فانی لند‌

در جستجوی اعماق مغز دیجیتالی: راز پردازنده‌های اگزینوس و جواهرات پنهان آن!

در این مقاله درباره تراشه‌‌های اگزینوس و کمپانی سازنده آن، نقاط ضعف و قوت و همینطور انواع و بهترین چیپست‌های این برند صحبت می‌کنیم و هر آن‌چه نیاز باشد به شما آموزش می‌دهیم، پس با ما همراه باشید.

اگزینوس چیست ؟

وقتی کمپانی‌های تولیدکننده گوشی‌های هوشمند، تراشه‌ای نیاز دارند که دقیقا مطابق ویژگی‌های دستگاه خاصی طراحی شده باشد، دو راه کلی یپش رو دارند؛ یکی اینکه تراشه مورد نظر خود را به شرکت‌های تولیدی (کوالکام، مدیاتک) سفارش داده که کمی هزینه‌بر است و ممکن است دقیقا محصول مدنظر آن‌ها نباشد. راه دومی که برای حل شدن این مشکل وجود دارد، اینست که برخی برندها خودشان چیپست‌‌های دستگاه‌هایشان را می‌سازند و در عین حال هزینه‌های خود را از این طریق کاهش می‌دهند.

سامسونگ در کنار اپل و هواوی، یکی از کمپانی‌هاییست که پردازنده‌های خود را تولید می‌کند. Exynos نام خانواده پردازنده‌های ساخت این برند بوده که از رنج قیمتی اقتصادی و میان‌رده تا دستگاه‌های پرچم‌دار این شرکت را دربر می‌گیرد. تمام مراحل ساخت این چیپست‌ها از طراحی تا ریخته‌گری نهایی توسط خود کمپانی سامسونگ انجام می‌شود.

جالبست بدانید که اولین سری از پردازنده‌ سامسونگ که در سال ۲۰۱۰ ساخته شد، Hummingbird (مرغ مگس‌خوار) نام داشت، اما در سال ۲۰۱۱، زمانی‌که چیپست‌ Exynos 4210 Dual در سری گوشی‌های Galaxy S2 متولد شد، استفاده از این نام تا به امروز ادامه پیدا کرد.

این تراشه درست مانند تراشه‌های اسنپ دراگون و مدیاتک، از بهینه‌ترین معماری ساخت، یعنی ARM استفاده می‌کند. نسخه‌های گلوبال (اروپا، خاورمیانه، آفریقا و کره) پرچم‌داران گلکسی، معمولاً از پردازنده‌ های اگزینوس استفاده می‌کنند، اما در ایالات متحده آمریکا سامسونگ به دلیل مشکلات ثبت اختراع، مجبور به استفاده از پردازنده Snapdragon است.

سوالی که پیش می‌آید اینست که ایا پردازنده اگزینوس خوب است؟ آیا تراشه‌ اگزینوس در میان رقبای خود به اندازه کافی قوی بوده و حرفی برای گفتن دارد؟ در ادامه مقاله به جواب این سوال می‌پرازیم…

اگزینوس ساخت کدام کشور است ؟

یکی از اولین سوالاتی که در مورد پردازنده گوشی‌های سامسونگ به ذهن هر کاربری می‌آید، اینست که اگزینوس ساخت کدام کشور است ؟ آیا این تراشه اختصاصیست و یا ساخت سایر شرکت‌هاست؟ در پاسخ باید گفت که تراشه اگزینوس اختصاصاً توسط کمپانی سامسونگ در کره جنوبی و در کارخانه Hwaseon تولید می‌شود.

قیمت ویژه: ۶,۶۱۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Redmi 13C ظرفیت ۱۲۸ رم ۶ گیگابایت

قیمت ویژه: ۱۷,۱۹۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Redmi Note 13 Pro 5G ظرفیت ۵۱۲ رم ۱۲ گیگابایت

قیمت ویژه: ۱۹,۵۹۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Xiaomi 12 ظرفیت ۲۵۶ رم ۸ گیگابایت

قیمت ویژه: ۸,۵۵۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Xiaomi Poco M5s ظرفیت ۲۵۶ رم ۸ گیگابایت

قیمت ویژه: ۶,۰۹۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Xiaomi Poco M5 ظرفیت ۱۲۸ رم ۴ گیگابایت

قیمت ویژه: ۶,۸۹۹,۰۰۰ تومان

گوشی شیائومی Redmi 13C NFC ظرفیت ۲۵۶ رم ۸ گیگابایت

انواع تراشه‌های اگزینوس

در ادامه، تعدادی از تراشه‌های خوب اگزینوس را به شما معرفی کرده و نقاط ضعف و قوت‌ آن‌ها را ارزیابی می‌کنیم.

