین آژانس‌های اطلاعاتی دنیا مسلماً آژانس اطلاعات مرکزی یا همان سی‌آی‌ای معروف می‌باشد که در صنعت فیلم‌سازی هم بسیار مورد استفاده الهام گرفته است. با وجود اینکه در دنیای واقعی عموماً هدفی نیک مثل خدمت و حفاظت از آمریکا برای آن در نظر گرفته می‌شود، اما هالیوود آنقدرها به این شعارها وفادار نیست و گاه آثاری می‌بینیم که جنبه‌های تاریک این سازمان را به روی پرده نقره‌ای می‌برند.

سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، به شکل‌های متنوعی توسط هالیوود مورد استفاده قرار گرفته، تنوع این نمایش‌ها از توطئه‌های مجرمانه گرفته تا مأموریت‌های نجات شجاعانه، زیاد است. به دلیل ذات تاریک سازمان‌های اطلاعاتی در دنیای واقعی، وجودیت آن زیاد مورد بحث قرار گرفته. اگرچه که تعدادی از فیلم‌ها تا حد زیادی اهداف آژانس و توانایی‌هایش را با فیکشن و عناصر ساختگی ترکیب می‌کنند، فیلم‌های دیگری هم هستند که رویکردهایی واقع‌گرایانه نسبت به آن در پی می‌گیرند. در ادامه با ویجیاتو همراه باشید تا نگاهی بیاندازیم به بهترین فیلم‌های ساخته شده که سازمان سی‌آی‌ای نقشی مهم در آن دارد.

15. Syriana

این فیلم داستانی پیچیده با خطوط داستانی متعدد را به تصویر می‌کشد. یک کمپانی نفت آمریکایی به نام Connex به دلیل فعالیت‌های پرنس نصیر، وزیر امور خارجه کشوری عربی، دسترسی‌اش را به نقاط کلیدی نفت در خلیج فارس از دست می‌دهد. این کمپانی در همین حین همکاری خود را با کمپانی نفت کوچک‌تری در قزاقستان آغاز می‌کند.

زمانی که مأمور سی‌آی‌ای یعنی باب بارنز (با بازی جورج کلونی) وارد داستان می‌شود، جنبه‌ی جاسوسی و اطلاعاتی فیلم Syriana پررنگ می‌شود. بارنز به دلیل دخالت در امور نامربوط، توسط بالاسری‌هایش محدود شده و از مأموریت‌های خارجی محروم می‌شود. با این حال، زمانی که نقشه‌ای برای قتل پرنس نصیر کشیده می‌شود، او دوباره به صحنه باز می‌گردد. به طور کلی این فیلم، داستانی پر از دسیسه، تاریکی و پیچش را ارائه می‌کند و زمانی که سازمان سی‌آی‌ای را نشان می‌دهد، ورژنی خیالی با قالبی واقعی در نظر دارد.

14. Ronin

در فیلم Ronin هیچ چیز را نمی‌توان آنجور که به‌نظر می‌رسد به حساب آورد! داستان این فیلم درباره‌ی دزدی یک چمدان در مونتمارتر پاریس است. گروهی که این کار را می‌خواهد بکنند ابتدا یک اسلحه‌ فراهم می‌کنند و در همین حین متوجه می‌شوند که کسی آن‌ها را فروخته است. پس از این فیلم Ronin تبدیل به جنگی تمام عیار بین گروه‌های مختلف برای تصاحب چمدان می‌شود، در این میان مافیای روسیه نقشی محوری دارد.

بازیگران بزرگی چون شان بین، ژان رنو، ناتاشا مک‌الهون و مهم‌تر از همه رابرت دنیرو در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند. شخصیت اصلی داستان یعنی سم (دنیرو) یک کارگزار سابقه سی‌آی‌ای است و سیکرت‌ترین کارکتر هم به حساب می‌آید! در یک نمایش بزرگ از سکانس‌های اکشن، تعلیق، دسیسه‌چینی و تصادفات بزرگ، فیلم Ronin بیننده را تا لحظه‌ی آخر پای خود نگه می‌دارد. تا انتهای این فیلم، پیرامون چمدانی شدیداً رازآلود و ارتباط بین شخصیت‌ها شک و تردید وجود دارد.

