زلزله بزرگ در بازار موبایل
فرارو – قوانین مربوط به واردات گوشی تلفن همراه لوکس اعلام شد. هدف از این قوانین، مدیریت بازار ارز و جلوگیری از واردات بیرویه گوشیهای لوکس و گرانقیمت مثل آیفون اعلام شده است.
به گزارش فرارو؛ هدف اصلی وضع قوانین جدید واردات گوشی، محدود کردن خروج ارز از کشور برای واردات کالاهای غیرضروری است. در شرایط کنونی اقتصاد ایران و با توجه به محدودیتهای ارزی و نوسانات قیمت ارز، دولت تلاش میکند تا منابع ارزی را به سمت واردات کالاهای اساسی و ضروریتر هدایت کند. همچنین به جای اعلام ممنوعیت واردات و اعمال محدودیت، دولت با وضع این قوانین، قصد دارد ضمن ایجاد محدودیت و ضوابط مشخص، واردات گوشیهای لوکس را مدیریت کند؛ بنابراین به منظور ایجاد وحدت رویه، قوانینی وضع کرده که بر اساس آن، هر واردکننده مجاز است بر اساس سابقه فعالیت قبلی خود، تعداد مشخصی گوشی گرانقیمت وارد کند. این اتفاق در نهایت میتواند تاثیرات مهمی بر روند بازار موبایل و قیمت گوشی تلفن همراه بگذارد که در این گزارش به بررسی این موارد میپردازیم.
دستهبندی گوشی موبایل در ایران؛ از اقتصادی تا لوکس
سهم گوشیهای گرانقیمت، به ویژه برندهایی مانند آیفون، در بازار ایران نسبت به گوشیهای میانرده و اقتصادی کمتر است. این موضوع به دلیل قیمت بالا و شرایط اقتصادی کشور قابل انتظار است.
سهم این دسته از موبایلها در بازار ایران بین پنج تا ۱۰ درصد تخمین زده میشود. البته این سهم در دورههایی که مدلهای جدید آیفون به بازار میآیند یا نوسانات ارزی شدید رخ میدهد، ممکن است تغییر کند.
گوشیهای اقتصادی بیشترین سهم بازار را به خود اختصاص میدهد. به دلیل شرایط اقتصادی، بسیاری از مردم به دنبال گوشیهایی با قیمت مناسب و کارایی قابل قبول هستند. تخمین زده میشود که این دسته حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد از بازار را در اختیار داشته باشد. برندهایی مانند شیائومی و سامسونگ با سری A۰X در این دسته حضور پررنگی دارند.
قیمت گوشیهای اقتصادی، معمولا زیر ۲۰۰ دلار است. این دسته شامل گوشیهایی با قیمت پایین و امکانات پایه میشود که برای کاربردهای روزمره مناسب هستند.
گوشی میانرده بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ دلار قیمت دارد. این دسته شامل گوشیهایی با امکانات و ویژگیهای بهتر نسبت به گوشیهای اقتصادی است که دوربین با کیفیتتر، پردازنده قویتر و طراحی جذابتری دارند. این گوشیها برای کاربرانی که دنبال تجربه کاربری بهتر و امکانات بیشتر هستند، مناسب است. برندهایی مانند سامسونگ با سری A، شیائومی با سری Redmi Note و برخی مدلهای سری Mi، به همراه ناتینگ فون، و برخی مدلهای هوآوی در این دسته رقابت میکنند.
گوشیهای بالارده یا شبه پرچمدار، بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ دلار قیمت دارند و در این دسته با گوشیهایی مجهز به امکانات مشابه پرچمداران، اما با قیمت کمتر روبهرو هستیم. قیمت گوشی لوکس یا پرچمدار، از ۶۰۰ دلار شروع میشود و تا حدود هزار و ۲۰۰ دلار پیش میرود. این دسته شامل گوشیهای پرچمدار برندهای مختلف با آخرین فناوریها و بالاترین کیفیت ساخت میشود.