اگزینوس ۱۲۸۰

اولین گزینه این لیست اگزینوس ۱۲۸۰ بوده که در اوایل سال ۲۰۲۲ معرفی شد و ۸ هسته دارد. این تراشه لیتوگرافی ۵ نانومتری داشته و دو هسته آن Cortex-A78 و ۶ هسته دیگر Cortex-A55 است. حداکثر کلاک در این تراشه ۲.۴ گیگاهرتز بوده و پردازنده گرافیکی که در آن بکار رفته Mali-G68 MP4 است.

این چیپست در گوشی‌‎‌های ای.۳۳ و ای.۲۵ سامسونگ بکار رفته که عملکرد خوبی داشته و بطور کلی می‌توان گفت به عنوان یک پردازنده میان‌رده عملکرد مطلوبی دارد.

اگزینوس ۱۳۸۰

پردازنده اگزینوس ۱۳۸۰ در فوریه سال ۲۰۲۳ معرفی و در دوتا از پرفروش‌ترین گوشی‌های میان‌رده سامسونگ، یعنی گلکسی ای.۳۵ و ای.۵۴ بکار رفته است. درباره این تراشه باید بگوییم که با فناوری ۵ نانومتری ساخته شده و با داشتن ۸ هسته با حداکثر کلاک ۲.۴ گیگاهرتزی عملکرد خوبی را در کلاس میان‌رده ارائه می‌دهد.

با تراشه به لطف معماری بهینه خود عمر باتری خوبی داشته و کارکرد آن به نسبت سریع و رضایت‌بخش است.

اگزینوس ۹۹۰

این چیپست ۸ هسته‌ای، در ۲۴ اکتبر ۲۰۱۹ معرفی و با استفاده از فناوری ۷ نانومتری تولید شده است. لیتوگرافی این تراشه در میان پردازنده‌های حال حاضر بازار که عموماً بین ۳ تا ۶ نانومتر هستند، کمی ضعیف‌تر است. همچنین این پردازنده دارای ۲ هسته Exynos M5 با فرکانس ۲۷۳۰ مگاهرتز، ۲ هسته Cortex-A76 با فرکانس ۲۵۰۰ مگاهرتز و ۴ هسته Cortex-A55 با فرکانس ۲۰۰۰ مگاهرتز است.

این تراشه در گوشی‌های گلکسی Note20Ultra، S20Ultra و سری “S20FE” که جزء تراشه های سال ۲۰۱۹ سامسونگ بودند بکار رفته بود. در آن زمان شکایت عمده کاربران، داغ کردن اگزینوس بود که باعث افت عملکرد آن می‌شد. بطور کلی می‌توان گفت که عملکرد این تراشه‌ نسبتاً پایین‌ است و با اینکه زمانی تراشه پرچم‌دار سامسونگ محسوب می‌شده، اما اگر قصد خرید گوشی دارید، با توجه به گزینه‌هایی که در حال حاضر در بازار وجود دارد  بهترست سراغ این مدل نروید.

اگزینوس ۱۰۸۰

این تراشه‌‌ی ۸ هسته‌ای، شامل یک هسته ۲.۸ گیگاهرتز (Cortex®-A78)، سه هسته ۲.۶ گیگاهرتز (Cortex®-A78) و چهار هسته ۲.۰ گیگاهرتز (Cortex®-A55) می‌شود.

این تراشه به سفارش کمپانی Vivo ساخته شده و در گوشی‌های سری Vivo X60 Pro و Vivo X70 Pro بکار رفته و در گوشی‌های سامسونگ دیده نمی‌شود. عملکرد آن نیز در حد متوسط ​​بوده و در این رنج قیمتی قابل‌قبول است. با این حال، کاربران در استفاده از آن لگ و تاخیر‌هایی را تجربه و عنوان کرده‌‎اند.

