تغییرات قیمت مسکن در بازارهای دنیا بر اساس شاخص جهانی حباب املاک + اینفوگرافی
از اواسط سال ۲۰۲۲، همزمان با افزایش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی، قیمت مسکن در شهرهای دارای حباب املاک در سطح جهان، حدود ۱۵ درصد به صورت واقعی (با در نظر گرفتن تورم) کاهش یافت. بسیاری از شهرهای اروپایی به دلیل رکود رشد جمعیت و کاهش فعالیتهای اقتصادی، شدیدترین کاهش قیمتها را تجربه میکنند. در مقابل، بازارهای حبابی مانند دبی، میامی و توکیو به دلیل رشد جمعیت و تقاضا در بخش مسکن لوکس، شاهد افزایش مداوم قیمتها بودهاند. اینفوگرافی زیر، تغییرات سالانه قیمت واقعی مسکن در شهرهای دارای حباب املاک را بر اساس دادههای شاخص جهانی حباب املاک UBS در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد.
واگرایی قیمتها تحت تأثیر نرخهای بهره
در حالی که نرخهای بهره بالا باعث کاهش قیمت مسکن در برخی شهرهای دارای حباب املاک شد، برخی دیگر مقاومت قابل توجهی نشان دادند که این امر منجر به ایجاد چشماندازی متنوع در ۲۵ بازار مورد بررسی شد.
دبی با سریعترین افزایش سالانه در قیمتهای واقعی مسکن پیشتاز بود. این افزایش به دلیل ورود ساکنان جدید که جذب سیاستهای مالیاتی مطلوب، ثبات مالی و زیرساختهای مدرن این شهر شدهاند، رخ داد.
به طور مشابه، ورشو شاهد رشد دو رقمی قیمت مسکن بود که با یارانههای دولتی مسکن تقویت شد. در سال ۲۰۲۳، دولت به خریداران خانه اولی زیر ۴۵ سال، وام مسکن با نرخ ثابت ۲ درصد برای ۱۰ سال ارائه کرد. به طوری که دولت تفاوت بین نرخ ۲ درصد و نرخ بازار را پرداخت میکند.
در مقابل، هنگ کنگ کاهش سالانه ۱۳ درصدی را تجربه کرد. زیرا رشد ضعیف جمعیت و تقاضای کم، قیمتها را با در نظر گرفتن تورم به سطح سال ۲۰۱۲ بازگرداند. حتی با وجود این شرایط نامساعد، هنگ کنگ همچنان گرانترین شهر جهان باقی مانده است، موقعیتی که در ۱۴ سال گذشته حفظ کرد.
در همین حال، پاریس به دلیل کاهش حجم معاملات، سختگیری بانکها در پرداخت وام و نرخهای بهره بالا، شاهد کاهش قیمت دو رقمی بود. به طور کلی، شهرهای اروپایی ۶ مورد از ۸ مورد شدیدترین کاهش قیمتها را در سال گذشته به خود اختصاص دادند. با این حال، به نظر میرسد قیمتها در این شهرها به کف رسیده باشد، به ویژه اگر بانک مرکزی اروپا همچنان به کاهش نرخ بهره در آینده ادامه دهد.