13. Three Days of Condor

این فیلم موجب خلق شخصیت تام کلنسی نشد، اما خیلی زودتر از اینکه جک رایان صحنه را به دست بگیرد و در ذهن طرفداران سبک جاسوسی خودش را ثبت کند چنین قالبی را ایجاد کرده بود. فیلم Three Days of Condor بر روی جو ترنر تمرکز دارد، آنالیزور سی‌آی‌ای که در یک تیم مخفی در شهر نیویورک کار می‌کند و وظیفه‌اش آنالیز مقالات، روزنامه‌ها و کتاب‌ها از سراسر جهان است. زمانی که ترنر یک گزارش درباره‌ی کتابی مشکوک می‌نویسد؛ یک سلسله اتفاقات در پی می‌آید که به بررسی ریشه‌های آن می‌پردازند. این کتاب با وجود ارقام پایین فروش در کشورهای متعددی ترجمه شده است. داستان از آن‌جایی هیجانی می‌شود که ترنر پس از بازگشت از ناهار با قتل تمامی افراد گروهش مواجه می‌شود. او با رابط خود در سازمان سی‌آی‌ای هم تماس می‌‌گیرد اما رودست می‌خورد و به او خیانت می‌شود. فیلم Three Days at Condor به بهترین شکل ممکن پارانویا و التهاب موجود در جنگ سرد را به تصویر می‌کشد.

12. American Made

هنگامی که تام کروز را در رأس بازیگران فیلم American Made می‌بینیم، ممکن است به اشتباه فکر کنیم که با یک فیلم اکشن دیگر روبرو هستیم اما زمانی که فیلم را دیدیم مطمئناً نظرمان عوض خواهد شد؛ این فیلم داستانی فکاهی از طمع و فساد را به شکلی واقع‌گرایانه تصویرسازی می‌کند. پر از مزاح و پر از بلند پروازی، این فیلم داستان بری سیل را نشان می‌دهد؛ خلبان TWA که برای سی‌آی‌ای کار می‌کند و در آمریکای مرکزی ماموریت‌های اکتشافی انجام می‌دهد. او وارد بازی کارتل می‌شود و در هنگام بازگشت به آمریکا کوکایین قاچاق می‌کند. با وجود اینکه سیل پس از کار برای کارتل شدیداً پولدار می‌شود اما زندگی‌اش روز به روز پیچیده‌تر می‌شود. فیلم American Made تا حد زیادی بر اساس جریانات واقعی ساخته شده است و داستانی از طمع، فساد و مأموریت‌های مخفی را به تصویر می‌کشد.

11. Charlie Wilson’s War

در آخرین فیلم ساخته شده توسط مایک نیکولاس، کارگردان داستان یکی از افراد کنگره یعنی چارلی ویلسون (با بازی تام هنکس) را به نمایش می‌گذارد. او در هنگام یورش سربازان شوروی به خاک افغانستان خودش را وقف مشکلات مردم افغانستان کرد. او با کمک دوستش ژوان هرینگ (با بازی جولیا رابرتز) با سران اداره‌ی سی‌آی‌ای در افغانستان و شخص گوست آوراکوتوس ارتباط برقرار می‌کند و برای وارد کردن پول و اسلحه مذاکره می‌کند.

با وجود اینکه خیلی از فیلم‌های ساخته شده بر محوریت سازمان‌های جاسوسی سعی می‌کند آن‌ها را به ستیغ انتقاد بکشند، اما این فیلم رویکردی مثبت به کار سی‌آی‌ای در مشکلات افغانستان دارد. شاید بتوان این رویکرد را به اتفاقاتی ربط داد که در کانتکست پیرامون فیلم جریان داشت؛ روابط بین آمریکا و افغانستان یکی از دلایل ساخته شدن این فیلم و نشان دادن تاریخچه روابط دو کشور بود!

10. Tenet

فیلم Tenet بر روی شخصیتی بدون نام تمرکز می‌کند که مأمور سی‌آی‌ای است. او توسط یک آژانس مخصوص به نام تنت برای یک‌سری مأموریت سری استخدام می‌شود. او وظیفه دارد با استفاده از قدرت آنتروپی معکوس در زمان سفر کند و با ساختن سلسله‌ای از اتفاقات، از فاجعه‌ای عظیم جلوگیری کند. به همراهی شخصیتی به نام نیل، آن‌ها یک دلال سلاح را دنبال می‌کنند که با قدرت پیش-فهمی قصد آغاز جنگ جهانی سوم را دارد.