اگزینوس ۲۱۰۰

یک چیپست ۸ هسته‌ای که در دسامبر ۲۰۲۰ معرفی شد و با فناوری ۵ نانومتری تولید شده است. امتیاز آنتوتو بنچ‌مارک آن ۸۸۷۳۵۹ و امتیاز گیگ بنچ تک/چند هسته‌ای آن ۱۳۵۶/۳۳۴۸ است. این تراشه که در گوشی‌های پرچم‌دار سری “S21” دیده می‌شود، دارای پردازنده گرافیکی Mali-G78 MP14 بوده و حداکثر کلاک آن ۲۸۴۰ مگاهرتز است.

مقایسه دو نسخه اگزینوس و اسنپدراگون در سری S21‌سامسونگ، به ما نشان می‌دهد که امتیازات نسخه اگزینوس در برخی زمینه‌ها از جمله عملکرد چند هسته‌ای از تراشه اسنپدراگون پیشی گرفته است. در هر صورت، با نگاه کردن به نتایج کلی، امتیازات GalaxyS21Ultra در دو نسخه تقریباً یکسان هستند و تراشه Exynos در این سری توانست برخی خطاهای سری قبلی خود را جبران کرده و دوباره جایگاه خود را در بازار به دست آورد.

اگزینوس ۲۲۰۰

این مدل ۸ هسته‌ای، در ژانویه ۲۰۲۲ معرفی و با استفاده از فناوری ۴ نانومتری تولید شده است. همچنین دارای ۱ هسته Cortex-X2 با کلاک ۲۸۰۰ مگاهرتز، ۳ هسته Cortex-A710 با کلاک ۲۵۲۰ مگاهرتز و ۴ هسته Cortex-A510 با فرکانس ۱۸۲۰ مگاهرتز است.

چیپست اگزینوس ۲۲۰۰ در پرچم‌داران سری گلکسی “S22” و S23FE سامسونگ بکار برده شده و به دلیل عملکرد پایدار و خوبی که داشته رتبه خوبی در میان رقبا به دست آورده است. از این تراشه می‌توان انتظار عملکرد عالی در استفاده عمومی و همچنین در بازی‌های سنگین را داشته باشید. با امتیاز ۱۱۳۱۵۴۴ انتوتو بنچ‌مارک، این تراشه بعد از دو سال هنوز هم عملکرد خیره‌کننده‌ای به کاربران نشان می‌دهد و از زمان تولید جایگاه خود را به‌خوبی حفظ کرده است.

پردازنده گرافیکی Xclipse که در این تراشه بکار رفته است، باعث عملکرد چشم‌گیر آن در گیم‌های گرافیکی می‌شود و به راحتی از پس کارکردهای روزانه و سنگین برمی‌آید. پس از اگزینوس ۹۹۰ و به عنوان جانشین Exynos 2100، این تراشه اولین پردازنده پرچم‌دار به حساب می‌آید که از هسته‌های سفارشی Mongoose سامسونگ استفاده نکرده و به جای آن به هسته‌های Arm Cortex-X2 مجهز شده است.

همچنین این اولین مودم در پردازنده اگزینوس است که از ۳GPP Rel پشتیبانی می‌کند؛ به این معنی که در مقایسه با نسخه قبلی خود، پوشش بسیار گسترده‌تر و لگ و تأخیر بسیار پایین‌تری دارد.

در نهایت اگر سوالی درباره این‌که ” پردازنده گوشی من چیست ؟” دارید می‌توانید به مقاله “نحوه تشخیص انواع پردازنده‌ها” در وب‌سایت ۱۹کالا مراجعه کنید و جواب سوالات خود را پیدا کنید.

اگزینوس ۲۴۰۰

اگر بخواهیم این تراشه را در یک جمله توصیف کنیم می‌گوییم “عملکرد عالی در تمام جنبه‌ها”؛ Samsung Exynos 2400 یک چیپست ۱۰ هسته‌ای که در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۴ معرفی شد و با استفاده از فناوری ۴ نانومتری ساخته شده است، دارای ۱ هسته Cortex-X4 با فرکانس ۳۲۱۰ مگاهرتز، ۲ هسته Cortex-A720 با فرکانس ۲۹۰۰ مگاهرتز، ۳ هسته Cortex-A720 با فرکانس ۲۶۰۰ مگاهرتز و ۴ هسته Cortex-A520 با فرکانس ۱۹۵۰ مگاهرتز می‌باشد. همه این هسته‌ها بر اساس جدیدترین معماری ARMv9.2-A طراحی شده‌اند که این ترکیب با ارائه عملکرد و پایداری قدرتمند، باعث مصرف انرژی بهینه‌ می‌شود.