با این دستهبندی و توضیحات، میتوان به شکل دقیقتری وضعیت بازار گوشیهای ایران را بر اساس ارزش واقعی آنها درک کرد.
صفر تا ۱۰۰ قوانین جدید واردات گوشی لوکس
قوانین مربوط به واردات گوشی تلفن همراه گرانقیمت در اصل پاسخی است به نگرانیهای به وجود آمده پس از لغو ممنوعیت آیفون. منتقدان میگفتند به خاطر سود بیشتر این دسته گوشیها و سایر گوشیهای گرانقیمت، ممکن است واردکنندگان بیشتر سراغشان بروند و بازار در سایر دستهها با کمبود مواجه شود، بنابراین صدور مجوز واردات، از این پس بر اساس سابقه در قالب دو دسته «تلفنهمراه لوکس» و «تلفنهمراه غیرلوکس» انجام خواهد گرفت.
بیایید بندهای مختلف قواعد کنترل واردات این دسته از تلفنهای همراه را به زبان ساده و شفاف بررسی کنیم.
۱- سابقه واردات مجاز برای واردات تلفنهمراه لوکس، حداکثر ۳۰ درصد سابقه واردات کل تلفنهمراه هر شخص است.
توضیح: یعنی هر واردکنندهای که میخواهد گوشی لوکس وارد کند، فقط میتواند تا ۳۰ درصد از کل سابقه واردات گوشیهایش (چه لوکس و چه غیرلوکس) را به واردات گوشی لوکس اختصاص دهد. به عنوان مثال، اگر کسی قبلاً هزار گوشی موبایل (به طور کلی) وارد کرده باشد، حداکثر میتواند ۳۰۰ عدد از آنها را از نوع لوکس وارد کند. این محدودیت برای سال جاری نیز بر اساس باقیمانده سابقه واردات فرد در زمان اجرای این قانون محاسبه میشود. یعنی اگر قبل از این قانون تعدادی گوشی وارد کرده باشید، این ۳۰ درصد بر اساس مابقی سابقه شما محاسبه خواهد شد.
کاهش واردات گوشی لوکس تقاضا را به سمت گوشیهای اقتصادی و میانرده سوق خواهد داد و باعث شود قیمت این دسته محصولات بالا برود
۲- برای سال جاری این کنترل درصدی در خصوص باقیمانده سابقه واردات تلفن همراه هر شخص (در زمان پیادهسازی قواعد این اطلاعیه) اعمال گردیده است.
توضیح: این بند به این معنی است که قانون ۳۰ درصدی، از زمان انتشار اطلاعیه، برای باقیمانده سابقه واردات شما در سال جاری محاسبه میشود. یعنی اگر شما قبلاً بخشی از سهمیه واردات خود را استفاده کردهاید، این ۳۰ درصد فقط روی باقی مانده آن اعمال میشود.
۳- واردات تلفن همراه لوکس تا پایان سال جاری، صرفاً از محل صادرات خود امکان پذیر است.
توضیح: این بند بسیار مهم است. یعنی واردکنندهای که میخواهد گوشی گرانقیمت وارد کند، باید ارز مورد نیاز آن را از محل فروش محصولات صادراتی به دست آورده باشد. به عبارت دیگر، باید کالایی را صادر کرده و ارز آن را به کشور برگردانده باشد و سپس با آن ارز، گوشی لوکس وارد کند. این قانون به منظور جلوگیری از خروج ارز از کشور برای واردات کالاهای لوکس وضع شده است.
۴- امکان ویرایش ثبتسفارش تلفن همراه غیرلوکس به تلفن همراه لوکس برای موارد دارای تخصیص ارز فعال یا تأمین ارز از محل صادرات دیگران، وجود نخواهد داشت.
