خانه » دستهبندی نشده » چرا Shadow of The Erdtree کاندید بازی سال شده است؟
چرا Shadow of The Erdtree کاندید بازی سال شده است؟
مراسم گیم اواردز در آستانه ده سالگی، پرحاشیهترین روزهای خودش را میگذراند. مراسمی که بارها ادعا داشته از نامهای بزرگی مثل اسکار بهتر عمل میکند و سیاستهای جذابتری را اتخاذ کرده، بعد از ده سال هنوز این حس را به مخاطبانش منتقل میکند که انگار برای رسیدن به یک چارچوب مشخص باید مسیرهای زیادی را طی کند. امسال مشخص شده که حالا بستههای الحاقی هم شانس این را دارند که برای لقب «بازی سال» به رقابت بپردازند و در اولین قدم بسته الحاقی بازی الدن رینگ به نام Shadow of The Erdtree کاندید بازی سال شده است. اما آیا میتوان به این اتفاق دیدگاه مثبتی داشت؟ در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
طرفداران دنیای ویدیوگیم حق دارند که کاندید شدن Shadow of The Erdtree را زیر سوال ببرند. یک گروه میگویند در سالی که بازیهای بزرگی مثل Like a Dragon: Infinite Wealth و Prince of Persia The Lost Crown حضور داشتند، چرا بسته الحاقی یک بازی سال باید باز هم کاندید شود. در یک طرف، گروهی دیگر سوال دارد که چرا بستههای الحاقی Phantom Liberty از بازی سایبرپانک 2077 یا Blood and Wine از بازی ویچر 3 شانس این را نداشتند تا برای بازی سال رقابت کنند. تمامی این سوالها به حق است. اینکه چرا گیم اواردز بعد از ده سال تازه تصمیم میگیرد که یک بسته الحاقی را واجد شرایط کاندید بازی سال کند، سوالیست که باید جوابی برای آن وجود داشته باشد. آیا این موضوع اهمیت دارد؟ برای مراسمی مثل گیم اواردز بله، اهمیت دارد. این روزها ناشرها و سازندگان به اتفاقات گیم اواردز اهمیت میدهند و کاندید شدن یک دیالسی برای بازی سال قرار است فکر ناشران دیگر را درگیر کند.
به شخصه خودم با نامزد شدن بازی Shadow of The Erdtree موافق هستم؛ نام شدو آو اردتری واقعا تاثیرگذاری خاصی داشت. کمتر زمانی را سراغ دارم که اعلام انتشار تریلر اولیه یک دیالسی کاری کند تا تمام محتواسازها، رسانهها و مخاطبها برایش هیجان داشته باشند. بندای نمکو و فرام سافتور، طوری بسته الحاقی شدو آو اردتری را بزرگ نشان دادند که برای رونمایی از آن هم کلی هیجان وجود داشت. چند بسته الحاقی را به یاد دارید که چنین جوی بین گیمرها راه انداخته باشد؟ الدن رینگ بازی بزرگی است؛ این بازی زیرژانر سولزلایک را همهپسند کرد و تاثیرگذاری عجیبی روی دنیای بازی داشته است. حالا دهها استودیوی بازیسازی تصمیم گرفتند تا عناوینی سولزلایک بسازند و فراتر از آن از الدن رینگ الهام بگیرند.
فرام سافتور بهترین استفاده را از این اتفاق داشت و میدانست که طرفداران تشنه تجربههای بیشتری از الدن رینگ هستند. ساخت یک دنباله، کاری عجلهای به نظر میرسید، پس آنها ساخت چند دیالسی را متوقف کردند و تمام تمرکز را روی توسعه یک بسته الحاقی گذاشتند. پروژهای که قرار است الدن رینگ را از آن چیزی که بود بزرگتر کند. پس آنها بیش از دو سال زمان گذاشتند، طرفداران را با کوچکترین اطلاعات هیجانزده کردند و با مارکتینگی هوشمندانه، یکی از بهترین دیالسیهای داستانی تمام دوران را عرضه کردند.
شدو آو اردتری از تمام آن چیزی که الدن رینگ ساخته بهره میبرد اما تلاش میکند تا چیزی فرای بازی اصلی هم نشان دهد. موردی که اتفاقا در آن هم موفق میشود، ساختار روایی بازی با اینکه با بازی اصلی شباهت دارد اما در برخی بخشها، کارهای تازه و جالبی انجام میدهد که تا به حال در هیچکدام از بازیهای فرام سافتور ندیده بودیم. بازی در ساختار گیمپلی، دهها سلاح جدید اضافه میکند که هرکدام فضای تازهای به بازی اضافه میکند. به همین خاطر بازی مورد توجه قرار گرفت و خبرهای آن تا ماهها شبکههای اجتماعی را به تسخیر خودش درآورده بود. بازی هم فروش مناسبی را سپری کرد، هم به بهترین دیالسی (در وبسایت متاکریتیک) شناخته شد، هم تا حداقل یک ماه اخبارش همه جا را فرا گرفته بود و به نظرم نشان داد که یک بسته الحاقی چقدر میتواند بزرگ و تاثیرگذار باشد.