Exynos 2400 برای تجربه‌ هر چه بهتر کاربران گیمر طراحی شده و با داشتن پردازنده گرافیکی Xclipse 940، در اجرای بازی‌های گرافیکی ارتقاء چشمگیری داشته و عملکرد گیمینگ آن در این لیست قرار می‌گیرد. تراشه اگزینوس ۲۴۰۰ با انجام محاسبات قدرتمند برای بارگذاری سریع بازی، Multi Tasking روان و رندر سریع بازی، لیست توانمندی‌های گیمینگ خود را تکمیل می‌کند.

یکی از ویژگی‌های بارز این سری از پردازنده‌ها، برخورداری از قابلیت‌های هوش مصنوعی و سیستم NPU است. هنگامی که NPU با هوش مصنوعی ترکیب شود، می‌تواند پیشرفت‌های بزرگی در عکاسی با موبایل را به ارمغان آورد. عملکرد NPU Exynos 2400 در مقایسه با مدل قبلی‌اش چند برابر شده و این اجازه را می‌دهد تا پردازش‌های بیشتری به صورت همزمان انجام گیرد و به دنبال آن عملکرد کلی مرتبط با هوش مصنوعی در گوشی، ارتقاء می‌یابد.

در ضمن اگر به مقاله ما درباره مقایسه پردازنده های موبایل مراجعه کنید، در آن‌جا بطور گسترده درباره پردازنده‌های گوناگون و مقایسه عملکرد‌ آن‌ها در زمینه‌های مختلف توضیح داده‌ و رتبه‌بندی کرده‌ایم.

بهترین تراشه اگزینوس کدام است؟

تراشه Exynos 2400 که اوایل امسال عرضه شده را می‌توان به‌عنوان بهترین تراشه اگزینوس تاکنون انتخاب کرد. بطور کلی سامسونگ عادت دارد اندکی قبل از معرفی آخرین پرچم‌دار سری S، از چیپست‌های بالارده‌ خود رونمایی کند. این مدل از پردازنده Exynos نیز، کمی قبل از سری “اس۲۴” رونمایی شد. این تراشه در حال حاضر در لیست بهترین تراشه‌های وب‌سایت آنتوتو بنچ‌مارک جایگاه چهارم را ازآن خود کرده است.

در ادامه لیست گوشی‌هایی که این پردازنده در آن‌ها بکار رفته را آورده‌ایم:

مشکلات اگزینوس

در میان انواع پردازنده های موبایل تراشه‌های اگزینوس از نام آشناترینِ آن‌ها هستند. با این حال، این چیپست‌ها هم خالی از مشکل نیستند و نقاط ضعفی دارند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

اگرچه که پردازنده‌های پرچم‌دار اگزینوس فوق‌العاده قدرتمند هستند، اما مدل‌های پایین‌تر که گاهی در گوشی‌های میان‌رده و پایین‌رده‌ استفاده می‌شوند، چندان چشمگیر نیستند. معمولاً نسخه‌هایی که با پردازنده اسنپدراگون ساخته می‌شوند در تست‌های بنچ‌مارک کمی بهتر از نسخه‌ اگزینوس عمل می‌کنند، اما این مسئله هرگز باعث نشد که سامسونگ از تراشه تولیدی خود ناامید شود و هرساله سعی در بهبود آن دارد.