توضیح: اگر شما قبلاً برای واردات گوشی معمولی ثبت سفارش کرده و ارز هم دریافت کرده باشید یا قصد داشته باشید از ارز حاصل از صادرات شخص دیگری برای واردات گوشی لوکس استفاده کنید، نمیتوانید نوع سفارش خود را از معمولی به لوکس تغییر دهید.
۵- معافیت کنترل سابقه برای پروندههای تامینشده در سال گذشته در صورت تبدیل کالای تلفن همراه غیرلوکس به لوکس (از محل صادرات خود)، برقرار نخواهد بود.
توضیح: اگر کسی در سال گذشته برای واردات گوشی غیرلوکس ارز دریافت کرده بود، قبلاً میتوانست آن را به واردات گوشی لوکس تبدیل کند (به شرطی که ارز آن از محل فروش محصولات صادراتی باشد). اما طبق قانون جدید، این معافیت دیگر وجود ندارد. یعنی حتی اگر ارز از راه صادرات تامین شده باشد، باز هم قانون ۳۰ درصد اعمال میشود.
۶- ثبتسفارش با حالت «بدون سابقه تا سقف ۵۰۰ هزار دلار» شامل کالای تلفن همراه لوکس، برای پروندههای جدید ممنوع است. همچنین در این حالت ثبت سفارش، امکان تبدیل تلفن همراه غیرلوکس به لوکس وجود نداشته و در صورت داشتن ردیف کالای لوکس، صرفاً در صورت تأمین ارز کامل، قابلیت ادامه فرآیند را خواهد داشت.
توضیح: تا الان واردکنندگانی که سابقه واردات نداشتند، میتوانستند تا سقف ۵۰۰ هزار دلار کالا وارد کنند. اما این قانون جدید، این امکان را برای واردات گوشی لوکس از بین برده است. یعنی اگر کسی سابقه واردات نداشته باشد، نمیتواند گوشی لوکس وارد کند. همچنین اگر در این حالت (بدون سابقه) برای گوشی غیرلوکس ثبت سفارش کرده باشد، نمیتواند آن را به لوکس تبدیل کند. اگر هم بخواهد گوشی لوکس وارد کند، باید تمام ارز آن را به صورت کامل تأمین کند.
۷- نحوه کنترل سابقه واردات تلفنهای همراه غیرلوکس طبق روال فعلی انجام پذیرفته و تغییری در قواعد کنترل آنها رخ نداده است.
توضیح: قوانین مربوط به واردات گوشیهای معمولی (غیرلوکس) مانند قبل است و هیچ تغییری نکرده است. فقط قوانین جدید برای گوشیهای لوکس اعمال میشود.
آیا قیمت موبایل گران میشود؟
قواعد کنترل واردات تلفن همراه لوکس، تأثیرات متعددی بر بازار موبایل خواهد گذاشت. در یک سناریوی بدبینانه، این قوانین حتی میتواند منجر به کمبود برخی مدلهای خاص گوشیهای گرانقیمت شود. به طور کلی، این قوانین با هدف محدود کردن واردات گوشیهای لوکس وضع شده است.
محدود کردن سهمیه واردات این گوشیها به ۳۰ درصد سابقه واردات و الزام تأمین ارز از محل صادرات، امکان کاهش تعداد گوشیهای لوکس موجود در بازار را بالا میبرد. کاهش عرضه نیز به طور معمول منجر به افزایش قیمت خواهد شد.
محدودیتهای واردات و الزام به صادرات برای تأمین ارز، هزینههای عملیاتی واردکنندگان را افزایش میدهد و این موضوع مستقیماً بر قیمت نهایی موبایل تأثیرگذار است. زیرا واردکنندگانی که صادرات کافی نداشته باشند، قادر به واردات به میزان کافی نخواهند بود و این امر میتواند منجر به کمبود و افزایش شدید قیمت گوشی لوکس شود. در نهایت، افزایش قیمت این محصولات میتواند تقاضا را به سمت گوشیهای اقتصادی و میانرده سوق خواهد داد و باعث شود قیمت این دسته محصولات بالا برود.