رزرو اقامتگاه؛ آخرین سنگر مقاومت مردم در برابر خرید آنلاین
اولین سالهای شروع به کار فروشگاهها و تاکسیهای آنلاین با مقاومت زیاد مردم نسبت به تغییر رفتار خرید همزمان بود. مردمی که تا پیش از تاکسیهای آنلاین، از آژانسهای محلی و تاکسیهای دربست ماشین میگرفتند، حالا میتوانستند با موبایل خود، در نقطه دلخواه خود و با کیفیت بالاتر و هزینه مقرون بهصرفهتر ماشین بگیرند. همین تجربه در سایز بازارها مانند خرده فروشی، بلیط هواپیما، سفارش غذا و… رقم خورد. حتی در سالهای اخیر دریافت خدمات پزشکی و سلامتی آنلاین نیز به رفتارهای آنلاین مردم اضافه شد.
در این میان اما تغییر رفتار مردم در مواجهه با بازار رزرو آنلاین اقامتگاه، در مقایسه با سایر بازارها با سرعت کندتری پیش میرود. شاید عجیب و باورش سخت باشد، اما در زمانهای که گروهی از مردم نان و محصولات داروخانهای خود را آنلاین میخرند و ویزیت پزشکی خود را آنلاین انجام میدهند، گروه دیگری از مردم برای رزرو محل اقامت سفرشان، بدون برنامهریزی و هماهنگی قبلی به مقصد میروند و در جستوجوی دلالانی هستند که در حاشیه خیابانها و جادهها تابلوی «اجاره ویلا» در دست دارند.
در واقع بازار آفلاین یا همان رزرو حضوری ویلا و اقامتگاه، بزرگترین رقیب بازار آنلاین است. در طول این سالها با فعالیت پلتفرمهایی مانند جاباما، بازار رزرو آنلاین اقامتگاه در ایران جان گرفته اما همچنان راه درازی برای تغییر رفتار مردم و همهگیر شدن این بازار در پیش است. مطابق با آنچه جاباما، رهبر بازار رزرو آنلاین اقامتگاه، در گزارش سالانه خود به آن اشاره کرد، سهم بازار آنلاین با رشد 2.5 برابری در مقایسه با سال گذشته، به 17 درصد رسیده است و همچنان بیش از 80 درصد از مردم، ویلا و اقامتگاه خود را بهصورت حضوری از دفاتر املاک شهرها یا کنار جادهها رزرو میکنند، هرچند که این پلتفرم در سالهای اخیر با فعالیتهای هدفمند در تلاش است میزان اعتماد مسافران به بازار آنلاین را بیش از پیش جلب کند.
در این میان نیز تنها پس از گذشت مدت زمان اندکی از امکان درج نظر و امتیاز برای اقامتگاههای جاباما و با هدف کمک به رزرو آگاهانه، بیش از 700 هزار امتیاز و نظر مثبت و منفی مردمی برای این اقامتگاهها در این پلتفرم ثبت شد. آنچه در فعالیتهای جاباما به چشم میخورد، عملکرد این برند برای توسعه بازار آنلاین -و نه صرفا توسعه خود- و افزایش اعتماد مردم است، موضوعی که به وضوح در کمپینهای تبلیغات این پلتفرم دیده میشود.
تلاش پلتفرمهای رزرو آنلاین اقامتگاه برای فراگیر شدن رفتار آنلاین، در کنار مفهوم اعتماد و افزایش آن، به سمت نیازهای پایه مسافران نیز رفته است؛ امنیت، پشتیبانی و پاسخگویی و در نهایت متعادل نگه داشتن قیمت اقامتگاهها. با استناد به دادههای مرکز آمار ایران، قیمت هر شب اقامت در هتل حدود ده درصد از تورم گرانتر است! این در حالی است که پلتفرمی مانند جاباما با ایجاد زیرساختهای قیمتگذاری هوشمند، این امکان را برای میزبانان فراهم کرده که برای افزایش نرخ اشغال و پر شدن پایدار ظرفیت اقامتی، قیمت خود را بیست درصد ارزانتر از هتل و ده درصد ارزانتر از تورم نگه دارند و در نتیجه نرخ اشغال بالا و روبهرشدی را تجربه کنند. این در حالی است که به گفته رئیس جامعه هتلداران ایران، 50 درصد از ظرفیت 500 هتل فعال در ایران حتی در تعطیلات شلوغ و پر مسافر نوروز، خالی مانده است، در حالی که در تعطیلاتی مانند نوروز و تابستان، ظرفیت بیش از 70 درصد از اقامتگاههای جاباما بهطور کامل پر میشود.