دود و دم واردات تنباکو در اقتصاد ایران
آمارهای گمرک نشان میدهد واردات توتون و تنباکو به کشور در ۶ماهه ابتدا امسال ۴ هزار تن بیشتر از کل نیاز سالانه کشور به این محصول بوده است.
به گزارش فارس، آمارهای گمرک از واردات ۶ماهه کالا به کشور حاوی اطلاعات قابل تأملی از ورود انواع محصولات به کشور است. محصولاتی که بعضاً در حجمهای بسیار زیاد و بالاتر از نیاز کشور وارد و نیاز به ارز در کشور را تحت تأثیر قرار میدهند. به عنوان مثال در ۶ماهه ابتدا امسال فقط ۷۱۲۵ تن توتون و تنباکو به ارزش ۵۷ میلیون ۶۰۱ هزار دلار از امارات به کشور وارد شده است. در این مدت ۴۵۶۹ تن از این محصول به ارزش ۳۳ میلیون و ۷۷۸ هزار دلار از کشور ترکیه، ۳۱۱.۷ تن به ارزش ۲ میلیون ۳۷۱ هزار دلار از کشور زیمباوه، ۱۷۹ تن به ارزش یک میلیون ۲۷۶ هزار دلار از کشور آرژانتین، یک هزار و ۷۶۱ تن به ارزش ۱۷ میلیون و ۸۲۳ هزار دلار از کشور آلمان، ۷ تن به ارزش ۴۱۱ هزار دلار از کشور اوگاندا، ۹۷۰ تن به ارزش ۷ میلیون و ۱۷۷ هزار دلار از کشور برزیل، ۲۹۴ تن به ارزش یک میلیون و ۷۱۰ هزار دلار از کشور بنگلادش، ۲۶۴ تن به ارزش ۳ میلیون و ۲۱۱ هزار دلار از کشور سوییس، ۳۱۸ تن به ارزش ۸۸۸ هزار دلار از کشور روسیه، ۴۳ تن به ارزش ۲۹۲ هزار دلار از کشور فیلیپین، ۱۴۵ تن به ارزش یک میلیون و ۱۱۸ هزار دلار از کشور مالاوی و ۸۴۸ تن به ارزش ۵ میلیون و ۱۵۰ هزار دلار از کشور چین از این کالا به کشور وارد شده است؛ بنابراین در مجموع ۱۶ هزار و ۹۰۶ تن توتون و تنباکو به ارزش ۱۳۳ میلیون ۱۷۳ هزار دلار به کشور وارد شده است.
رشد افسارگسیخته استعمال دخانیات
این میزان واردات طی ۶ ماه ابتدا سال در حالی است که اخیراً علیاکبر فیضی، دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تنباکوی معطر و سنتی ایران رقم تقریبی میزان نیاز تنباکو کشور را ۱۲ هزار تن عنوان کرد. وی همچنین میزان تنباکو تولید شده در کشور در ۶ ماهه ابتدای امسال را ۵۰۷ تن اعلام کرد و گفت که پیشبینی میشود در نیمه دوم سال هم تولید همین مقدار باشد. با این حال برآورد میشود تولید توتون در سال جاری نسبت به سال گذشته ۶۲ درصد کاهش داشته باشد.
حسین فرشیدی، معاون بهداشت وقت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور خردادماه امسال گفت که بیش از ۵۰ هزار مرگ در سال ناشی از استعمال دخانیات در کشور رخ میدهد و میلیاردها دلار نیز صرف درمان بیماریهای ناشی از مصرف مواد دخانی میشود.
همچنین به گفته دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، آمارها حاکی از آن است که استعمال دخانیات در کشور به سنین ۹ و ۱۰ سالگی رسیده است و روند نگران کنندهتر آن است که گروه هدف هم بیشتر دختران نوجوان کشور هستند.
در حال حاضر ایران عضو معاهده بین المللی کنترل دخانیات است که طبق آن باید کشت محصولات کشاورزی غذایی را جایگزین کشت توتون کند؛ اما آمار واردات نشان داد که برای کنترل دخانیات در کشور نگاهها بیشتر از مزارع باید به سمت گمرکات باشد.