جدیدترین خبرها از «پایتخت»؛ چه کسانی از تیم بازیگران خداحافظی کردند؟
همشهری آنلاین نوشت: تولید سری هفتم «پایتخت» که حرف و حدیث زیادی داشت، در واپسین روز بهار کلید خورده و قرار است به تلویزیون بازگردد.
پس از مدتها کش و قوس بر سر ساخته شدن یا نشدن ادامه مجموعه تلویزیونی «پایتخت»، بر اساس اطلاعرسانی یکی از بازیگران این مجموعه، گویا تولید فصل هفتم این سریال آغاز شده است.
پنجشنبه، ۳۱ خردادماه هومن حاجیعبداللهی ـ بازیگر این سریال ـ در صفحه شخصی توییتر خود، با انتشار تصویری از شیرینی رنگینک به شکل عبارت «پایتخت ۷» نوشت: «شروع پایتخت ۷ به شیرینی رنگینکیه که بچههای پشت صحنه درست کردن.»
به این ترتیب روشن شد تولید سری هفتم این اثر که حرف و حدیث زیادی داشت، در واپسین روز بهار کلید خورده و قرار است به تلویزیون بازگردد. در روزهای اخیر، اخباری از تولید بخش قابل توجهی از قصه این فصل در کشور تاجیکستان به انتشار رسیده که هنوز تأیید نشده است.
پرتداومترین سریال تاریخ سیما
مجموعه تلویزیونی «پایتخت» که نخستین بار به عنوان محصول گروه فیلم و سریال شبکه یک سیما، در آخرین روزهای زمستان ۸۹ روی آنتن این شبکه رفت و بعدها در سیمافیلم به تولید رسید، طی حدود هشت سال، با استقبال مخاطبان به یکی از موفقترین محصولات کمدی سازمان صداوسیما تبدیل شد تا در نهایت با رکورد، ۶ فصل ادامه یابد.
«پایتخت» در فصول پخششده، فراز و فرود نیز داشته، ولی همواره از سطح کیفی قابل قبولی نسبت به دیگر کمدیهای تلویزیونی دهه ۹۰ برخوردار بوده؛ تا جایی که بازپخشهای آن از شبکههای آیفیلم، تماشا و حتی یک سیما، گاه بیش از کمدیهای جدید روی آنتن مخاطب جذب کرده است.
در این سالها چند بار زمزمههایی از تولید نسخه سینمایی این سریال و تمایل عوامل به ساخت آن نیز شنیده شده، اما هیچگاه به سرانجام نرسید تا تولید احتمالی آن برای بعد از ساخت فصل هفتم سریال به تعویق بیفتد.
محاق و سکوت طولانی
«پایتخت» پس از حواشی فصل ششم که به نامه رییس وقت سازمان صداوسیما منجر شد، به نوعی به محاق رفت و تولید ادامه آن در هالهای از ابهام قرار گرفت؛ به طوری که حتی تا مدتی از شبکههای تلویزیون بازپخش هم نمیشد. آن سکانسهای حاشیهساز و همچنین انتقاداتی که از بدآموزی این اثر در آن زمان عنوان میشد، ممکن است مدیران امروز صداوسیما را به نظارت دقیقتر و با حساسیت بیشتر روی تولید این اثر ترغیب کند تا نتیجه، حداقل به اندازه سریهای قبل کمحاشیه باشد.
در عین حال از آن زمان به بعد، اگرچه دو قسمت به عنوان پایانبندی فصل ششم به تولید و پخش رسید، ولی طولانیترین دوره تلویزیون بدون ساخت «پایتخت» جدید رقم خورد.
حال در شرایطی این مجموعه به تلویزیون بازمیگردد که در این ایام، آثار کمدی سروش صحت شامل «لیسانسهها» و «فوق لیسانسهها» با فضایی بسیار متفاوت سر برآوردند و بسیار محبوب شدند. «زیرخاکی» به چهار فصل رسیده و موفقیت قابل توجهی کسب کرده و «نون خ» با فضایی نسبتا شبیه به «پایتخت»، پنج فصل داشته و در تدارک فصل ششم است. با گذشت پنج سال توقف این سریال که تحولات تلویزیون در آن سریع بوده، باید دید چه استقبالی از سری تازه آن صورت خواهد گرفت. اگرچه هنوز فضای کمدیهای تلویزیونی به اندازهای تغییر نکرده که بتوان کار عوامل «پایتخت» را بسیار سخت دانست.
غیبت چند هنرپیشه اصلی
فصل هفتم مجموعه تلویزیونی «پایتخت» تحت تأثیر غیبت چند بازیگر آن قرار گرفته و از این لحاظ، میتواند به چالشی برای سازندگان تبدیل شود. مهمترین هنرپیشهای که در این سریال غایب خواهد بود، بهرام افشاری است که در فصول پنجم و ششم با کاراکتر «بهتاش» به چهرهای محبوب تبدیل شد، ولی این بار به علت حضور در پروژههای سینمایی، این سریال را همراهی نخواهد کرد. او در این سالها با «فسیل» در سینما رکوردشکنی کرد و با دو فیلم «هفتاد سی» به کارگردانی خودش و «مرد عینکی» در پی تکرار موفقیت آن اثر است.
