دانشجو بدون دلبستگی به پست و مقام، راحت حرفش را میزند؛ سعی کنید این خصوصیت را حفظ کنید
به گزارش سلام نو به نقل از میزان، مسعود پزشکیان صبح امروز شنبه در آیین گرامیداشت روز دانشجو، با حضور در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، پس از گوش سپردن به نظرات و دیدگاههای تعدادی از نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی اظهار داشت: همانگونه که یکی از عزیزان گفت، باور دارم که اگر به دستورات نهجالبلاغه عمل میکردیم وضعیت فعلی برای ما پیش نمیآمد.
رئیس جمهور افزود: نهجالبلاغه هم زبان علمی دارد و هم اعتقادی؛ چند فراز از سخنان حضرت علی (ع) را بخوانم و بعد بازگردیم به اینکه چگونه میشود مشکلات مملکت را حل کرد، چگونه شما میتوانید با ما تعامل و کمک کنید و چگونه میتوانیم وفاق کنیم و با هم دعوا نکنیم.
پزشکیان با قرائت چند فراز از نهجالبلاغه تصریح کرد: برای من خیلی محل سوال بود که چرا در دانشگاههای آمریکا و اروپا نسبت به بیعدالتی و جنایت و کشتار صهیونیستها در فلسطین و غزه فریاد بلند شد، اما در دانشگاههای ما آنگونه که باید اعتراضی را شاهد نبودیم. فرض کنید ما بد هستیم، ولی اینکه در یک جایی یک عده جانی و افرادی که دم از حقوق بشر و انسانیت و آزادی میزنند، زن و بچه و پیر و جوان را بمباران میکنند، آیا نباید به آن اعتراض کنیم؟
رئیس جمهور با اشاره به توصیه حضرت علی (ع) به تقوا در فرازی از وصیتاش، با بیان اینکه تقوا در نگاه اعتقادی یعنی حرکت بدون خطا، گفت: در هر رشته و زمینه که کار میکنیم، اگر بدون خطا و با کمترین هزینه و اشتباه کار کردیم، این میشود تقوا. اگر نماز بخوانیم و روزه بگیریم، اما نتوانیم به عنوان یک پزشک بیمار را بدون عارضه عمل کنیم، نمیتوانیم ادعا کنیم که متقی هستیم؛ تقوا یعنی حرکت بدون خطا.
پزشکیان همچنین با اشاره به این توصیه حضرت امیرالمومنین علی (ع) که میفرمایند به دنبال دنیا راه نیفتید، حتی اگر دنیا به دنبال شما راه افتاد، خاطرنشان کرد: انسان متقی از این منظر انسانی کاردان، کارشناس، نخبه، خلاق و الهامبخش است. همانگونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سند چشمانداز بر الهامبخش بودن تأکید دارند، اینجا نیز انسان متقی الهامبخش است، اما علم و مهارت و توانش را در اختیار حق و عدالت میگذارد، نه برای کسب دنیا و مافیها.
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه کسی میتواند سخن حق بگوید که وابسته به پست و مقام و قدرت نباشد، اظهار داشت: این صفت به بهترین شکل در شما دانشجویان وجود دارد. دانشجو دلبستگی به پست و مقام ندارد و اگر بتواند این ویژگی را حفظ کند، همیشه میتواند حرفش را راحت بزند؛ البته بگذریم از عدهای که ممکن است وابستگیهایی داشته باشند.
پزشکیان همچنین با اشاره به اینکه حضرت علی (ع) توصیه میکند که همواره در طرف حق و مظلوم بیایستید و نه ظالم، افزود: شما دانشجویان باید همیشه در جهت حق و پشت مظلومین بیایستید. همه شاهد بودیم که در آمریکا، انگلستان، کانادا و برخی کشورهای دیگر در برابر ظلم به مردم فلسطین و غزه ایستادند؛ این انتظاری است که از دانشجو میرود؛ پشت سرش شمایید و ماییم و این مملکت.
