نان سیر و گوجه فرنگی؛ یک نان خوشمزه با عطر و بوی خاص
فراروـ امروز فستفودها در تمام دنیا جایگاه ویژهای دارند، به طوری که ذائقه بسیاری از مردم از غذاهای سنتی به سمت غذاهای مدرن و یا به اصطلاح فست فود میل پیدا کرده است. ویژگی مهم فستفودها صرفنظر از طعم دلچسبی که دارند، مدت زمان کوتاهی است که صرف آماده کردن آنها میشود. نان سیر یک پیش غذای لذیذ و مشهور ایتالیایی است که در کنار پیتزا، سیب زمینی و انواع ساندویچها طرفداران خاص خود را دارد. این فست فود خوشمزه که ترکیب پنیر پیتزا با سیر تازه از مواد اولیه آن است، به روشهای گوناگونی تهیه میشود. نان سیر و گوجه فرنگی یکی از روشهای خاص پخت نان سیر است که با یک خمیر عالی و سس خوشمزه و بینظیر تهیه میشود، پس در ادامه این مطلب با آموزش نان سیر و گوجه فرنگی همراه ما باشید.
مواد لازم برای خمیر نان
آرد: ۲۵۰ گرم
آب: ۱۸۰ میلی لیتر
روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
شکر: یک و نیم قاشق چایخوری
پودر خمیر مایه: ۳ قاشق چایخوری
نمک: دو و نیم قاشق چایخوری
مواد لازم برای سس
سیر: ۱ بوته
روغن زیتون: ۵۰ میلی لیتر
پنیر خامهای: ۲ قاشق غذاخوری
جعفری ریز خرد شده: ۲ قاشق غذاخوری
فلفل و نمک: به میزان لازم
گوجه خشک: ۱ پیاله
پنیر پیتزا: ۱ لیوان
طرز تهیه
برای درست کردن خمیر ابتدا آرد را داخل یک کاسه مناسب بریزید و وسط آرد را گود و باز کنید. پودر خمیر مایه، روغن زیتون، نمک، شکر و آب ولرم را وسط آرد و داخل گودی بریزید و مواد را هم بزنید و کمی ورز بدهید تا خمیر یکدستی شکل بگیرد. خمیر نباید بیش از حد سفت یا بیش از حد شل باشد. روی ظرف خمیر را بپوشانید و در محیط آشپزخانه قرار بدهید تا به مدت ۲۵ تا ۳۰ دقیقه استراحت کند. در این فاصله سیرها را پوست بگیرید و همراه با روغن زیتون داخل یک ماهی تابه بریزید و روی حرارت متوسط اجاق گاز قرار بدهید و سیر را همراه با نمک و فلفل به مدت ۵ دقیقه تفت بدهید. حالا سیر و روغن را داخل یک کاسه مناسب بریزید و جعفری خرد شده و پنیر خامهای را به کاسه اضافه کنید و خوب مواد را با قاشق هم بزنید تا سیرها له شود. خمیر را روی صفحه کار باز کنید به طوری که قطرش نه بیش از حد کلفت و نه بیش از حد نازک باشد. سسی را که درست کردهاید، روی خمیر پخش کنید، سپس گوجه خشکها را روی سس بچینید و در آخر پنیر پیتزا روی خمیر بپاشید. حالا خمیر را داخل فر ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه قرار بدهید تا بپزد، نوش جان.
