بهترین و بدترین مواد غذایی برای دندانها
فرارو- آیا تا کنون فکر کردهاید که بهترین و بدترین خوراکیها برای دندانها کدام هستند؟ شما ممکن است به طور منظم دندانهایتان را مسواک میزنید و از نخ دندان و دهان شویهها استفاده میکنید، مرتبا سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید، اما آیا میدانید مواد غذایی که میخورید سلامت دندانهایتان را تضمین میکنند؟
به گزارش فرارو، در حالی که انجام کارهای بالا برای سلامت دندان ضروری است، اما غذاها و نوشیدنیهایی که مصرف میشوند نیز نقش مهمی در حفظ سلامت دندانها دارند.
چگونگی تاثیر مواد غذایی روی دندانها
دندانها نیزمانند تمام اعضای بدن به مواد مغذی برای تقویت و تضمین سلامت نیاز دارند. غذاهای غنی از کلسیم، ویتامین A. و D، فسفر و فیبر برای تقویت و محافظت از دندانها بسیار ضروری هستند. غذاهایی که موجب افزایش بزاق میشوند مفید هستند و منجر به کاهش ایجاد لکه بر روی دندانها و جلوگیری از فاسد شدن دندانها میکنند.
مواد غذایی مفید برای دندانها
کرفس
کرفس دارای مواد معدنی منیزیوم و پتاسیم میباشد که برای آرامش اعصاب و بیماریهای روحی مفید است. کرفس یکی از خوراکیهایی مفید برای دندانها است. این موضوع هم به این دلیل است که مصرف این سبزی سبب تولید بزاق بیشتری میشود. تولید بزاق دهان بسیار حائز اهمیت است، زیرا بزاق به عنوان جریان خون دهان عمل میکند و بافتها را سالم نگه میدارد. کرفس همچنین به عنوان دهان شویه نیز عمل میکند، دندانها را از مواد غذایی بین لثهها خلاص کرده و به مبارزه با پوسیدگیها کمک میکند.
دیگر مزایای کرفس بافت خشن آن است. زمانی که در حال جویدن آن هستید به آرامی سطح دندانها را تمیز میکند. اگر کرفس را دوست ندارید هویج، خیار و سایر سبزیجات خرد شده نیز این کار را انجام میدهند.
دانههای چیا
دانههای چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. از دانههای چیا میتوان ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. از جمله اسید آلفا لینولنیک. روغن دانههای چیا تشکیل شده از تقریبا ۵۵ درصد امگا ۳، هجده درصد امگا ۶، حدود شش درصد امگا ۹ و ده درصد چربیهای اشباع شده است.
دانههای چیا با تخم شربتی تفاوت دارند و هر کدام خاصیت جداگانهای دارند. از قدیم در ایران تخم شربتی در نوشیدنیهای خنک برای بر طرف کردن عطش در فصل تابستان استفاده میشده. گاهی تخم شربتی به اشتباه به عنوان دانههای چیا خریداری میشود و مورد استفاده قرار میگیرد.
دانه چیا نه تنها برای سلامتی گوارشی و تقویت انرژی مفید است، بلکه سرشار از ویتامینها و مواد معدنی لازم برای سلامت دندانها مانند کلسیم، ویتامین A، فیبر و فسفر است.
روغن نارگیل
روغن نارگیل، نوعی چربی اشباع شده است که از میوه درخت نارگیل به دست میآید. از این روغن در تهیه مواد آرایشی بهداشتی و همچنین در غذاها استفاده میشود. این روغن سرشار از نوعی اسید چرب با زنجیره متوسط اسید لوریک، میباشد.
روغن نارگیل به جز مصرف برای پخت و پز خواص دیگری را نیز ارائه میدهد، خاصیت مرطوبکنندگی آن موجب حفظ سلامت پوست و دندانها میشود. یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه در دهان خود بچرخانید تا دهانتان را پاکسازی کند و حتی از پوسیدگی دندانها جلوگیری کنید. روغن نارگیل موجب کاهش رشد باکتریها در دهان میشود.
خوراکیهای لبنی
دوستداران لبنیات باید بدانند چه لطف بزرگی به دندانهایشان میکنند. مصرف منظم محصولات لبنی برای سلامتی دهان و دندان و حتی سلامت استخوان ضروری است. مواد لبنی مانند، شیر، ماست و پنیر از بهترین مواد غذایی مفید برای سلامت دهان و دندانها به شمار میروند، که تمامی اینها به لطف کلسیم موجود در محتویات آنها است. آنچه که در مورد لبنیات حائز اهمیت است –کازئین، پروتئین موجود در مواد لبنی است که موجب تقویت و بازیابی سلامت مینای دندانها میشود.