سامسونگ کارشناسانی از اینتل ARM و AMD را برای پیش بردن جاه‌طلبی‌های خود جذب کرد، اما متاسفانه به نتایج دلخواه نرسید. حتی اگر شکاف عملکرد بین exynos و رقبای آن را کنار بگذاریم، بهینه‌سازی یکی دیگر از مواردی بوده که برای این برند مشکل‌ساز بوده است. از مشکلات عملکرد دوربین و مشکلات GPS گرفته تا لرزش‌های نامنظم و مدیریت حرارتی بد که منجر به داغ شدن گوشی می‌شود، همه و همه باعث شده پرچم‌داران مجهز به اگزینوس در طول سال‌ها شهرت نامطلوبی به دست آورند. اما آیا این موارد برای همه تراشه‌های اگزینوس صدق می‌کند و راه حلی برای این مشکلات وجود دارد؟

سامسونگ چگونه می‌تواند مشکلات اگزینوس را حل کند؟

برخی معتقدند واضح‌ترین پاسخ برای سامسونگ این است که از سری Exynos خلاص شود و به دنبال خرید تراشه‌‌های مورد نیاز خود باشد، اما انجام این کار مثل یک اعتراف رسمی می‌ماند، گویی که سامسونگ خودش اعلام کرده اگزینوس همیشه مشکلاتی داشته و این کار در نهایت می‌تواند چشم‌انداز این برند را تحت تاثیر قرار دهد.

راه‌حل دیگر هم بازگشت به طراحی و تولید تراشه‌های بهترست که با توجه به آخرین چیست ساخته‌شده، به نظر می‌رسد سامسونگ دقیقاً تصمیم گرفته همین کار را انجام دهد. طبق گزارشی که توسط نشریه کره‌ای iNews24 منتشر شده، Tae-moon Roh مدیر بخش موبایل سامسونگ، در جلسه‌ای اذعان داشته که این شرکت پردازنده‌هایی را به طور انحصاری برای گوشی‌های هوشمند گلکسی خود تولید خواهد کرد. گفتنیست که در حال حاضر، تراشه‌های اگزینوس توسط برندهای دیگر مانند Vivo نیز استفاده می‌شوند.

از طرفی همکاری سامسونگ با AMD برای بهبود عملکرد گرافیکی تراشه‌هایش به تازگی شروع شده و بنابراین سامسونگ به اندازه کافی به توانایی‌های خود اطمینان دارد تا پردازنده بهبودیافته‌ای را بسازد.

یکی دیگر از راه‌های  کنترل شهرت منفی این تراشه، تلاش‌ برای ارائه پردازنده‌ای بهتر با نامی دیگر است. این گزینه به سامسونگ امکان می‌دهد تا از شر شهرت بدی که از طریق محصولات اگزینوس به دست آورده خلاص شود و جاه‌طلبی‌های خود را برای رقابت با تراشه‌های کوالکام و اپل آغاز کند. بازنشستگی اگزینوس ممکن است شکست به نظر برسد، اما اگر یک تغییر نام تجاری بتواند به کسب و کار SoC داخلی سامسونگ نیرو ببخشد و تراشه‌های بهتری ارائه دهد، می‌تواند برای کاربران گوشی‌های هوشمند سامسونگ و گلکسی یک پیروزی محسوب شود.

آیا شما تجربه استفاده از تراشه‌های اگزینوس را داشته‌اید؟ به نظر شما نقاط ضعف و قوت این تراشه‌ها در مقایسه با سایر چیپست‌ها چیست؟ نظر شما درباره سیاست‌های کمپانی کره‌ای سامسونگ چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

میانگین امتیازات ۴ از ۵

از مجموع ۴ رای

سوالات متداول

اگزینوس ساخت کدام کشور است ؟

شرکت کره‌ای سامسونگ، تولیدکننده تراشه‌ اگزینوس است.

آیا تراشه اگزینوس عملکرد خوبی دارد؟

تراشه‌های اگزینوس مدل‌های مختلفی دارند که به نسبت رده ساخت آن‌ها، عملکرد متفاوتی دارند. در مقاله به طور کامل در این مورد توضیح داده‌ایم.

تراشه اگزینوس چه مشکلاتی دارد؟

تراشه‌های اگزینوس طی سال‌ها مورد انتقاد برخی کاربران قرار گرفته است. در مورد این مشکلات، بطور کامل در مقاله توضیح داده‌ایم.

جدیدترین تراشه اگزینوس سامسونگ چیست؟

تراشه Exynos 2400 جدیدترین و بهترین تراشه اگزینوس است. مشخصات و ویژگی‌های این تراشه در متن مقاله نوشته شده است.

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!