رشد فزاینده قیمت دلار نیما متوقف شد؟
درحالی طی یکی دو ماه اخیر هر روز شاهد رشد شارپی دلار نیما بودیم که از سه چهار روز قبل از این نوسانات کاسته شده و دلار نیما با ثبات نسبی همراه شده است.
به گزارش تسنیم، قیمت دلار نیما که از ماههای قبل با افزایش جزئی ولی پیوسته همراه بود با تغییر دولت و استقرار تیم اقتصادی جدید با رشدهای شارپی و تغییر کانالهای پی در پی همراه شد.
قیمت دلار نیما ظرف ۱۰۰ روز نخست دولت پزشکیان از کانال ۴۵ هزار تومان به ۴۹ هزار تومان افزایش پیدا کرد. این افزایش سریع در نرخ دلار نیما راستای سیاست وزیر اقتصاد با هدف حمایت از شرکتهای بورسی بوده است.
همتی و همفکرانش افزایش دلار نیما و کاهش نرخ سود بانکی را بهعنوان چاره اصلی نجات بورس میدانند؛ او بارها از وضعیت سود بانکی و اختلاف قیمت دلار نیما و آزاد انتقاد کرده است.
اما کارشناسان اقتصادی معتقدند: الآن وقت افزایش قیمت ارز نیما نیست چرا که تورم کنترل نمیشود و فشار اقتصادی بر مردم با این کار مضاعف خواهد شد.
با وجود هشدارهای کارشناسان اقتصادی مبنی برعدم افزایش یکباره نرخ نیما، اما در هفتههای قبل شاهد رشد شارپی دلار نیما بودیم.
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی البته معتقد است که برای کنترل تورم باید نیما را هم مدیریت کند، اما شاید فشارهای وزارت اقتصاد موجب شده تا او هم تا حدودی با این سیاست همراهی کند.
فرزین اخیرا گفته که بانک مرکزی به دنبال حذف تعدد نرخها در بازار ارز است؛ به گفته فرزین، سیاست ارزی بانک مرکزی در حال حاضر این است که نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند.
نرخ دلار نیما در ابتدای شهریور ماه که همتی در وزارت اقتصاد مستقر شد در کانال ۴۵۲۰۰ تومان قرار داشت و ۷۰ روز بعد یعنی ۱۰ آبان ماه پس از فشارهای مستمری که او به بانک مرکزی وارد کرد، نرخ نیما با افزایش ۹.۱ درصدی به کانال ۴۹۳۰۰ هزار تومان رسید.
همزمان با این افزایش، نرخ دلار در بازار آزاد از حدود ۵۸۶۰۰ تومان به ۶۸۵۰۰ تومان رسید که بیانگر افزایش ۱۰ هزار تومانی معادل ۱۶.۸ درصد رشد است.
این در حالی است که در طی ۷۰ روز پایانی دولت قبل و پیش از ورود همتی به دستگاه اجرایی کشور، نرخ دلار نیما ۶.۱ درصد رشد کرده و از ۴۲۶۰۰ به ۴۵۲۰۰ تومان رسیده بود. نکته جالب اینکه در همین مدت، دلار بازدهی نزدیک به صفر داشت و با چند نوسان به همان نرخ ۵۸۵۰۰ تومان بازگشت و حتی بازدهی منفی ۰.۴ درصدی را ثبت کرد.
گفتنی است، قیمت دلار نیما که تا ۱۰ آبان هر روز با رشد شارپی همراه بود از آن تاریخ تا امروز ۱۴ آبان ماه با ثبات نسبی همراه شده و در کانال ۴۹ هزار و ۳۵۵ تومان در نوسان است.
ثبات نسبی قیمت دلار نیما طی ۴ روز گذشته را میتوان اقدامی بی سابقه حداقل بعد از ورود تیم اقتصاد جدیدی دولت چهاردهم دانست و از همین رو شاید بتوان این احتمال را مطرح کرد که فعلا سیاستگذار ارزی ترجیح داده تا از رشد سریع دلار نیما بکاهد.
امروز (دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با ثبات نسبت به روز کاری قبل، بهنرخ ۵۰ هزار و ۷۳۷ تومان و حواله دلار نیز بهنرخ ۴۹ هزار و ۳۵۵ تومان معامله میشود.
کارشناسان اقتصادی معقدند یکی از دلایل اصلی نوسان قیمت دلار بازار آزاد در هفتههای اخیر، علاوه بر تشدید تنشهای سیاسی، افزایش قیمت دلار نیما و دریافت سیگنال افزایش قیمت توسط بازاری هاست.
رشد ۹.۱ درصدی نرخ دلار نیما در دوره همتی با افزایش ۱۶.۸ درصدی نرخ ارز آزاد همراه شده، در حالی که در مدت مشابه قبل از آمدن او، نرخ دلار نیما ۶.۲ درصد و نرخ دلار آزاد صفر درصد رشد داشته است.
بر این اساس میتوان گفت یکی از دلایل اصلی نوسانات بازار آزاد، سیگنالی است که از ناحیه اظهارات وزیر اقتصاد و افزایش ۵۰ درصدی سرعت رشد نرخ نیما صادر شده است.