فانی لند‌

فرارو | توقف سقوط دارایی‏‏‌های طلایی

این بازدهی مثبت، بعد از دو روز پی در پی کاهش قیمت طلا و سکه بورسی و چند روز افت‌وخیز مداوم قیمت‌ها، رخ داد. بررسی‌‌‌ها از نقش پررنگ صعود مجدد بهای طلا در بازار جهانی در معاملات روز گذشته، در این رشد قیمت، خبر می‌دهد. روز گذشته، طلا و سکه بورسی، در بالاترین سطح قیمتی 10روز اخیر قرار گرفتند.

عامل صعود قیمت فلزات ارزشمند

بررسی‌‌‌های دنیای‌اقتصاد نشان می‌دهد، قیمت طلا در بازار جهانی روز گذشته، با عبور از مرز 2‌هزار و 630دلار به‌ازای هر اونس، به بالاترین سطح خود در یک‌هفته گذشته رسید. قیمت طلا در بازارجهانی در معاملات دیروز، سه‌شنبه 19نوامبر 2024، نسبت به‌ روز قبل (دوشنبه، 18 نوامبر)، حدود یک‌درصد رشد را تجربه کرد. بهای نقره هم بعد از سقوط پی در پی قیمت‌ها در روزهای اخیر، با تغییر جهت به سمت صعود، به بیش از 31دلار در هر اونس افزایش یافت. مس نیز از دیگر فلزات معامله‌شده در بازار جهانی بود که دیروز رشد مثبت قیمتی را تجربه کرد و بهای آن به بیش از 4.13دلار در هر پوند رسید.

تحلیلگران جهانی کاهش ارزش دلار بعد از صعود‌‌‌های پی در پی آن، پس از انتخاب دونالد ترامپ در نبرد انتخاباتی 5نوامبر 2024 در ایالات‌متحده، در روز سه‌شنبه گذشته را مهم‌ترین عامل توقف سقوط بهای طلا در بازار جهانی و خیز مثبت آن اعلام می‌کنند. این در حالی است که از سوی دیگر هم‌‌‌اکنون بخش مهمی از توجه بازار جهانی به اظهارات آتی چند مقام فدرال‌رزرو معطوف شده است و سرمایه‌گذاران به دنبال اطلاع از داده‌‌‌های شفاف‌‌‌تر و ایجاد شفافیت‌‌‌های بیشتر در مسیر تصمیم‌‌‌های بانک‌مرکزی ایالات‌متحده به سمت تسهیل سیاست‌‌‌های پولی هستند.

طبق گزارش CME FedWatch، انتظارات برای کاهش یک‌چهارم نرخ بهره در نشست دسامبر فدرال‌رزرو از 62‌درصد در روز دوشنبه، 18نوامبر، دیروز به کمتر از 59‌درصد کاهش یافت. این انتظارات در هفته گذشته بیش از 65‌درصد بود. سرمایه‌گذاران همچنین انتصابات کابینه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا را برای دریافت اطلاعات دقیق‌‌‌تری از نحوه سیاستگذاری‌‌‌های جدید پولی و مالی، به‌دقت زیر نظر دارند.

علاوه بر این، در بحبوحه خصومت‌‌‌های مداوم در خاورمیانه و تشدید تنش‌‌‌ها بین روسیه و اوکراین، افزایش خطرات ژئوپلیتیک باعث افزایش مجدد تقاضا برای فلزات گرانبها از جمله طلا به‌عنوان پناهگاه امن دارایی‌‌‌ها شده است. همه این عوامل بر توقف ریزش‌‌‌های اخیر بهای طلا در بازار جهانی و خیز مثبت آن در روز گذشته، موثر واقع شد. به نظر می‌رسد در صورت ادامه این شرایط و تقویت مولفه‌‌‌های اثرگذار روند رشد بهای طلا در بازار جهانی ادامه داشته باشد و این اثر خود را در شکل رشد بهای دارایی‌‌‌های طلایی در بازار فیزیکی و همچنین بورس‌کالا (صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه) نشان دهد. قیمت نقره روز سه‌‌‌شنبه، 19نوامبر، به بالای ۳۱دلار در هر اونس صعود کرد و با عقب‌‌‌نشینی دلار و ارزیابی مجدد چشم‌‌‌انداز سیاست‌‌‌های پولی فدرال‌رزرو توسط سرمایه‌گذاران، با رشد مثبت نسبت به‌ روز قبل همراه بود. 