از این پس که ناشران میبینند بسته الحاقی مثل اردتری میتواند در این حد توجه بگیرد، قطعا دیالسیهای بیشتر با کیفیتهای بیشتر خواهند ساخت. در این شرایط واقعا ساخت یک چارچوب برای بهترین بسته الحاقی نیاز است.
نمیتوانیم انکار کنیم که امروز حرف رسانه و مخاطب بیش از هر چیزی اهمیت دارد. اینکه چه بازی بیشتر سر و صدا داشته و در نهایت تاثیرگذاری بیشتری روی مخاطب و مدیا داشته برای هر ناشر و تهیهکنندهای مهم شده است. در بین کاندیدهای بهترین بازی سال، نهتنها شدو آو اردتری بلکه Black Myth: Wukong هم دقیقا عنوانیست که توانست توجه زیادی از رسانهها گرفت و توانست در فهرست بازی سال جای بگیرد. با این حال درست است که اردتری به نظرم لیاقت این نامزد شدن را دارد، اما چرا در شرایطی این جایگاه را به دست میآورد که برای بستههای الحاقی به طور مستقل ارزش قائل نمیشود. چرا در مراسم بزرگی مثل گیم اواردز، کتگوری بهترین بسته الحاقی وجود ندارد؟ چرا اردتری برای گرفتن تحسین، فقط باید در بین بازیهای سال توجه بگیرد؟
این سوالاتی است که اهمیت آن بیش از پیش شده است. در مراسم سال گذشته بسته الحاقی فنتوم لیبرتی که بازی سایبرپانک 2077 را به رستگاری رساند، در بخش Ongoing برنده جایزه شد در حالی که امسال اردتری حتی در این بخش کاندید هم نشده است. این سیاستهای دوگانه و بلاتکلیفی هیئت ژوری گیم اواردز، پس از ده سال اصلا شایسته نیست.
بعد از گذشت این همه سال، باید یک سیاست، چارچوب و استاندارد برای یک مراسم تعریف شود. همچنان برای ما علامت سوال است که گیم اواردز، مراسمی برای انتخاب بهترینهای سال است یا یک شوی تبلیغاتی برای معرفی بازیهای جدید. اما به نظر این مراسم در لایههای عمیقتر، مشکلاتی جدیتر و حل نشده دارد که باید بهزودی به یک سرانجام برسد. این مسئله و چالش اصلی گیم اواردز امسال است و باید ببینیم آقای جف کیلی دقیقا در حال توسعه چه چیزی بوده و میخواهد گیم اواردز، نماد چه چیزی باشد.
بیستم آبانماه امسال بود که برای نخستین بار در چند دهه اخیر، اعمال خاموشیهای برنامهریزی شده در بخش خانگی را شاهد بودیم. برنامههایی بهمنظور قطع برق خانگی بهطوری که هر مشترک روزانه دو ساعت سهمیه قطع برق داشته باشد، تنظیم شد؛ اما در ادامه، سهم هر مشترک از خاموشی های برنامهریزی شده به دو یا سه نوبت قطع برق دوساعته در هفته رسید.
حدود 2 هفته این برنامههای خاموشی در سراسر کشور اجرا شد و در نهایت، از روز گذشته خاموشیهای برنامه ریزی شده پاییزه، متوقف شد.
چه شد که خاموشی های پاییزه آغاز شد؟
پایین بودن سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها دلیل اصلی اعمال خاموشی ها بود. به علت ناترازی موجود گاز در فصول سرد سال، نیروگاهها به دلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، در گازرسانی دچار محدودیت میشوند و ناچار به استفاده از سوخت مایع به عنوان سوخت جایگزین هستند. از اینرو میبایست در فصل گرم سال، ذخایر سوخت مایع نیروگاهها تا حد قابل قبولی پُر شود تا نیروگاهها بتوانند در شرایط کسری تخصیص گاز، با تکیه بر ذخایر سوخت مایع، تولید برق پایداری در زمستان داشته باشند.
در نیمه نخست امسال، مصرف مازوت در بخش نیروگاهی رشدی دوبرابری و مصرف گازوئیل رشدی 1.8برابری داشته است. تخصیص سوخت مایع به نیروگاهها در نیمه نخست سال جاری، در بخش مازوت 50درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل و در بخش گازوئیل 26درصد رشد داشته، اما ازآنجایی که شیب رشد مصرف سوخت مایع در بخش نیروگاهی، بسیار بیشتر از رشد تخصیص بوده است، ذخایر نیروگاهها در فصل گرم بهاندازه مورد نیاز تکمیل نشد.