رئیس جمهور با بیان اینکه شما حق دارید و ما نتوانستیم خیلی از مشکلات را حل کنیم، تصریح کرد: حل این مشکلات در کوتاه مدت ممکن نیست و نیاز به تفکر و برنامهریزی و سپس اجرای صحیح دارد. قرآن کریم میفرماید که هیچکس ظالمتر از آن فردی نیست که به خدا دروغ میبندد و در مقابل حرف صحیح ایستادگی کرده و آن را قبول نمیکند. متقی کسی است که در مقابل حرف درست و حق سر خم کند و آن را بپذیرد.
پزشکیان با اشاره به اینکه امروز در عرصه علم و دانشگاه و مدیریت نیز مبنا همین پذیرش حرف حق و درست است، گفت: امروز علم و مدیریت بر اساس شواهد حکم میکند؛ آن حرفی قابل پذیرش است که مستند به شواهد و علم باشد. یکی از دلایلی که ما امروز درگیر مشکلات متعدد هستیم این است که بدون مستندات و شواهد علمی تصمیم گرفتیم و عمل کردیم، بدون شواعد علمی دعوا راه انداختیم؛ اصلا لزومی ندارد که بنده و شما اینجا دعوا راه بیندازیم. ما در دوران دانشجویی با یکدیگر بحث و استدلال میکردیم و آن کس که منطق ضعیفتری داشت خود به خود از میدان کنار میرفت.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه باید بر اساس منطق با یکدیگر گفتگو کنیم، خاطرنشان کرد: منطق باید بر شواهد، مستندات و مدارک استوار باشد. شما دانشجویان امید فردای این کشور هستید، ما در این مملکت دعوای جناحها و دستهها را داشتیم که هر کدام ادعا میکردند بهتر میتوانند مملکت را اداره و مشکلات را حل کنند و امروز نتیجه آن است که با مشکلات متعدد مواجه هستیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه یک پزشک تا به طور دقیق درد و مشکل بیمار را از او نپرسد و نشوند، نمیتواند نسخه صحیحی برای او تجویز کند، اظهار داشت: در عرصه حکومتداری نیز وضع همین است، تا دقیقا متوجه نشویم که مشکل چه و ناشی از چیست، نمیتوانیم برای آن راهحلی ارائه و اجرا کنیم. اینکه بیاییم وعده پوچ بدهیم، مشکلی را حل نمیکند.
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه هیچ کجای دنیا اینگونه مثل ما برای روشنایی لوستر روشن نمیکنند، اما در عموم خانههای ما لوستر روشن است، افزود: امروز یارانه زیادی به برق و گاز و بنزین میدهیم و کسانی که انرژی بیشتری مصرف میکنند، یارانه بیشتری نیز دریافت میکنند. امروز چه کسانی بیشتر یارانه دریافت میکنند؛ یک فرد فقیر یا روستایی یا یک فرد پولدار؟ افراد پولدار تا ۱۰ برابر افراد فقیر انرژی و یارانه انرژی استفاده میکنند، چرا ما باید یارانهها را اینگونه توزیع کنیم! فشار تورم ناشی از این وضعیت توزیع یارانه نیز بیشتر بر همان فرد فقیر وارد میشود.
پزشکیان با تأکید بر اینکه ایجاد چنین وضعیتی محصول عملکرد ناصحیح دولتهاست، تصریح کرد: ما برای اصلاح این وضعیت به کمک شما نیاز داریم. امروز نسبت به اصلاح هر بخشی که میخواهیم اقدام کنیم، عدهای میگویند، به آن دست نزنید، اما بالاخره باید این مشکل و بیماری را درمان کنیم، درمان هم سختی و درد دارد. ما امروز گروهی را مامور تدوین راهحلهای صحیح و راهکارهای اجرایی صحیح کردیم، اما به کمک همه نیاز داریم. اگر سیستم اصلاح شود، اینها نیز اصلاح خواهد شد.