هویج خام نخورید/ آب هویج برای بینایی خوب است؟
هویج ارزش تغذیه ای بالایی دارد و برخلاف تعدادی از سبزیجاتی که خوردن خام آن مغذی تر است، بهتر است هویج به شکل بخار پز یا آبپز مصرف شود تا بتوان بیشترین بهره تغذیهای را از آن برد.
هویج همچون گوجه فرنگی اگر پخته شود میزان جذب بتاکاروتن (پیش ساز ویتامینA) و سایر ریزمغذیها و آنتی اکسیدانهایش که خواص ضدسرطانی قوی دارند افزایش مییابد و اگر این سبزی را به همراه اندکی روغن، بخارپز یا آب پز کنید میزان جذب ویتامینهای محلول در چربی آن، بیشتر هم میشود.
این سبزی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و پیشگیری کننده از بروز حساسیتهای فصلی است و میتواند از افزایش کلسترول خون بکاهد. نوشیدن یک لیوان آب هویج به همراه آب پرتقال یا کیوی میتواند تا حدود زیادی نیاز بدن به دریافت ویتامین C را تامین کند و مصرف توامان هویج با ماست، شیر یا بستنی میتواند کلسیم و ویتامین A را به بدن برساند. حکمای طب سنتی بر این باورند که هویج در مقایسه با سایر سبزیجات به دلیل دارا بودن میزان بیشتر پیش ساز ویتامین Aبه تقویت بینایی کمک میکند.
این در حالی است که در طب جدید در این زمینه هنوز تحقیقات کاملی صورت نگرفته و متخصصان خوردن آب یا خود هویج را برای چشم نه تأیید میکنند و نه رد.
هویج و زردک، قند بالایی دارند
هویج قند زیادی دارد و قند آن با سایر سبزیها متفاوت است و در اثر حرارت پخت، سرعت جذب قند آن در بدن، افزایش یافته و در نتیجه افراد مبتلا به دیابت باید به خصوص هویج پخته را در حد متعادل مصرف کنند. در هر ۱۰۰ گرم هویج ۴۰ کالری انرژی نهفته و مصرف روزانه آن سبب اضافه وزن خواهد شد.
هویج حاوی رنگدانههای نارنجی رنگ زیادی است که در اثر مصرف زیاد و طولانی مدت موجب زرد شدن رنگ پوست میشود که با قطع مصرف آن، رنگ پوست به حالت عادی باز خواهد گشت و برخلاف باور عامه مردم مصرف هویج سبب ابتلای فرد به بیماری زردی یا یرقان نمیشود.
مصرف افراط گونه هویج و آب آن توسط زنان باردار به دلیل ویتامین A زیادی که دارد ممکن است ناهنجاریهای جنینی را افزایش داده و باعث مسمومیت کبدی شود. ضمن اینکه این سبزی به جهت پتاسیم زیادی که دارد برای مبتلایان به نارسایی کلیه محدودیت مصرف دارد. جالب است بدانید، زردک نوعی هویج است که میزان قند آن زیادتر از هویج معمولی است و به دلیل پتاسیم بیشتری که دارد میتواند به دفع سدیم مازاد بدن کمک کرده و تنظیم کننده فشار خون باشد. در منابع طب سنتی آمده است زردک در مردان، توان مقاربت و نعوظ را بالا می برد و زیاد کننده نطفه است.