مجموع سطح ذخیره سوخت مایع در نیروگاهها در ابتدای شهریور سال 1403 نسبت به ابتدای شهریور سال 1402 بالغ بر 36درصد کمتر بود؛ در ابتدای شهریورماه 1403 که شروع استقرار دولت چهاردهم بوده، سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 43 درصد کمتر و سطح ذخایر مازوت نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 23 درصد کمتر بود.
در تابستان سال جاری، علاوه بر عدمتخصیص مناسب سوخت مایع به نیروگاهها، گاز کمتری نیز به نیروگاهها تحویل شد و این مسئله موجب شد نیروگاهها ناچار به استفاده از سوخت مایع بیشتر در روزهای گرم سال شوند.
محاسبات تجمیع مصرف سوخت نیروگاهی (گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت) در نیمه نخست سال جاری نشان میدهد که در مجموع 6 درصد گاز کمتری به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال قبل تخصیص داده شده که این میزان بالغ بر 3 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب است.
این روند در مهرماه هم ادامه داشت بهطوری که نسبت به زمان مشابه سال قبل، حدود 1.9 میلیارد مترمکعب گاز کمتری به نیروگاهها تحویل شد و در نیمه نخست آبانماه نیز حدود یکمیلیارد مترمکعب گاز کمتری به نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، تخصیص پیدا کرد که بهدلیل ادامه تعمیرات دورهای و اساسی پالایشگاهها و معوق شدن تعمیراتی که باید در تابستان انجام میشد به ماههای مهر و آبان بود.
چه شد که خاموشی های خانگی متوقف شد؟
بالاخره در آبانماه تعمیرات پالایشگاهها به اتمام رسید. بیستوچهارم آبانماه شورایعالی اقتصاد برای واردات گازوئیل و گاز به وزارت نفت مجوز داد تا کسری سوخت نیروگاهی جبران شود.
روز گذشته که خاموشی های برق خانگی متوقف شد، بهموجب افزایش 3درصدی سطح ذخایر سوخت نیروگاهی و افزایش گازرسانی به نیروگاهها بود. گازرسانی به نیروگاهها از مجموع 230 میلیون مترمکعب سوخت معادل موردنیاز نیروگاهها به 180 میلیون مترمکعب رسید و همین مسئله موجب شد نیروگاهها از نظر سوخت، در شرایط پایداری برای تولید برق قرار بگیرند.
آیا خاموشی ها بازمیگردند؟
توقف خاموشی های برنامهریزیشده خانگی بهموجب افزایش سوخترسانی (چه از نظر گاز و چه از نظر سوخت مایع) بود. درشرایط فعلی از مجموع 830 میلیون مترمکعب گاز تزریقشده در شبکه حدود 450 میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف میشود. با کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، گازرسانی به نیروگاهها بیش از پیش محدود میشود.
سازمان هواشناسی از ورود موج جدید سرما به کشور طی روزهای آتی و کاهش دما و بارش در 22 استان کشور خبر داده است، ازاینرو کاهش میزان گازرسانی به نیروگاهها در چنین شرایطی محتمل است، از سوی دیگر، در زمان حاضر سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها حدود 30درصد است؛ این درحالی است که سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها در زمان مشابه سال قبل 70 درصد بوده و اکنون 2 میلیارد لیتر گازوئیل کمتر در مخازن نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل برای ورود به فصل سرما داریم.
مسئولان وزارت نیرو نیز تداوم توقف فعلی خاموشیهای پاییزه را، مشروط به تأمین مناسب سوخت نیروگاهی اعلام کردهاند، ازاینرو در صورت کاهش تخصیص گاز و نبود سوخت مایع کافی پشتیبان برای نیروگاهها، احتمال بازگشت خاموشی ها وجود دارد.
بیستم آبانماه امسال بود که برای نخستین بار در چند دهه اخیر، اعمال خاموشیهای برنامهریزی شده در بخش خانگی را شاهد بودیم. برنامههایی بهمنظور قطع برق خانگی بهطوری که هر مشترک روزانه دو ساعت سهمیه قطع برق داشته باشد، تنظیم شد؛ اما در ادامه، سهم هر مشترک از خاموشی های برنامهریزی شده به دو یا سه نوبت قطع برق دوساعته در هفته رسید.
حدود 2 هفته این برنامههای خاموشی در سراسر کشور اجرا شد و در نهایت، از روز گذشته خاموشیهای برنامه ریزی شده پاییزه، متوقف شد.