فیلم Tenet رویکردی منحصر به فرد نسبت به موضوع سفر به زمان دارد و از سکانس‌های اکشن بسیار باکیفیتی بهره می‌برد. این‌ها باعث شده شاهد یکی از جذاب‌ترین فیلم‌های ساخته شده توسط کریستوفر نولان باشیم. مطمئن باشید که برای درک کامل این فیلم نیاز است که آن را دو بار ببینید؛ در واقع، این فیلم به نحوی ساخته شده که برای درکش نیاز است بیش از یک بار دیده شود.

9. Zero Dark Thirty

فیلم Zero Dark Thirty رزومه کاری یکی از آنالیزورهای سی‌آی‌ای به نام مایا را دنبال می‌کند که وظیفه دارد اوساما بن لادن را پس از حملات یازده سپتامبر پیدا کند. در این فیلم بینندگان با سفر مایا همراه می‌شوند و سری به تاریک‌ترین مقرهای دولت می‌زنند که در آن بازجویی‌های بی‌رحمانه‌ای از مبارزان دشمن انجام می‌شود تا اینکه نهایتاً به یافتن بن لادن در پاکستان خاتمه می‌یابد. این فیلم نگاهی ساده‌سازی‌شده به عملیات‌هایی می‌اندازد که در جنگ آمریکا علیه تروریسم صورت گرفت؛ در طول آن می‌توان نگاهی عمیق‌تر به کارهای میدانی سی‌آی‌ای و دنیای خطرناک و آشفته‌ی آن داشت. همچنین شاهد یکی از بهترین عملکردهای جسیکا چستین هم هستیم.

8. American Assassin

پس از اینکه نامزد میچ رپ توسط جهادی‌ها به قتل می‌رسد او برای گرفتن انتقامش مصمم می‌شود! فیلم American Assassin بر روی این داستان تمرکز دارد؛ در ابتدا شاهد تمریناتی هستیم که میچ را در مبارزه بهتر می‌کنند و سپس به سوی انتقام‌گیری از تروریست قاتل می‌رود. با این حال، قبل از اینکه او بتواند به هدفش برسد، نیروهای ویژه متوقف‌اش می‌کنند؛ سپس میچ رپ به استخدام سازمان سی‌آی‌ای در می‌آید تا در واحد عملیات‌های مخفی همکاری کند. او به همراه یک تیم، برای بازپس‌گیری پلوتونیوم دزدیده شده فرستاده می‌شود، اما فرستاده‌ها را می‌کشند و سلاح‌هایشان ضبط می‌شود.

فیلم American Movie فیلم اکشن خوش‌ساختی‌ می‌باشد که بر روی موضوع انتقام تمرکز دارد اما سپس داستان بسط پیدا می‌کند و شاهد مضامینی چون خیر جمعی هستیم. نگاهی که به سازمان‌های جاسوسی مثل سی‌آی‌ای انداخته می‌شود، نگاهی خیالی‌ست و المان‌های ساختگی در آن تعیبه شده است. با این حال، این فیلم توانست طرفداران بسیاری پیدا کند، چون نهایتاً سری کتاب‌های وینس فلین را به روی پرده سینما برد و طرفداران توانستند ماجراجویی‌های میچ رپ و عملیات‌های اجرایی سی‌آی‌ای را ببینند.

7. Spy Game

فیلم Spy Game پیرامون توافق معاملاتی چین و آمریکاست که پس از اسارت تام بیشاپ، مأمور سی‌آی‌ای وضعیتش به خطر می‌افتد. آژانس که خودش را در وضعیتی بغرنج می‌یابد، می‌بایست به شکلی عمل کند که معامله بهم نخورد. ناتان موییر، شخصیتی‌ست که فراخوانده می‌شود تا انگیزه‌های تحت‌الحمایه‌ی قدیمی خود یعنی بیشاپ برای یاغی‌گری صورت گرفته را مورد بررسی قرار بدهد.

با وجود حضور چهره‌های سرشناس هالیوود مثل برد پیت و رابرت ردفورد، Spy Game یکی از فیلم‌های آندرریتد تونی اسکات محسوب می‌شود. این فیلم برای درک بهتر شخصیت تام بیشاپ به زمان جنگ ویتنام فلش‌بک می‌زند و سفر تبدیل شدن او از یک اسنایپر دوران جنگ به مأمور سی‌آی‌ای تحت آموزش موییر را به تصویر می‌کشید.

