زیر پوست بازار گوشت چه میگذرد؟
گزارش میدانی از وضعیت قیمت و عرضه گوشت در میدان بهمن (کشتارگاه) تهران آخرین وضعیت تامین این کالای اساسی را مشخص میکند.
به گزارش فارس؛ قیمت گوشت حتی با وارداتی نزدیک به ۲۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد دلار که حدود دو برابر سالهای گذشته است، پایین نیامده و در اقدام جدید وزارت جهاد کشاورزی خرید ۱۰ هزار راس دام سنگین از دامداریهای داخل را از خراسان شمالی آغاز کرده است.
از سوی دیگر سرانه مصرف گوشت که طبق آخرین آمار از ۱۲ به ۸ کیلوگرم کاهش یافته بود خبرهایی از کاهش بیشتر سرانه مصرف وجود دارد.
خبرنگار فارس برای تهیه گزارش میدانی از وضعیت عرضه، مشتری و قیمت روز پنجشنبه ۶ دیماه به میدان بهمن رفت.
میدان بهمن معروف به کشتارگاه در جنوب تهران و محل عرضه محصولات پروتئینی عمده و بعضا خرده است که روزانه صدها تن انواع گوشت، مرغ عرضه میشود، و معیارخوبی از وضعیت قیمت و خرید مردم میتواند باشد.
سالنهای گوشت خالی از مشتری
ساعت حوالی ۱۱ وارد میدان که میشوی ابتدا سالن بزرگ، «گوشت و آلایش گوشتی» تقریبا نخستین سالن این محوطه است، چند خریدار بیشتر در این سالن دیده نمیشود و تعدادی هم رهگذر است که به سالنهای دیگری میروند.
قیمت روی تابلو و جلوی همه غرفهها در دید مردم است، اتاق بازرسان هم در انتهای سالن وجود دارد به ظاهر همه چیز درست است به غیر از قیمت.
روی تابلو ران گوسفندی ۶۹۵ هزار تومان، شقه گوسفندی ۵۶۵ هزار تومان، سردست با ماهیچه ۵۶۵ هزار تومان و گردن گوسفندی ۵۲۵ هزار تومان، دنبه گوسفندی هم ۲۷۹ هزار تومان است.
داخل غرفهها خریداری نیست و یا فقط قیمت میپرسند، نظر یک خانم میانسال را درباره قیمتها پرسیدم و با اعتراض ادامه داد که خیلی بالاست با حقوق بازنشستگی واقعا نمیتوان گوشت خورد، رفتوآمد نوهها، داماد و عروسها همه هست دیگر پولی برای گوشت خریدن نمیماند.
گوشت تنظیم بازاری تبرک شده
از او میپرسم آیا امکان خرید گوشت تنظیم بازاری ارزان از فروشگاهها ندارد؟ میگوید کهای آقا کجا گوشت ارزان است ما هر موقع رفتیم گفتد تمام شده بعضیهاشون میگفتند خیلی وقت است که گوشت تنظیم بازاری ندارد، خود آقای وزیر (وزیر جهاد) هم گفته بود که اگر بیاید ۲۰ دقیقهای تمام میشود.
در بخش دیگری از این سالن آلایش گوسفندی میفروشند، که اگرچه کله پاچه و جگر قیمتهای خیلی بالاتری دارد اما برخی قطعات قیمتهای مناسبتری دارند که چند تا خریدار آنجا جمع شده است.
مشتری به سمت آلایش گوشت رفته
در این غرفه جگر گوسفندی ۹۹۰ هزار توما، کله پاچه ۹۹۰ هزار تومان، سیرابی ۳۵۰ هزار تومان، زبان ۱۹۰ هزا رتو مان، جلگر سفید ۲۰۰ هزا رتمان، پاچه گوساله ۱۳۰ هزا رتو مان، قلم گوساله ۶۰ هزار تومان به فروش میرود.
یک آقایی که قلم و سیرابی میخرد میگوید که قلم را به جای کله پاچه میخرم.
وی ادامه میدهد که شانس آوردم خانمم را نیاوردم و الا کلا کارتم خالی میشد.
در ادامه از فروشندگان درباره وضعیت قیمت و بازار میپرسم.
افت ۲۰ هزا رتومانی قیمت با نبود مشتری
یکی از غرفه داران میگوید که بخش فروش گوشت تقریبا سوت و کور است، خریدران خیلی کم شده قبلا با سه نفر این غرفه میچرخید الان یک نفر کافی است.
وی میگوید که قیمت حدود ۲۰ هزار تومان نسبت به هفتههای گذشته کاهش یافته اما دلیل اصلی نبودن تقاضا است، مردم بیشتر به سمت خرید مرغ و یا آلایشهای گوشتی میروند، کلا خریدشان کم شده است.
وی در این باره که چرا قیمت گوشت اینقدر گران است میگوید که ما فروشنده هستیم، از کشتارگاه میخریم و با یک حاشیه سود د۱۰ تا ۲۰ درصدی میفروشیم آنها هم میگویند که از دامدار گران خریدهاند، هزینهتولید بالاست که در آخر گران به دست مردم میرسد.
وی میگوید که تازه اینجا عمده فروشی است و در مغازههای سطح بازار قیمتها گرانتر است.
علی رجبی غرفهدار این میدان میگوید که شغل دامداری هم دارد و بیشتر کشتار دام خود را میفروشد. وی میگوید که هزینه علوفه و نهاده چند برابر شده است، خیلی از دامداریها در چند سال گذشته تعطیل کردند، الان هم دام کم شده و هم هزینههای تولید به شدت بالا رفته است.
رجبی میگوید با اینکه دام خود را مستقیم میفروشم و واسطهای در این وسط وجود ندارد اما سودی برای تولید کننده ندارد.
وی ادامه میدهد که مسئولان باید فکر کنند و جواب این پرسش را پیدا کنند که چرا گوشت وارداتی از یک کشور دیگر با هواپیما میآید کیلویی ۳۰۰ هزار تومان است و گوشت داخلی دو برابر آن به فروش میرود.
ریشه گرانی در وابستگی به نهاده و هزینه تولید بالا
گزارش از وضعیت عرضه و قیمت گوشت در میدان بهمن به پایان میرسد، اما ذهنم مشغول است که چطور کشوری ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولید میکند که ارزش آن کلا ۳۸ میلیارد دلار است اما مجبور میشود ۲۵ میلیون تن محصول اساسی به ارزش ۱۷ میلیارد دلار وارد کند و چه زمانی کشت محصولات اساسی سامان مییابد.
هزینه بالای تولید گوشت به خاطر وابستگی ۷۵ درصدی کشور به نهاده است که سالانه به ارزش ۶ میلیارد دلار وارد میکند ک هم گران است و یا اگر دیر و زود باشد تولید آسیب میبیند و به همین دلیل گوشت وارداتی نصف داخل که به فروش میرود هم مصرف کننده داخلی و هم تولید کننده خارجی خوشحال است.