ماهیهای چرب
ماهیهای چرب (مثل قزل آلا) یکی دیگر از مواد غذایی سرشار از فسفر و مواد معدنی مهم هستند که برای محافظت از مینای دندان بسیار مفیدند. این ماهیها سرشار از ویتامین D. به جذب کلسیم بدن کمک میکنند و فسفر موجود در محتویات از مینای دندانها محافظت میکند. اسیدهای چرب امگا ۳ به کاهش پریودنتیت که به عنوان بیماری لثه شناخته میشود کمک میکند. اگر ماهی دوست ندارید میتوانید از قرصهای مکمل استفاده کنید.
مواد غذایی مضر
خوراکهای اسیدی
اگر دوست دارید یک لیوان آب پرتقال در وعده صبحانه بنوشید باید بدانید این کار میتواند به شدت به دندانهایتان آسیب بزند. اسیدهای موجود در مرکبات مینای دندان را از بین میبرد و موجب آسیب برگشت ناپذیر میشوند. پژوهشگران دریافتهاند آب لیمو و آب گریپ فروت بدترین گونههای مرکبات برای دندانها هستند. در نتیجه یک مطالعه، محققان دریافتند که آب پرتقال، سختی مینا را حدود ۸۴ درصد کاهش میدهد.
اگر نمیتوانید از نوشیدنیهای مورد علاقه خود صرف نظر کنید توصیه ما این است که آنها را به سرعت بنوشید و سپس دهان خود را با آب بشویید تا بتوانید زمان تماس را با دندانها کمتر کنید.
مزایای آب لیمو بسیار زیاد است، بنابراین به جای آنکه به طور کامل آن را حذف کنید، شیوههای بهتری برای لذت بردن از آن را جایگزین کنید:
• از مسواک کردن دندانها قبل از مصرف آب لیمو اجتناب کنید.
• آب لیمو را با آب ترکیب کنید.
• بعد از نوشیدن آب لیمو دهان را با آب گرم بشویید.
• بعد از نوشیدن آب لیمو، حداقل ۳۰ دقیقه برای مسواک زدن صبر کنید.
• با استفاده از خمیر دندان مجدد دندانهایتان را مسواک کنید.
نان سفید
بهتر است بدانید کلیه موادی که دارای کربوهیدرات هستند قابلیت ایجاد پوسیدگی دندان را دارند از جمله این موارد نان سفید میباشد. ممکن است خودتان از مصرف نان سفید از آنجا که غنی از کالری و کربوهیدراتهای تصفیه شده است اجتناب کنید، اما باید بدانید علاوه بر این مضراتی نیز برای دندانها دارد. آنزیمهای نان بعد از خورده شدن به شکر تبدیل میشوند و همین موجب آسیبرسانی بیشتری به دندانها میشود.
مصرف مداوم نانهای سفید را به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم، اما در برخی مواقع شاید آن قدرها هم بد نباشند. شکستن آجیلها به واسطه دندانها و مصرف دانهها نیز میتوانند برای مینای دندان مضر باشند.
نوشیدنیهای انرژیزا
مصرف نوشیدنیهای انرژیزا برای دندانها به شدت مضر است. نوشیدنیهای دیگر مانند نوشابه و دلستر نیز مضر بوده و برخی از آنها حاوی ۱۳ قاشق چایخوری شکر هستند که به دندانها آسیب جدی میزند. همچنین نوشیدنیهای ورزشی بسیار اسیدی هستند و حتی اسیدیتر از نوشابه میباشند و موجب از بین رفتن مینای دندان میشوند.
ترشی
انواع اسیدهای خوراکی در بیشتر غذاها وجود دارند. سرکه موجود در ترشی نیز خاصیت اسیدی دارد و در نتیجه به مینای دندان به شدت آسیب میزند. این مواد اسیدی میتواند لایههایی را از روی سطح دندانها بر دارد و احساس ناخوشایند گچی شدن سطح دندانها را تجربه کند و به تبع آن با حساسیت بیشتر و تیر کشیدن دندانها همراه باشد. اگرعدم مصرف ترشیجات برایتان سخت است، بهتر است پس از مصرف به سرعت دهان خود را با آب بشویید و پس حداقل ۲ ساعت مسواک بزنید.
میوههای خشک
مصرف بیش از حد میوههای خشک به سلامتی دندانها آسیب میزند. میوههای خشک – حتی آنهایی که بدون قند افزوده هستند – معمولا حاوی مقدار زیادی قند هستند. از آنجایی که باکتریهای مضر در دهان نیز از شکر تغذیه میکنند در نتیجه آن این خوراکی به شدت برای دندانها مضر است. علاوه بر این میوههای خشک شده اغلب بین دندانها گیر کرده و باکتریهای بیشتری را جذب خود میکنند که در نهایت منجر به پوسیدگی بیشتر میشوند.
منبع: draxe