6. Mission: Impossible Fallout

داستان در Mission: Impossible Fallout دقیقاً پس از پایان نسخه‌ی قبلی ادامه پیدا می‌کند و دوباره با ایتن هانت و گروهش همراه می‌شویم. سندیکا در اینجا بدون رهبر است و همزمان بر روی یک معامله برای گرفتن سلاح‌های رده‌ی پلوتونیوم از شخصی به نام جان لارک کار می‌کنند. هانت برای توقف این معامله، به عنوان لارک وارد مأموریت می‌شود. همچنین، در این نسخه با یک مأمور سی‌آی‌ای به نام آگوست واکر هم آشنا می‌شویم که با چند اشتباه ضربات مهلکی به تیم وارد می‌کند! این فیلم یکی از بهترین‌ها در فرانچایز مأموریت غیرممکن است و دینامیک جذابی بین هانت و واکر به عنوان قهرمان و ویلن داستان به نمایش می‌گذارد. علاوه بر این، سکانس‌های اکشن و بدلکاری‌های انجام شده در بالاترین سطح ممکن قرار دارد.

5. Argo

فیلم Argo بحبوبه‌ی انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹ میلادی را به نمایش می‌گذارد که منجر به تشکیل جمهوری اسلامی شد. زمان زیادی از این واقعه نمی‌گذرد که سفیرهای آمریکایی در خاک ایران اسیر می‌شوند. البته تعدادی از آن‌ها موفق می‌شوند پیش از گرفتار شدن فرار کنند و به سفارت کانادا می‌روند. سازمان سی‌آی‌ای که از سرنوشت سفرا می‌ترسد، پیش از اینکه دیر بشود یک مأموریت برای خارج کردن آن‌ها از ایران ترتیب می‌دهد. مأموری به نام تونی مندز در رأس نقشه وجود دارد و در پوشش یک تیم فیلمسازی می‌خواهند به ایران سفر کنند و از آنجا به عنوان یکی از مکان‌های محتمل فیلمبرداری بهره ببرند.

پلات این فیلم شاید تا حدی مسخره به‌نظر برسد و فکر کنید ساختگی‌ست، اما تماماً بر اساس داستانی واقعی ساخته شده است. با وجود اتفاقات جدی، زمینه‌ی کمدی با تعلیق دراماتیک ترکیب شده و هر چه به پایان نزدیک می‌شویم اوج می‌گیرد تا اینکه شاهد یکی از بزرگ‌ترین برنامه‌های فرار در تاریخ سینما و واقعیت باشیم! فیلم Argo سندی بر استعدادهای بن افلک چه به عنوان کارگردان و چه بازیگر است؛ چرا که او به بهترین شکل توانسته یکی از خلاقانه‌ترین مأموریت‌های شناخته شده‌ی سازمان سی‌آی‌ای را به روی پرده سینما ببرد.

4. The Hunt for Red October

داستان این فیلم داخل یک زیردریایی آزمایشی شوروی با نام Red October اتفاق می‌افتد که کاپیتان او مارکو رامیوس است. او قصد دارد که به کشورش، به نفع ایالات متحده پشت کند. پس از اینکه او و همراهش یعنی بورودین، خدمه زیردریایی را متقاعد می‌کنند که با دستورات واقعی قصد سفر به ایالات متحده را دارند، به آن سمت حرکت می‌کنند. جک رایان، آنالیزور سی‌آی‌ای وارد صحنه می‌شود و پس از فهمیدن خبر گم شدن زیردریایی گم‌شده‌ی شوروری وضعیت را برای ناوگان آمریکا مورد بررسی قرار می‌دهد. در همین حین یک زیردریایی دیگر از شوروی به دنبال یافتن Red October می‌روند و یک بازی موش و گربه‌ی تمام عیار در پی می‌آید. فیلم The Hunt for Red October در واقع اولین اقتباس انجام شده از رمان‌های تام کلنسی است و به خوبی توانسه تنش موجود در این زیردریایی و همچنین تنش موجود در دوران جنگ سرد را به روی پرده سینما ببرد.

