مکشف قدرتنمای غول پیکر صنایع خودروسازی ایران: ماجرای ماموت خودرو و مکث موتور
به گزارش تجارتنیوز، شرکت خودروسازی ماموت خودرو در سالهایی پا به عرصه تولید گذاشت که جنگ ایران و عراق بهتازگی پایان یافته بود. در وضعیتی که کشور نیاز مبرم به خودروهای تجاری داشت تا بتواند هرچه سریعتر پایههای اقتصادی خود را احیا کند، ماموت خودرو در سال 1367 تاسیس شد و از سال 1370 فعالیت خود را آغاز کرد.
ماموت خودرو تا حدود پنج سال پس از آغاز فعالیت به تولید تریلرهای سبک مشغول بود و سپس با تکمیل فاز جدید کارخانه، تولید انواع تریلرهای سنگین کمرشکن، کمپرسی، ماشینبر، تریلرهای کفی لبهدار و همچنین تولید کانکسهای مسکونی و اداری و اتاقهای حمل باری پانلی (آشپزخانه سیار و نانوای سیار و…) آغاز شد.
از همان سالها تاکنون، ماموت خودرو علاوه بر محصولات باری و تجاری، تولید انواع سازه و سولههای فلزی و همچنین سازههای مخابراتی را در کارنامه خود دارد.
آغاز همکاری ماموت خودرو با فولکسواگن
پس از امضای برجام، زمینه همکاری بیشتر شرکتهای ایرانی با خودروسازان معروف جهانی فراهم شد. ماموت خودرو توانست به عنوان یکی از اولین شرکتهای داخلی، نمایندگی یک خودروساز معروف آلمانی را اخذ کند. ورود سه محصول با کیفیت آلمانی فولکسواگن گلف، تیگوان و پاسات حاصل این همکاری و امضای قرارداد برجام بود، اما طولی نکشید که برجام لغو و ماموت مجبور به قطع همکاری با خودروساز آلمانی شد.
البته علاقه ماموت خودرو به فولکسواگن هنوز هم پا برجاست و با آزادسازی واردات از سال 1401، فولکسواگن ID.4، جتا VS5 و جتا VS7 دوباره وارد بازار ایران شدند. باید توجه کرد این سه محصول ذات آلمانی دارند و لوگوی فولکسواگن در همه قسمتهای این خودروها به چشم میخورد، اما در سایت چین به تولید میرسند.
داستان تولد مکث موتور
با ممنوعیت واردات خودرو و قطع همکاری شرکتهای داخلی با خودروسازان خارجی، اکثر واردکنندگان و حتی مونتاژکاران داخلی، فعالیت مونتاژ محصولات چینی را داخل ایران افزایش دادند. شرکت ماموت خودرو نیز با هدف مونتاژ چند مدل از خودروهای چینی، زیربرند مکث موتور را در سال 1399 تاسیس کرد.
در طول چهار سال فعالیت مکث موتور در مونتاژ، این خودروساز موفق به مونتاژ و عرضه پیکاپ کلوت دندهای و اتوماتیک و همچنین کراساوور مکث تیارا شده است. البته از سال گذشته، چند مدل دیگر از جمله تیارا پرایم، ونوسیا D60 پلاس برقی و بنزینی، ونوسیا Star و ونوسیا V-Online نیز به سبد محصولات مکث موتور اضافه شده، اما تا به حال هیچ یک از این خودروها وارد بازار نشده است.
مکث موتور، خودروساز بدعهد از نظر مشتری
به واسطه اعتباری که ماموت خودرو توانسته بود در طول بیش از سه دهه فعالیت تولیدی کسب کند، شرکت مکث موتور راه دشواری در بازاریابی و جذب مشتری برای محصولات تولیدی خود در پیش نداشت. با عرضه کلوت و تیارا برای اولین بار، خریداران بسیاری متقاضی این محصولات بودند، اما طولی نکشید که مشخص شود مکث موتور تفاوتهایی با شرکت ماموت خودرو دارد.
شکایات مردمی رسیده به دست خبرنگار تجارتنیوز حاکی از آزار و اذیت بسیاری از خریداران در موعد تحویل خودرو ثبتنامی است. گویا این شرکت تعهد چندانی به تحویل خودرو طبق قرارداد بستهشده با مشتری ندارد و خودروهای ثبتنامی را با تاخیر چندماهه به دست مشتری میرساند.
حتی در مواردی ادعا شده با صرف نظر مشتری از خرید خودرو و انصراف، نمایندگیهای مکث موتور علاقهای به ثبت درخواست انصراف مشتری ندارند و با بهانههایی سعی میکنند خودرو را تحویل مشتری دهند. یکی از مشتریان به تجارتنیوز میگوید: «پس از بارها پیگیری از سوی نمایندگی مکث موتور برای انصراف از ثبتنام، این شرکت در نهایت درخواست را قبول کرد، اما بازپرداخت مبلغ واریزشده برای ثبتنام را چندین ماه پس از پیگیریهای متعدد و بدون یک درصد سود انجام داد.»
به هر حال گویا اغلب خودروسازان کوچک و تازهتاسیس داخلی با مشکلاتی از جمله بدعهدی در زمان تحویل و همچنین خدمات پس از فروش دستوپنجه نرم میکنند و بهتر است نهادهای مربوطه نظارت بیشتری بر این شرکتها داشته باشند.
برای مطالعه بیشتر، صفحه اخبار خودرو را در تجارتنیوز دنبال کنید.