چه شد که خاموشی های پاییزه آغاز شد؟
پایین بودن سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها دلیل اصلی اعمال خاموشی ها بود. به علت ناترازی موجود گاز در فصول سرد سال، نیروگاهها به دلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، در گازرسانی دچار محدودیت میشوند و ناچار به استفاده از سوخت مایع به عنوان سوخت جایگزین هستند. از اینرو میبایست در فصل گرم سال، ذخایر سوخت مایع نیروگاهها تا حد قابل قبولی پُر شود تا نیروگاهها بتوانند در شرایط کسری تخصیص گاز، با تکیه بر ذخایر سوخت مایع، تولید برق پایداری در زمستان داشته باشند.
در نیمه نخست امسال، مصرف مازوت در بخش نیروگاهی رشدی دوبرابری و مصرف گازوئیل رشدی 1.8برابری داشته است. تخصیص سوخت مایع به نیروگاهها در نیمه نخست سال جاری، در بخش مازوت 50درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل و در بخش گازوئیل 26درصد رشد داشته، اما ازآنجایی که شیب رشد مصرف سوخت مایع در بخش نیروگاهی، بسیار بیشتر از رشد تخصیص بوده است، ذخایر نیروگاهها در فصل گرم بهاندازه مورد نیاز تکمیل نشد.
مجموع سطح ذخیره سوخت مایع در نیروگاهها در ابتدای شهریور سال 1403 نسبت به ابتدای شهریور سال 1402 بالغ بر 36درصد کمتر بود؛ در ابتدای شهریورماه 1403 که شروع استقرار دولت چهاردهم بوده، سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 43 درصد کمتر و سطح ذخایر مازوت نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 23 درصد کمتر بود.
در تابستان سال جاری، علاوه بر عدمتخصیص مناسب سوخت مایع به نیروگاهها، گاز کمتری نیز به نیروگاهها تحویل شد و این مسئله موجب شد نیروگاهها ناچار به استفاده از سوخت مایع بیشتر در روزهای گرم سال شوند.
محاسبات تجمیع مصرف سوخت نیروگاهی (گاز طبیعی، گازوئیل و مازوت) در نیمه نخست سال جاری نشان میدهد که در مجموع 6 درصد گاز کمتری به نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال قبل تخصیص داده شده که این میزان بالغ بر 3 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب است.
این روند در مهرماه هم ادامه داشت بهطوری که نسبت به زمان مشابه سال قبل، حدود 1.9 میلیارد مترمکعب گاز کمتری به نیروگاهها تحویل شد و در نیمه نخست آبانماه نیز حدود یکمیلیارد مترمکعب گاز کمتری به نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، تخصیص پیدا کرد که بهدلیل ادامه تعمیرات دورهای و اساسی پالایشگاهها و معوق شدن تعمیراتی که باید در تابستان انجام میشد به ماههای مهر و آبان بود.
چه شد که خاموشی های خانگی متوقف شد؟
بالاخره در آبانماه تعمیرات پالایشگاهها به اتمام رسید. بیستوچهارم آبانماه شورایعالی اقتصاد برای واردات گازوئیل و گاز به وزارت نفت مجوز داد تا کسری سوخت نیروگاهی جبران شود.
روز گذشته که خاموشی های برق خانگی متوقف شد، بهموجب افزایش 3درصدی سطح ذخایر سوخت نیروگاهی و افزایش گازرسانی به نیروگاهها بود. گازرسانی به نیروگاهها از مجموع 230 میلیون مترمکعب سوخت معادل موردنیاز نیروگاهها به 180 میلیون مترمکعب رسید و همین مسئله موجب شد نیروگاهها از نظر سوخت، در شرایط پایداری برای تولید برق قرار بگیرند.
آیا خاموشی ها بازمیگردند؟
توقف خاموشی های برنامهریزیشده خانگی بهموجب افزایش سوخترسانی (چه از نظر گاز و چه از نظر سوخت مایع) بود. درشرایط فعلی از مجموع 830 میلیون مترمکعب گاز تزریقشده در شبکه حدود 450 میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف میشود. با کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، گازرسانی به نیروگاهها بیش از پیش محدود میشود.
سازمان هواشناسی از ورود موج جدید سرما به کشور طی روزهای آتی و کاهش دما و بارش در 22 استان کشور خبر داده است، ازاینرو کاهش میزان گازرسانی به نیروگاهها در چنین شرایطی محتمل است، از سوی دیگر، در زمان حاضر سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها حدود 30درصد است؛ این درحالی است که سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها در زمان مشابه سال قبل 70 درصد بوده و اکنون 2 میلیارد لیتر گازوئیل کمتر در مخازن نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل برای ورود به فصل سرما داریم.
مسئولان وزارت نیرو نیز تداوم توقف فعلی خاموشیهای پاییزه را، مشروط به تأمین مناسب سوخت نیروگاهی اعلام کردهاند، ازاینرو در صورت کاهش تخصیص گاز و نبود سوخت مایع کافی پشتیبان برای نیروگاهها، احتمال بازگشت خاموشی ها وجود دارد.