مشخصات ساختمان جدید پلاسکو + تصاویر
صبح پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵، خبر آتشسوزی در ساختمان پلاسکو، واقع در چهارراه استانبول تهران، ایرانیان را بهتزده کرد. این ساختمان در حالی دچار حریق شد که تعدادی از آتشنشانان و کسبه همچنان داخل آن حضور داشتند. لحظاتی بعد، پلاسکو بهطور ناگهانی فرو ریخت و فاجعهای تلخ رقم خورد. آواربرداری این ساختمان که نماد تاریخی و تجاری تهران بود، بیش از ۱۰ روز به طول انجامید. در این حادثه دلخراش، ۱۶ آتشنشان فداکار و ۶ نفر از کسبه جان خود را از دست دادند.
پرونده متهمان حادثه ساختمان پلاسکو
رسیدگی به این پرونده از ۳۰ دی سال ۹۵ همزمان با آتشسوزی ساختمان تجاری پلاسکو آغاز شد.
در پی این حادثه در اسفند سال ۹۵، عباس جعفری دولتآبادی، دادستان وقت تهران، اعلام کرد که آتشسوزی ساختمان پلاسکو غیرعمدی بوده و چند کارگر عامل آن بودهاند.
با تشکیل پرونده ۳۶ متهم حقیقی و حقوقی در این پرونده شناسایی شدند و پس از تکمیل تحقیقات کیفرخواست برای آنها صادر شد. متهمان پرونده آتشسوزی پلاسکو در شعبه ۱۰۵۷ دادگاه کارکنان دولت پای میز محاکمه رفتند. در نهایت پس از برگزاری جلسات دادگاه، حکم اولیه صادر شد و پس از تأیید در دادگاه تجدیدنظر، برای اجرای حکم به شعبه چهارم دادیاری دادسرای امور جنایی پایتخت ارجاع شد.
بر اساس رأی صادره، بنیاد مستضعفان و شهرداری تهران هر کدام به پرداخت ۲۰۰ میلیون تومان، سازمان آتشنشانی ۱۸۰ میلیون تومان، سازمان مدیریت بحران تهران ۱۵۰ میلیون تومان، وزارت کشور ۱۴۰ میلیون تومان، وزارت راه و شهرسازی ۱۴۰ میلیون تومان، اتحادیه اصناف تهران ۱۲۰ میلیون تومان، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۵۰ میلیون تومان، مدیریت بحران کشور ۵۰ میلیون تومان و بیمه مرکزی ۲۴ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند. همچنین اعضای هیأت مدیره ساختمان پلاسکو نیز هر کدام به پرداخت مبلغ ۲۴ میلیون تومان بدل از حبس و سه مغازهدار و متصدی که در این آتشسوزی نقش داشتند به ۶ ماه حبس محکوم شدند.
تاریخچه مختصر ساختمان پلاسکو
این ساختمان ۱۷ طبقه (یک طبقه زیرزمین، یک طبقه همکف و ۱۵ طبقه روی پیلوت) عظیم با ۴۲ متر ارتفاع و اسکلت فلزی در سال ۱۳۴۱ افتتاح شد و پس از آن به یکی از کانونهای مهم تولید و فروش پوشاک در تهران تبدیل گردید. از اولین ساختمان پلاسکو بهعنوان نخستین آسمانخراش و ساختمان مدرن خاورمیانه یاد میشد.
ساختمان پلاسکو توسط حبیبالله القانیان، سرمایهدار یهودی، رئیس انجمن کلیمیان تهران و مالک شرکت پلاسکو، از بزرگترین صنایع پلاستیکسازی ایران، ساختهشد و نام ساختمان نیز از همین رو برگزیده شدهاست. اندکی پس از انقلاب ۵۷ القانیان اعدام شد و اموال وی از جمله ساختمان پلاسکو و ساختمان آلومینیوم مصادره و در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت.
ساختمان پلاسکو جدید
اندکی پس از ریزش ساختمان در زمستان سال ۹۵، کار ساخت پلاسکوی تازه آغاز شد. قرار بود برج جدید پلاسکو در اردیبهشت ۱۴۰۰ به بهرهبرداری برسد که این تاریخ به ۳۰ آذر ۱۴۰۰ تغییر کرد.
نمای جدیدی که از پلاسکو دیده میشود، نتیجه منتخب یک مسابقه است. زمان ساخت پلاسکو، بنیاد مستضعفان ساخت پروژه را به شرکت رامان، از شرکتهای زیر مجموعه خود واگذار کرد. بعد از برگزاری یک مسابقه برای طرح پروژه، ۸۰ طرح مختلف برای این شرکت ارسال و در نهایت طرح کوروش رفیعی برگزیده شد.
این ساختمان که طبق جدیدترین مقررات و آیین نامهها ساخته شده است دارای ۲۰ طبقه با زیربنای ۲۰ هزار متر است که حدود ۳۴۶ واحد تجاری را به خود اختصاص داده است.
در نمای پلاسکوی جدید از بتن GFRC استفاده شده که خوب است بدانید این بتن دارای وزن سبک و مقاومت بالا در برابر آتشسوزی است. همچنین از این ۲۰ طبقه، ۱۵ طبقه آن بالا و ۵ طبقه زیر زمین قرار گرفتهاند.
نمای بیرونی ساختمان جدید پلاسکوی تهران از طرح معماری آجری ایرانی به نام فخر و مدین الهام گرفته است. یکی از مواردی که به جذابیت این ساختمان جدید افزوده است، محل فرود هلیکوپتر (هلی پد) در بالاترین نقطه ساختمان است. پلاسکوی جدید همچنین از جدیدترین تاسیسات برقی و مکانیکی بهره میبرد. همچنین وجود پردههای ضد حریق مانع از انتقال آتش به سایر نقاط ساختمان میشود. از دیگر امکانات این برج میتولن به وجود آسانسور و پلهبرقی اشاره کرد.
در این پلاسکو ۳۴۶ مغازه ساخته شده که ۴۲ مغازه آن به خود بنیاد تعلق دارد ولی از طبقه منفی یک تا ۱۴ متعلق به کسبه است. در هر طبقه حدودا ۲۴ یا ۲۵ مغازه ساخته شده ولی متراژ مغازهها دیگر اندازه قبل نیست. علاوهبر این جایابی آنها هم تغییر کرده است.
گفته میشود که ساختمان جدید پلاسکوی تهران با کلیه استانداردهای شهرسازی و ایمنسازی همخوانی دارد تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کند. علاوه بر آسانسور و راهپلههای ورودی برج که در دسترس اصناف و شهروندان قرار دارد، راهروی امنی طراحی شده که صرفا در شرایط بحران، آتشنشانها بتوانند از راهپله و آسانسور آن استفاده کنند.