3. Clear and Present Danger

این فیلم با حمله‌ی یک گارد ساحلی آمریکا به قایق ساحلی کوچکی آغاز می‌شود و نتیجتاً در آن یکی از دوستان رئیس جمهور آمریکا هم در آنجا به قتل می‌رسد. پس از انجام یک‌ سری تحقیقات، متوجه می‌شویم که ریشه‌های این اتفاق به کارتل‌های مواد مخدر کلمبیایی باز می‌گردد و فرد قاتل با آن‌ها مستقیماً در ارتباط است؛ رئیس جمهور، کارتل را خطری برای امنیت ملی اعلام می‌کند. جک رایان به عنوان مأمور سی‌آی‌ای وارد صحنه می‌شود و با نگاهی عمیق به فعالیت‌های کارتل از رئیس جمهور برای انجام عملیات‌های مخفی علیه کارتل چراغ سبز دریافت می‌کند. فیلم Clear and Present Danger مسلماً یکی از آثار برتر با محوریت جک رایان است؛ این شخصیت توسط هریسون فورد ایفای نقش شده و بازیگران نام آشنای دیگری مثل ویلم دفو و جیمز ارل جونز هم در آن هنرنمایی می‌کنند.

2. Sicario

فیلم Sicario بر روی مأمور میدانی اف‌بی‌آی یعنی کیت میسر تمرکز دارد. او وظیفه دارد که کارتل‌های مواد مخدر مکزیک را در مأموریت بینِ آژانسی، بی‌ثبات کند. همکاران او یک مأمور سی‌آی‌ای به نام مت گیور و فردی مرموز به نام آلخاندرو گیلیک هستند و کارشان را با استرداد برادر یکی از افراد مهم کارتل آغاز می‌کنند. پس از یک تیراندازی مهیج در مرز، این تیم فرد مورد نظر را اسیر می‌کنند و مقاصد مالی خلافکاران را مورد هدف قرار می‌دهند. در طول این داستان، کیت متوجه می‌شود برای مقاصد غیرشرافت‌مندانه مورد استفاده قرار گرفته است و صرفاً برای لاپوشانی در این تیم قرار داده شده. فیلم Sicario یکی از بهترین فیلم‌های تعلیقی دهه ۲۰۱۰ میلادی‌ست که با استفاده از عنصر فریب‌کاری، جنبه‌ی تاریک سی‌آی‌ای را نشان می‌دهد.

1. The Bourne Trilogy

فرانچایز Bourne داستان فردی به نام جیسون بورن را به روی پرده سینما می‌برد. او قاتلی جوان است که حافظه خود را از دست می‌دهد و مورد هدف دولتی قرار می‌گیرد که مدت‌ها برایش خدمت کرده بود. پیش از این، او به عنوان یک واحد مخفی برای تبدیل شدن به یک قاتل حرفه‌ای تربیت شده بود و با نام ترداستون شناخته می‌شد. او با زنی به نام مری آشنا می‌شود و برای فرار از آمریکا در سراسر اروپا با او همسفر می‌شود. با وجود اینکه جیسون عاشق می‌شود و زندگی جداگانه‌ای را آغاز می‌کند اما برای انتقام گیری به کشورش بازمی‌گردد. فرانچایز Bourne با ترکیب کردن مضامینی چون جاسوسی تعلیق‌آمیز با اکشن، داستان کلاسیک پناهنده‌ی فرار را زنده می‌کنند. با وجود اینکه فیلم‌های جدید این سری خوب هستند، اما مزه‌ی واقعی آن را باید با سه‌گانه‌ی اورجینال چشید که سی‌آی‌ای در آن‌ها نقشی محوری دارد. جیسون بورن با بازی ماندگار مت دیمون، نسخه‌ای ساختگی و فیکشن از این سازمان را به روی پرده سینما برده‌اند که توانست با اکشن منحصر به فردش طرفداران بسیاری پیدا کند.

جمع بندی

سازمان‌های جاسوسی موضوع جذابی برای ساختن فیلم‌های پر از تعلیق و اکشن بوده‌اند؛ سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا یعنی سی‌آی‌ای در این میان توجه بیشتری به خود جلب کرده. این سازمان تاریخچه‌ای دراز دارد و به عنوان موضوعی جذاب محوریت فیلم‌های متعددی بوده است. فیلم‌های ساخته شده بر اساس آن، دو رویکرد نسبت به اتفاقات پیرامونش دارد؛ یا سعی می‌کنند حقایق تاریخی و مأموریت‌های انجام شده توسط این سازمان را نمایش بدهند یا نسخه‌ای ساختگی ارائه می‌کنند تا جذابیت داستان بالاتر برود. در طول مقاله‌ای که خواندید لیستی از بهترین آثار ساخته شده بر اساس سازمان سی‌آی‌ای را معرفی کردیم. نظر شما چیست؟ شما کدام یک از فیلم‌های جاسوسی این سازمان را دوست دارید؟ نظر خود را با ویجیاتو به اشتراک بگذارید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها