جوهره سیاست خارجی ایران چیست و چه اهدافی را دنبال میکند؟
علی جنتی، سفیر اسبق ایران در کویت، در گفتوگوی ویدئویی با «تجارتنیوز» پاسخ داد:
لینک کوتاه کپی شد
سفیر اسبق ایران در کویت معتقد است: سیاستی که جمهوری اسلامی دارد سیاست حمایت از نیروهای مقاومت است، چه نیروهایی که در یمن حضور دارند و چه حزبالله و چه سایر نیروهایی که در عراق هستند یا احیاناً نیروهایی که در سوریه حضور دارند.
به گزارش تجارت نیوز،
علی جنتی، سفیر اسبق ایران در کویت در گفتوگو با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که جوهره سیاست خارجی ایران چیست و چه اهدافی را دنبال میکند، گفت:
سیاست خارجی ایران این است که اولاً با همه همسایگان ارتباط نزدیک داشته باشد. این سیاست در دوره شهید فقید رئیسی بارها اعلام شد. الان هم آقای دکتر پزشکیان رئیسجهور مرتب آن را اعلام میکند.
ما با سایر کشورها هم علاقهمند به حُسن روابط هستیم و تلاش خودمان را میکنیم. منتها چون کشورهای منقطه کشورهای کوچکی هستند و ایران را کشوری بزرگ میبینند که سلاحهای پیشرفته تولید میکند و احیاناً هم از گوشه و کنار ایران شعارهایی به گوششان میرسد، از ما میترسند. به همین دلیل است که از آمریکا یا برخی از قدرتهای بزرگ خواستهاند به منطقه خلیجفارس بیایند و ناوگانهایشان در منطقه حضور پیدا کرده است. دلیلش این است که آنها میترسند.
سیاست ایران در قبال کشورهای عربی و اسلامی این است که بیشترین تلاش را برای بهبود و توسعه روابط با این کشورها دنبال کند. در خصوص قدرتهای بزرگی مانند آمریکا و اروپا بحثهای دیگری هست که به صورت جداگانه میتوان راجع به آنها صحبت کرد.
اگر نظر من را میخواهید، بله ما اگر دنبال توسعه به معنای کامل یعنی توسعه همهجانبه سیاسی و اقتصادی هستیم باید در بسیاری از سیاستهایی که الان داریم تجدیدنظر کنیم تا بتوانیم کشور را بسازیم.
همینطور که در مورد سیاست داخلیمان هم باید تغییرات بسیاری ایجاد کنیم تا بتوانیم به توسعه دست پیدا کنیم. این نظری شخصی من است، اما سیاستی که جمهوری اسلامی دارد سیاست حمایت از نیروهای مقاومت است، چه نیروهایی که در یمن حضور دارند و چه حزبالله و چه سایر نیروهایی که در عراق هستند یا احیاناً نیروهایی که در سوریه حضور دارند. طبیعتاً سیاست نظام جمهوری اسلامی حمایت از این گروههاست و طبیعتاً این حمایت پیامدهایی هم دارد که بر اهدافی که برای توسعه ملی خودمان در نظر داریم تاثیر میگذارد. همانطور که در مورد قدرتهای بزرگ هم به همین ترتیب است.
یکی از مسائلی که قدرتهای بزرگی چون آمریکا و اروپا با ما دارند همین موضوع حمایت از نیروهای مقاومت است که میگویند چرا شما دارید از اینها در مقابل اسرائیل حمایت میکنید. این در حالی است که هم در قانون اساسی جمهوری اسلامی به مساله حمایت از مستضعفین در دنیا اشاره شده و هم سیاستی که از ابتدا در دوران امام و بعد هم دوره مقام معظم رهبری دنبال شد همین بود و هست.
اگر سیاست خارجی ایران بر اساس آنچه وزارت خارجه درصدد بود اجرا کند چیده میشد، طبیعتاً با آنچه بعضی از گروههای دیگر در حمایت از مقاومت دنبال میکنند اختلافنظرهایی وجود داشت. این موضوع پیش از این هم از جانب برخی مقامات کشور در سطح جامع مطرح و روشن شده است.
متن و ویدئو کامل مصاحبه علی جنتی با برنامه صدای دیپلمات را اینجا بخوانید و ببینید.