مهران احمدی نیز که پیش از این یک بار دیگر رفت و برگشت به «پایتخت» را تجربه کرد، دومین بازیگر مهم سریال است که در فصل هفتم دیده نخواهد شد.
سارا و نیکا فرقانی اصل هنرپیشههای جوان سریال هم که از کودکی «پایتخت» را همراهی کردند، اگرچه هنرپیشه نبودند اما از جمله پنج بازیگر سریال محسوب میشدند که در تمام فصول آن حضور داشتند. آنها تحت تأثیر حواشی انتشار تصاویری نامتعارف، در فصل هفت حضور نخواهند داشت. این سناریو نیز وجود دارد که در اثر جایگزینی این دو با بازیگرانی دیگر، همکاری آنان با این مجموعه به کلی قطع شود.
روح «پنجعلی» برمیگردد؟
در مقابل چهرههای یادشده، میتوان بازگشت علیرضا خمسه را با نقش «بابا پنجعلی» محتمل دانست. او که در پنج سری اول شخصیتی ثابت بود و در فصل ششم به علت مرگ کاراکترش حضور نداشت، احتمال دارد در قالب یک روح به سریال بازگردد و شوخیهای تازهای را به این شکل، به «پایتخت ۷» اضافه کند.
ایده حضور علیرضا خمسه در نقش «روح باباپنجعلی»، ایدهای است که پیشتر از سوی محسن تنابنده طراح و سرپرست نویسندگان اثر مطرح شده بود، ولی هیچگاه به اجرا نرسید. با این حال با اظهارنظر مدتی پیش علیرضا خمسه که از تماس عوامل سریال برای بازگشت او به این اثر خبر میداد، اجرای آن را میتوان محتمل دانست.
مقدم و رفقا بار دیگر در سیما
فصل هفتم مجموعه «پایتخت»، بازگشت سریالساز پرکار و باسابقه تلویزیون را به این رسانه رقم خواهد زد. در حالی که سیروس مقدم طی سالهای گذشته از فصل ششم این اثر، بسیار کمکار بوده و تنها دو سریال کم رمق در نمایش خانگی ساخته، با سری هفتم به تلویزیون بازخواهد گشت. در این چهار یا به تعبیری پنج سال، نام مقدم در کنار چند پروژه دیگر تلویزیونی از جمله سریال جاسوسی «ترور» شنیده شد، ولی به نتیجه نرسید.
جالب آن که الهام غفوری تهیهکننده، محسن تنابنده سرپرست نویسندگان و بازیگر و ریما رامینفر، احمد مهرانفر و مهران احمدی به عنوان برخی دیگر از چهرههای شاخص سریال «پایتخت» نیز طی این سالها همکاری خاصی با رسانه ملی نداشتند.
چالش یک «پایتخت» طولانی
در حالی که برخی رسانهها از تولید فصل هفتم «پایتخت» در ۱۵ قسمت خبر دادهاند، با توجه به زمانبندی معمول پخش این سریال، بعید به نظر میرسد که این عدد درست باشد؛ چراکه در چنین شرایطی، احتمالا «پایتخت ۷» برای نیمه نخست ماه رمضان امسال (۱۱ تا ۲۵ اسفند ۱۴۰۳) برنامهریزی خواهد شد و زمان طلایی نوروز را که به نوعی به عنوان زمان معمول پخش سریال «پایتخت» شمرده میشود، از دست خواهد داد.
اگرچه هنوز تعداد قسمتهای سریال به شکل رسمی اعلام نشده و هر آنچه مطرح میشود، گمانهزنی است ولی به نظر میرسد «پایتخت ۷» دومین فصل این سریال لقب گیرد که در رمضان پخش خواهد شد و با توجه به آن که در ماه رمضان امسال، تلویزیون تنها شش شب به علت ایام عزا، با منع پخش سریال کمدی مواجه است، احتمالا این فصل حدود ۲۴ قسمت خواهد داشت و رکورد طولانیترین سری آن را خواهد شکست.
البته که سازندگان پروژه در تمام این سالها از سابقه خوبی در روایت قصه با چاشنی طنز برخوردار بودهاند، ولی مرور تجربه طولانیترین فصل سریال تاکنون که فصل چهارم با ۲۲ قسمت بود و از نظر بسیاری ضعیفترین فصل این مجموعه به شمار میآید، از وجود چالشی بزرگ پیش روی سازندگان «پایتخت» خبر میدهد؛ چالش مهمی برای آن که این اثر با وجود قصهای طولانی به نسبت روال معمول فصول گذشته، همچنان جذاب و تماشاگرپسند روایت شود.
راضیه میرزاحیدری