ربات های چت ناشناس تلگرام / خطر سواستفاده از دادههای شخصی کاربران
«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
۴۵۰ میلیون پیام ۱۱ میلیون عکس کاربران در خطر است!
چند سال گذشته ربات های چت ناشناس در تلگرام رواج فراوانی میان کاربران پیدا کردهاند؛ این نفوذ باعث شده است تا افراد بسیاری از این ربات ها برای برقراری ارتباط با کاربران دیگر مورد استفاده قرار دهند؛ چراکه هنوز برای عده زیادی ناشناس بودن در فضای مجازی جذابیت دارد. حال با انتشار خبری مبنی بر ذخیرهسازی اطلاعات در دیتابیس رباتهای تلگرامی، موجی از نگرانی در بین کاربران این رباتها بهوجود آمده است. چراکه افراد زیادی بدون در نظر گرفتن ملاحظات امنیتی دادههای شخصی خود را در این ربات ها به اشتراک گذاشتهاند.
به گزارش تجارت نیوز،
با انتشار خبری از سوی یک کلاهسفید در شبکه اجتماعی ایکس، این نگرانی بین کاربران پخش شد. از سالها قبل استفاده از ربات های چت ناشناس تلگرام بین کاربران مورد توجه قرار گرفت. این ربات ها آن چنان که ادعا میکردند عمل نکرده و حالا تهدیدی مهم به حساب میآیند.
برخی از این ربات های چت ناشناس تلگرام چنین ادعا داشتند که حریم شخصی افراد به صورت تمام و کمال حفظ خواهد شد. در صورتی که با ذخیره کردن اطلاعات چه بسا محرمانه افراد این حریم خصوصی نقض و حدود آن رد شده است.
پای چه کسانی از خطوط قرمز ما عبور کرده است؟
دو مورد نقض اساسی حریم خصوصی افراد
در گفتگو با سعید سوزنگر، کارشناس امنیت شبکه به این مسئله و پیرامون آن پرداختیم. سعید سوزنگر در این خصوص به تجارت نیوز گفت: «این موضوع ابعاد گستردهای دارد. اینجا دو مسئله نقض شدهاند. اول اینکه کاربرانی که از رباتهای پیام ناشناس استفاده میکنند، به این مسئله اعتماد دارند که اطلاعاتی از آنها جایی ثبت نمیشود. در حالی که امروز با این مسئله مواجه شدیم که این اطلاعات جایی ذخیره و ثبت میشوند. از طرف دیگر اگر این اطلاعات جایی ثبت میشود نمیتوان به کسی اجازه داد تا به این اطلاعات دسترسی داشته باشد. این دو مورد نقض اساسی حریم خصوصی افراد است و قطعا ابعاد گستردهای دارد.»
ممکن است که نقش به صورت سیستماتیک اتفاق افتاده باشد
از 450 میلیون پیام و محتوای متنی گرفته تا 11 میلیون عکس، حالا تمام این اطلاعات جایی ذخیره شدهاند و افرادی که سازنده این ربات های چت ناشناس تلگرام بودهاند، به این اطلاعات دسترسی دارند. سعید سوزنگر افزود: «این موضوع قطعا به اینجا ختم نمیشود. حالا احساس اعتماد در بین کاربران از بین رفته و بار روانی زیادی حالا روی دوش کاربران است. حالا افرادی هستند که با طراحی چنین برنامهای به اطلاعات مردم دسترسی پیدا کردهاند. اما ماجرا میتواند پیچیدهتر از این باشد. حتی ممکن است که برخی نهادها به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند و از آنها استفاده کنند. شاید حتی این اتفاق افتاده باشد و ما از آن بیخبر باشیم.»
دیتابیسها پاک شدهاند / امیدواریم که نسخه بک آپی وجود نداشته باشد
سعید سوزنگر در مورد راههای محافظت و مراقبت از اطلاعات خود گفت: «دوستانی که به این رباتها نفوذ کردهاند به ما اطلاع دادند که دیتابیسها را پاک کردهاند. هر چند که معمولا این اطلاعات نسخه بک آپی هم دارند؛ اما ما امیدواریم که نداشته باشند. چون معمولا همیشه نسخه بک آپی وجود دارد.»
راههای محافظت کداماند؟
اطلاعات اولیه خود را تغییر دهید یا اکانت خود را حذف کنید
بعد از استفاده از یکی از این رباتها، اطلاعات شما به صورت طبقهبندی شما ذخیره میشود. اولین و سادهترین راه تغییر دادن Username و رمز دو مرحلهای است. از طرف دیگر اگر از اطلاعاتتان را در اکانت تلگرام بکآپ بگیرید و اکانت خود را حذف کنید، به روش بهتری از خود محافظت کردهاید. با نشت اطلاعات، امکانات متعددی برای سواستفادهگران به وجود میآید.
محصول نبود بازدارندگی، ضعف امنیتیست
سعید سوزنگر در صحبتهای پایانی راجع به این موضوع اینطور گفت: «تامین لایه حفاظت از حقوق کاربر در داخل کشور از وظایف نهادهای قانونگذار است. یکی از دلایل ضعف گسترده در حوزه امنیت شبکه نبود بازدارندگی است. تلگرام به خودی خود در این مسئله کار بهخصوصی انجام نداده است. ما باید دیپلماسی تکنولوژی داشته باشیم. بتوانیم از ابزارهای موجود استفاده کنیم. مثلا از ظرفیت وزارت ارتباط استفاده کنیم و با انجام نامهنگاری از حقوق اولیه کاربران استفاده کنیم.»
باید به امنیت شبکه بیشتر و بهتر توجه کنیم. در گذشتهای نه چندان دور شاهد هک شدن و نشت اطلاعاتی گروههای بزرگی بودیم. کاربران این مجموعهها بیشتر و بیشتز از همه ضرر خواهدن کرد. باید با استفاده از قانون گروهها را مجاب به تشکیل لایههای امنیتی قویتری کرد. اینگونه میتوان حریم خصوصی و حقوق افراد را به شیوه بهتری تامین کرد.
اخبار حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه استارتاپ تجارتنیوز بخوانید.
به اشتراک گذاری
اخبار مرتبط