دلار پس از افزایش اخیر خود با موجی از سود مواجه شد که ناشی از انتظارات کاهش کمتر نرخ بهره فدرال‌رزرو و خوش‌بینی نسبت به عملکرد بهتر اقتصادی ایالات‌متحده در دولت آینده ترامپ بود. سرمایه‌گذاران اکنون منتظر نظرات بیشتر مقامات فدرال‌رزرو در این هفته برای دسترسی به چشم‌‌‌انداز شفاف‌‌‌تر در مورد مسیر نرخ بهره آمریکا هستند. بازارها همچنین به افزایش تقاضا برای نقره و ادامه رشد قیمتی آن، در نتیجه اتخاذ اقدامات محرک بیشتر در چین برای تقویت رشد اقتصادی امیدوارند. 

در همین حال، تشدید تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک بین اوکراین و روسیه، جایگاه نقره را مانند طلا به عنوان یک دارایی امن تثبیت و تقویت کرده است. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در حالی که انبارهای داخلی بورس‌کالا این روزها در حال پذیرش محموله‌‌‌های نقره برای بازگشایی نمادهای جدید معاملاتی این فلز ارزشمند هستند، ادامه شرایط اثرگذار بر تقویت جایگاه طلا و نقره به عنوان دارایی امن می‌‌‌تواند بر چشم‌‌‌انداز مثبت سرمایه‌گذاری فعالان بورسی در صندوق‌های کالایی و گواهی‌‌‌های سپرده اثر‌گذار باشد.

طلا و سکه بورسی در قله 10روزه

اثر خیز قیمتی طلا در بازار جهانی با تقویت قیمت و رشد بهای طلا در بازار داخلی، روز گذشته به عنوان مهم‌ترین عامل موثر بر رشد قیمت دارایی‌‌‌های طلایی بورسی وارد عمل شده و موجب شد قیمت‌‌‌ واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های طلا و همچنین گواهی سپرده سکه بورسی، به بیشترین سطح طی 10روز اخیر برسد. این صعود قیمتی بعد از دو روز پی در پی سقوط بهای دارایی‌‌‌های طلایی بورسی رخ داد. سکه و طلای بورسی در حالی روز گذشته به طور متوسط بازدهی روزانه 2.5 تا 3.5درصدی را به ثبت رساندند که متوسط بازدهی روزانه آنها در 15روز اخیر منفی بود.  دیروز، سه‌شنبه، 29 آبان‌ماه 1403، بهای هر تمام‌سکه بورسی طرح جدید رفاه (معادل 100گواهی سپرده تمام‌سکه بورسی)، در حالی در مرز 50میلیون و 100‌هزار تومان در نوسان بود که نسبت به‌ روز قبل بیش از 2.5‌درصد رشد داشت.

قیمت واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس نیز به‌عنوان بزرگ‌ترین صندوق طلای بورسی، دیروز سه‌شنبه، نسبت به ‌روز قبل (دوشنبه 28 آبان‌ماه)، بیش از 3‌درصد افزایش داشت. علاوه بر رشد قیمت طلای جهانی، نوسان مثبت بهای دارایی‌‌‌های موثر بر تغییرات قیمت دارایی‌‌‌های طلایی بورسی، در این صعود قیمتی موثر بود. دیروز قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد به‌عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر تغییر قیمت دارایی‌‌‌های طلایی بورسی با رشد حدود 0.5درصدی نسبت به‌ روز قبل (دوشنبه)، در مرز 68‌هزار و 920‌هزار تومان در نوسان بود. بهای هر گرم طلای 18عیار در بازار داخل نیز دیروز نسبت به دوشنبه 28آبان‌ماه، حدود 2‌درصد رشد کرد و در محدوده قیمتی 4میلیون و 460‌هزار تومان در نوسان بود. قیمت هر قطعه تمام‌سکه طرح جدید (امامی) نیز با بیش از 2.5‌درصد رشد نسبت به ‌روز دوشنبه در محدوده قیمتی 51میلیون و 600‌هزار تومان در حال تغییر بود.  

تحلیل‌‌‌ها درباره چشم‌‌‌انداز قیمت طلا و سکه بورسی نشان‌دهنده وابستگی مستقیم تغییرات قیمت‌ها در این بازارها به وضعیت بازار دارایی‌‌‌های اثرگذار همچون ارز، طلا و سکه از یک‌سو و همچنین تغییرات قیمتی طلا در بازار جهانی است. تشدید یا کاهش ریسک‌‌‌های غیراقتصادی (سیاسی و ژئوپلیتیک) نیز از بالادست بازار دارایی‌‌‌ها، تغییرات قیمت و حجم معاملات صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه در بازار مالی بورس‌کالای ایران را مدیریت می‌کند.

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!