نکات مهم
ـ انواع آردهای مناسب برای تهیه خمیر و نان شامل آرد جو، آرد گندم، آرد سفید، آرد گندم سبوسدار، آرد ذرت و آرد ارزن است. نکته مهمی که در مورد آرد باید به آن توجه داشته باشید، این است که کیفیت آردهای موجود در بازار متفاوت است. به همین دلیل متناسب با کیفیت آرد ممکن است میزان آن کمتر یا بیشتر از مقداری شود که در دستور گفته شده است؛ بنابراین موقع اضافه کردن آرد به این مسئله توجه داشته باشید. اگر دیدید مواد شما درحال سفت شدن است و هنوز مقداری از آرد باقی مانده است؛ یعنی آردی که اضافه کردهاید، کافی است و بقیه را اضافه نکنید. اگر میزان آرد را طبق دستور اضافه کردید و دیدید که خمیر شما هنوز به دست میچسبد؛ یعنی باید کمی بیشتر به آن آرد اضافه کنید؛ بنابراین شما همیشه مقدار آردی را که در دستور گفته شده است، تهیه کنید؛ ولی ممکن است این مقدار باتوجه به کیفیت و نوع آرد کم یا زیاد شود.
ـ خمیر مایه یا مخمر یکی از انواع مخمر است که در پخت نان، پیراشکی، پیتزا و … از آن استفاده میشود. استفاده از پودر خمیر مایه در خمیر باعث تولید گاز کربنیک و مواد آلی میشود و در نتیجه افزایش حجم خمیر و عطر و طعم خوب آن را به همراه خواهد داشت و نان و شیرینی را پوک و توخالی میکند. پودر خمیر مایه را میتوانید در منزل و در محیطی که زیاد گرم نباشد، نگهداری کنید. پس از باز کردن بسته خمیرمایه حتما آن را در فریزر نگه دارید. خمیر مایه بعد از چند ماه کیفیت اولیه خود را از دست میدهد؛ بنابراین بهتر است آن را به اندازهای که مصرف دارید، خریداری کنید.
مصرف مخمر نان یا پودر خمیر مایه باعث میشود آنزیمی به نام فیتاز تولید شود که باعث تجزیه اسید فیتیک میشود؛ بنابراین اسید با املاح بالا ترکیبی ایجاد نمیکند و به این ترتیب املاح جذب میشود. اگر از جوش شیرین به جای پودر مخمر استفاده کنید، ph مناسب خمیر تغییر میکند و میکرواورگانیسمها در این محیط قادر به تجزیه نخواهند بود و درنتیجه جذب املاح مختل میشود. استفاده از جوش شیرین در خمیر نان باعث اختلال جذب آهن و کم خونی، پوکی استخوان، بیماریهای قلبی، اختلال در فعالیتهای گوارشی، افزایش اسید معده و بیماریهای رودهای میشود؛ بنابراین اکیدا توصیه میشود که هرگز به جای استفاده از مخمر در نان از جوش شیرین استفاده نکنید؛ زیرا جوش شیرین اثرات مخربی بر سلامت بدن دارد.
ـ سعی کنید از روغن زیتون مرغوب برای پخت و پز استفاده کنید. روغن زیتون به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، در رژیم غذایی بسیاری از افراد از جایگاه ویژهای برخوردار است. اما از آنجا که قیمت روغن زیتون خالص بالاست، معمولاً در هنگام عرضه در بازار با روغنهای معمولی مخلوط میشود. درنتیجه از کیفیت آن کاسته میشود؛ بنابراین کسانی که به دنبال خرید روغن زیتون هستند، اغلب میپرسند که چطور روغن زیتون اصل را تشخیص بدهیم. البته تشخیص خالص بودن روغن زیتون کار چندان سادهای نیست. با این حال کارشناسان برای تشخیص روغن زیتون اصل سه روش را به شرح ذیل ارائه دادهاند:
1ـ برای انتخاب روغن مرغوب بهتر است که اول آن را ببویید. روغن زیتون خوب باید بوی میوه زیتون، سیب یا علف تازه بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است؛ بنابراین اگر بوی فلز احساس کردید، بدانید که روغن نامرغوب یا فاسد است.
2- روش دوم برای تشخیص روغن زیتون اصل این است که آن را بچشید. اگر ۱ قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو بدهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید. به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن به سرفه میافتند. درست پس از ۱ دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند. با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهید داشت.
3- روش بعدی برای تشخیص روغن زیتون اصل رنگ آن است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. البته رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست؛ زیرا بهراحتی میتوان در آن تقلب کرد.